Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

«Θέλουμε να ζήσουμε…»

Μήνυμα των προσφυγόπουλων μέσα από τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται και εκτίθενται στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-ΣυκεώνΠάνω από μία σφιχτή «ασπρόμαυρη» χειραψία, ένα περιστέρι και ένα κανόνι της ειρήνης, να αποτυπώνουν με έντονα χρώματα τον πόνο της προσφυγιάς και του ρατσισμού, αλλά με τη φωτεινή ελπίδα της επόμενης μέρας, ο 24χρονος Αμπντουλραχμάν, πρόσφυγας από τη Συρία, χαμογελά χαρούμενος και περήφανος για την υπέροχη συλλογή 30 έργων ζωγραφικής που δημιούργησε από τη στιγμή που έφτασε στη χώρα μας, τα οποία θα εκτίθενται έως και τις 5 Απριλίου στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της παιδικής έκθεσης έργων τέχνης με τίτλο «Η χώρα του κρυμμένου θησαυρού».

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη «παιδική» έκθεση έργων τέχνης που διοργανώνει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Save the Children υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών, που μας διηγείται το ταξίδι πέντε φίλων για να ανακαλύψουν τη χώρα του «κρυμμένου θησαυρού» μέσα από 70 χειροποίητα έργα τέχνης, ζωγραφιές, επιτραπέζια παιχνίδια, εκπαιδευτικά και δημιουργικά παιχνίδια, ανακυκλώσιμες δημιουργίες, κουκλοθέατρο, installations και διαφόρων ειδών κατασκευές που δημιούργησαν περισσότερα από 140 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες σε περίοδο οκτώ μηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης στους «Φιλικούς Χώρους Για το Παιδί», σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

«Προσπαθώ μέσα από όλα όσα ζωγραφίζω να εκφράσω τα συναισθήματά μου και κάποιες από τις ταλαιπωρίες και τους πόνους μου. Γι’ αυτό άλλωστε αγαπώ τη ζωγραφική, επειδή μέσα απ’ αυτή ξεχνάω αυτές τις ταλαιπωρίες», μας εξομολογείται ο Αμπντουλραχμάν, περήφανος που τα έργα του εκτίθενται σε κοινό. 

Όπως μας εξιστορεί, «μέσα από τα περισσότερα έργα που δημιούργησα, προσπάθησα να βγάλω το εξής μήνυμα ανεξαρτήτως του πόσο άλλαζε το θέμα: Χρειαζόμαστε βοήθεια. Πρέπει να ψάξουμε για βοήθεια. Θέλουμε να ζήσουμε». Αναφερόμενος στη φιλοξενία του στη χώρα μας χαμογελά και μας μεταφέρει ότι «πέρασα και περνάω δύσκολες καταστάσεις και δε θα μπορούσα να φανταστώ κάτι καλύτερο από το ότι έχω Έλληνες δίπλα μου σε όλο αυτό και με στηρίζουν τόσο πολύ. Είναι οι καλύτεροι άνθρωποι που έχω γνωρίσει».

«Είναι δικά μας παιδιά…»
Η φιλοξενία της παιδικής αυτής έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο του πυκνού πλέγματος δράσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τους πρόσφυγες, που περιλαμβάνει τη φιλοξενία τους σε ειδικά διαμερίσματα, την εκπαίδευσή τους σε σχολεία του δήμου αλλά και τη δημιουργική απασχόλησή τους. 

Με την πρωτοβουλία αυτή, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προσφέρει τη δυνατότητα και την ευκαιρία στα μεγάλα θύματα του πολέμου, όπως είναι τα προσφυγόπουλα, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, να επικοινωνήσουν με την κοινωνία και να στείλουν τα δικά τους μηνύματα.

«Εγγόνια προσφύγων, με παππούδες κυνηγημένους από τη Μ. Ασία, την Καππαδοκία και τον Πόντο που στεγάστηκαν για χρόνια σε παραπήγματα σε αυτή εδώ την περιοχή παλιών προσφυγικών κατοικιών, δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε από τους πρώτους που θα αγκάλιαζαν τους πρόσφυγες και θα στέκονταν δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν, θέλοντας να τους κάνουμε να νιώσουν, όσο το δυνατόν, σαν στο σπίτι τους», τόνισε χθες στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την χριστιανική πίστη, ο δείκτης και το επίπεδο πολιτισμού και πίστης ενός λαού ήταν η συμπεριφορά του απέναντι στους ‘‘ξένους’’».

«Στο δήμο μας αγκαλιάζουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να είναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», υπογράμμισε και πάλι ο δήμαρχος, εξαίροντας τη σημασία του να ασχολούνται όλα τα παιδιά, από μικρή ηλικία δημιουργικά και παραγωγικά με τον πολιτισμό. «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε κάθε όνειρό τους και να εκφραστούν όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα», ανέφερε μεταξύ άλλων καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες, τους διοργανωτές της Μ.Κ.Ο. και τους επισκέπτες.

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό του χώρου αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, και υπεύθυνη της Πολιτιστικής Γειτονιάς, Ειρήνη Καγιαμπίνη, δηλώνοντας ότι «ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, στον οποίο τέμνονται και ζωντανεύουν η ιστορία και οι μνήμες των ανθρώπων, είναι ο πιο κατάλληλος για τη φιλοξενία των δράσεων και των δημιουργικών εκφράσεων των προσφύγων, πολύ δε περισσότερο των αθώων παιδιών. Τους υποδεχόμαστε με αγάπη και με μια ζεστή αγκαλιά».

«Είναι πολύ σημαντικό για όλα αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διηγηθούν την ιστορία τους και να την εκθέσουν στον κόσμο», ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου της Save the Children στη Βόρεια Ελλάδα Μπερναντέτ Φαρσίς.

Η έκθεση
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και πολυμελής ομάδα Κυπρίων αιρετών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέα Κιτρομηλίδη στέλνοντας το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους πρόσφυγες και στον αγώνα τους για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυπριακή αποστολή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη συμμετέχοντας πρόγραμμα «TRAINYOUTH» για την Κινητικότητα Ατόμων (ΚΑ1) στο πλαίσιο του ERASMUS+, το οποίο υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) ως εταίρος.

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των μικρών μας φίλων έως και τις 5 Απριλίου 2017, από τις 10.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. έως και τις 8.30 μ.μ. στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (οδός Έβρου, Συκιές).

Παράλληλα, παιδιά της κοινότητας, όπως επίσης και παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας, που θα επισκεφτούν την έκθεση, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα ειδικό εργαστήριο και να δημιουργήσουν έργα σχετικά με το θέμα της έκθεσης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία των έργων αλλά και από άλλες δραστηριότητες της οργάνωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

INFO:

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Τηλ.: 2310.639615
Διάρκεια Έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: 10.30 π.μ. έως 1.30 μ.μ. & 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.