Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Η θεατρική παράσταση «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτοΤο Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  διοργανώνει τo «Ανοιχτό Θέατρο». Το «Ανοιχτό Θέατρο» είναι ένας θεσμός που υιοθέτησε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. και ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016. Τα Θέατρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγουν τις πόρτες τους σε κοινό και σε θεατρικές ομάδες και το θέατρο γίνεται πιο «προσιτό» από ποτέ. 

Ο νέος αυτός θεσμός υπηρετείται αποκλειστικά από ερασιτέχνες εραστές της θεατρικής τέχνης και Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Σκοπός όμως του ερασιτεχνικού θεάτρου δεν είναι μόνο η παραγωγή αξιόλογων παραστάσεων. Σκοπός του είναι η κοινωνικοποίηση των ερασιτεχνών ηθοποιών, η συντροφικότητα που αναπτύσσεται μεταξύ τους, η αμοιβαία ανοχή, η γνώση εποχών, ηθών, η χαρά της μεταμόρφωσης που απολαμβάνουν και η έκθεση τους στην κριτική του κοινού.

Το «Ανοιχτό Θέατρο» συνεχίζει με την θεατρική παράσταση «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη στην ποντιακή διάλεκτο από την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς  την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 21:00 στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα λόγια για το έργο: 

Ο Πλούτος είναι η τελευταία κωμωδία του Αριστοφάνη. Ο Αριστοφάνης πλάθει ένα μύθο αλληγορικό για το θεό του πλούτου. Σκοπός του είναι να σατιρίσει και να κακίσει εκείνους που πλούτισαν με αισχρά και ανήθικα μέσα σε βάρος του λαού, ενώ θα έπρεπε τα υλικά αγαθά να τ' απολαμβάνουν οι ηθικοί, οι τίμιοι και οι δίκαιοι.

Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ο Χρεμύλος, ένας φτωχός άνθρωπος του λαού, μαζί με το δούλο του τον Καρίωνα. Ο Χρεμύλος ζητάει από το μαντείο του Απόλλωνα να του πει τι να κάνει για να ευτυχήσει. Με τη συμβουλή του μαντείου ακολουθεί τον τυφλό θεό Πλούτο και τον βοηθά να γιατρευτεί.

Μεσολαβούν πρόσωπα και καταστάσεις και.....................τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Συντελεστές:
Τη μεταφορά στα Ποντιακά και την σκηνική παρουσίαση έκανε η Αλκμήνη Θεοδωρίδου.

Τη μουσική των τραγουδιών έγραψε ο Δημήτρης Αμανατιάδης.

Τα ενδυματολογικά φρόντισε η Αθηνά Στράντζα.

Στη λύρα είναι ο Γιώργος Μουρατίδης

Στο νταούλι η Δέσποινα Δελικάρη

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι ηθοποιοί:

Χρήστος Ιωακειμίδης (Καρίωνας), Χάρης Κοστελίδης (Χρεμύλος), Δρόσος Βασιλειάδης (Πλούτος), Δήμος Κωνσταντινίδης (Βλεψίδημος), Αθηνά Στράντζα (Πενία), Ντίνα Ουσταμπασίδου (Γυναίκα του Χρεμύλου), Ανδρέας Γεωργιάδης (Δίκαιος), Δημήτρης Ανδρεάδης (Συκοφάντης), Ανατολή Μελίδου (Γριά), Παύλος Τσεμπερλίδης (Νέος),

Άρτεμις Θεοδωρίδου (Ερμής), Ηλίας Παρούσης (Ιερέας), Έλσα Δημητριάδου (Χορός)

Μαρία Τσιαούση (Χορός)

Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διάρκειας,  χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΑΡΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου