Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Οι τρεις επικρατέστερες ταινίες για το βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για 5η συνεχή χρονιά, θα παρουσιάσει τις τρεις φιναλίστριες υποψήφιες ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για το βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX. 

Οι τρεις επικρατέστερες ταινίες για το 2016 είναι «Toni Erdmann», της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Maren Ade, «Με τα μάτια ανοιχτά» (À peine j'ouvre les yeux) μια συμπαραγωγή Τυνησίας, Βελγίου και Γαλλίας σκηνοθετημένη από την Leyla Bouzid και «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette) η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο LUX από τον Ελβετό σκηνοθέτη Claude Barras.

Στο πλαίσιο της δράσης για το Βραβείο LUX θα προηγηθεί των προβολών συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ στην αποθήκη Γ στο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, από τον Υπεύθυνο Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργο Κρασσακόπουλο και τον Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.

Το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει φέτος τη δέκατη επέτειο του από την ίδρυσή του το 2007. Το Βραβείο LUX επιδιώκει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς η διανομή των ταινιών είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, λόγω των διαφορετικών γλωσσών που ομιλούνται, το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο διασφαλίζοντας το μεταγλωτισμό τους στις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Μέσω του Βραβείου LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση «γεφυρών» μεταξύ των Ευρωπαίων.

Τι είναι οι «Ημέρες Κινηματογράφου LUX»;
Είναι οι προβολές των 3 ταινιών που είναι φιναλίστριες στον επίσημο Διαγωνισμό Βραβείου LUX στις 28 χώρες της ΕΕ κατά την ίδια χρονική περίοδο. Στο πλαίσιο του βραβείου LUX και των «Ημερών Κινηματογράφου», οι 3 επικρατέστερες ταινίες υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών και να αποτελέσει βάση για συζήτηση και διάλογο για θέματα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας που απασχολούν από κοινού τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα οποία πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX.

Οι φετινές 3 υποψήφιες ταινίες θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη ως εξής:
Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 201621:00 «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette), ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 201612:00 «Toni Erdmann», ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 201613:00 «Με τα μάτια ανοιχτά» (À peine j'ouvre les yeux) ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ
13:15 «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette), ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.