Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Η ταινία "Η δασκάλα" (Ucitelka/The teacher) στον Θερινό Κινηματογράφο Κιλκίς


Συνεχίζονται οι προβολές στον Θερινό Κινηματογράφο “Δημήτριος Ζωηρός” με την ταινία “Η δασκάλα” την Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιουλίου ,στις 21.30
"Η δασκάλα" (Ucitelka/The teacher) 

Μπρατισλάβα, δεκαετία του ’80. Μία φαινομενικά ευχάριστη και καλόκαρδη δασκάλα μπαίνει στην καινούρια της τάξη και συστήνεται στους μαθητές της. Όταν έρθει η δική τους ώρα να συστηθούν, η δασκάλα τούς ζητά να αναφέρουν επίσης τι δουλειά κάνουν οι γονείς τους. 

Ανάλογα με την επαγγελματική θέση του καθενός, η δασκάλα θα αρχίσει να ζητά χάρες και να χειραγωγεί τους ενήλικες και τα παιδιά για το προσωπικό της συμφέρον. Ποιός, εξάλλου, θα καταγγείλει μια γυναίκα με τόσο στενούς δεσμούς με το κυρίαρχο κομμουνιστικό κόμμα;

Σκηνοθεσία: Jan Hrebeik

Σενάριο: Petr Jarchovsky
Πρωταγωνιστούν : Zuzana Maurery, Zuzana Konecna, Csongor Kassai

Χώρα:Σλοβακία,Τσεχία

Διάρκεια:102'

Είδος ταινίας: Δράμα, Κωμωδία

Υπόδειγμα ευφυούς αλλά απόλυτα προσιτού σινεμά που γνωρίζει καλά τα όρια και τις φιλοδοξίες του, η «Δασκάλα» προσφέρει μια εξαιρετική αναπαράσταση της περιόδου, διανθισμένη με ακαταμάχητα ρετρό ταπετσαρίες, αλλά δεν σταματά εκεί. 

Μοιρασμένη και δομημένη ανάμεσα στο παρόν μιας μυστικής συνάντησης γονέων, με πρωτοβουλία της διευθύντριας, προκειμένου να αποφασίσουν να υπογράψουν καταγγελία εναντίον της, και στα φλας μπακ των γεγονότων που οδήγησαν ως εκεί, η ταινία ξεγυμνώνει σταδιακά όχι μόνο το ξεπέρασμα των ορίων από τους εκπροσώπους της εξουσίας, αλλά και την παθητική στάση ή τον φόβο που χαρακτηρίζει τους αποδέκτες της εύνοιας ή των απειλών της. 

Μια παθογένεια διαχρονική όσο και το ίδιο το ανθρώπινο είδος, όπως αποδεικνύει και ο σαρδόνιος τρόπος με τον οποίο ο Χρέμπεκ επιλέγει να κλείσει την ταινία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.