Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Διήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (Οκτώβρης 1944)

Ο “Βαρδάρης – Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης” (μέχρι πρότινος “Πρωτοβουλία για ένα Κέντρο Μελετών Θεσσαλονίκης”) διοργανώνει στις 23/24 Οκτωβρίου διήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική κατοχή τον Οκτώβριο του 1944.

Το διήμερο ξεκινά στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 24/10 μπροστά από την είσοδο της Αγίας Σοφίας με μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης. Με οδηγό μας τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη θα περιδιαβούμε σημεία και στιγμές της Θεσσαλονίκης από την ταραγμένη περίοδο 1941-1944 (Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση), θα ακούσουμε αποσπάσματα από σχετικά λογοτεχνικά κείμενα και θα δούμε σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής. Λόγω της δίωρης διάρκειάς της καλό θα ήταν να είμαστε εκεί στην ώρα μας.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 24/10, στις 19:30 στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστ(ρι)ών (Ερμού 23) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση γύρω από τα γεγονότα της απελευθέρωσης, την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη τους μήνες πριν από αυτή και την περίοδο της εαμοκρατίας που ακολούθησε. Τη συζήτηση ανοίγουν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Φοίβος Μακρίδης, ενώ θα προβληθεί και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Fb events

Περιήγηση: https://www.facebook.com/events/2011243909102006/

Συζήτηση: https://www.facebook.com/events/204891026606545/

21 σχόλια:

  1. Δεν επετεθη η Χιτλερικη Γερμανια εναντιον της Αγγλιας και της Γαλλιας,αλλα αυτες επετεθησαν εναντιον της Γερμανιας.Πραβδα 30 Νοεμβριου 1939.Δηλωση του Ι.Σταλιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απο το βιβλιο της ΚΕ του ΚΚΕ,πεντε χρονια αγωνες 1931-1936:Η 6η Ολομελεια της ΚΕ του ΚΚΕ,καθωρισε ως υποχρεωση του ΚΚΕ,να αγωνιστει για την εθνικη αυτοδιαθεση μεχρις αποχωρισμου των καταπιεζομενων Μακεδονων και Θρακων και να συνεργασθει για τον σκοπο αυτον,με τις Βουλγαρικες οργανωσεις της εσωτερικης επαναστατικης μακεδονικης οργανωσης και της θρακικης επαναστατικης οργανωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Βορεια Ελλαδα,ο Μακεδονικος λαος τα εδωσε ολα για τον αγωνα,και πολεμα με μια ολοκληρωση ηρωισμου και αυτοθυσιας που προκαλουν θαυμασμο.Δεν πρεπει να υπαρχει καμμια αμφιβολια, οτι σαν αποτελεσμα της νικης του ΔΣΕ(του ΚΚΕ δηλαδη),ο Μακεδονικος λαος θα βρει την πληρη εθνικη αποκατασταση του,ετσι οπως την θελει ο ιδιος,προσφεροντας σημερα το αιμα του για να την αποκτησει.Παραλληλα το ΚΚΕ πρεπει να βγαλει απο την μεση ολα τα εμποδια,να χτυπησει ολες τις μεγαλοελλαδιτικες σωβινιστικες εκδηλωσεις και τα εργα που προκαλουν δυσαρεσκεια και δυσφορια μεσα στον Μακεδονικο λαο,και ετσι βοηθουν τους διασπαστες στην προδοτικη σταση τους,και ενισχυουν το εργο της αντιδρασης.-Απο το εκδοθεν εκ του ΚΚΕ εντυπο,με τιτλο:Η Ελλαδα στον δρομο προς τιν νικη,μπροστα στην αποφασιστικη καμπη(σελ. 20-21).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τελευταιος ιμπεριαλιστικος πολεμος 1914-1918 στα Βαλκανια,που τελειωσε με την οικονομικη κατερειπωση,την πολιτικη υποδουλωση και το μοιρασμα της Μακεδονιας και της Θρακης μεταξυ της Γιουγκοσλαυιας,της Ελλαδος και της Βουλγαριας,περιεπλεξε ακομη περισσοτερο το εθνικο ζητημα και εκανε πιο βαθυ το μισος μεταξυ των λαων.Κομμουνιστικη Επιθεωρηση(Οκτωβριος 1924 σελ.348-349).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ιδιος ποθος(με τους Μακεδονες) για μια ενιαια και ανεξαρτητη Θρακη συνενωνει τον Θρακικο λαο,που εχει κατατεμαχισθει σε τρια μερη,απο την Ελλαδα,την Τουρκια και την Βουλγαρια.Κομμουνιστικη Επιθεωρηση(Οκτωβριος 1924 σελ.348-349).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αποφαση του Εκτακτου Συνεδριου του ΚΚΕ(26 Νοεμβριου-3 Δεκεμβριου 1924):Ανεξαρτησια στην Μακεδονια και στην Θρακη(στην αρχη του κειμενου).Ζητω η ανεξαρτητη Μακεδονια και Θρακη,ζητω η Ομοσπονδια των Βαλκανικων εργατοαγροτικων δημοκρατιων(στο τελος του κειμενου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μακεδονικος και Θρακικος λαος διεξαγουν εναν επαναστατικο αγωνα,για την ελευθερια και την ανεξαρτησια τους,αυτος ο αγωνας γινεται με το δικαιο του πληρους αυτοκαθορισμου,μεχρι πληρους αποχωρισμου απο την Βουλγαρια,Ελλαδα,Τουρκια και Γιουγκοσλαυια και του σχηματισμου αυτοτελων κρατων.Ριζοσπαστης 27 Ιουνιου 1925.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Κ.Ε. του ΚΚΕ ανακοινωνει οτι:Αποφασισε οπως παραπερα το ΚΚΕ αγωνιστει για την πληρη ισοτητα των Μακεδονων,διακηρυσσοντας οτι τελειωτικα το μακεδονικο θα λυθει με τιν νικη της σοβιετικης εξουσιας στα Βαλκανια.Κομμουνιστικη Επιθεωρηση Δεκεμβριος 1935.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η 7η Ολομελεια διακηρυττει για αλλη μια φορα,οτι παλευοντας για τα δικαιωματα των εθνικων μειονοτητων και ξεκινωντας απο την πραγματικοτητα που διαμορφωθηκε στην Ελλαδα και στα Βαλκανια,το ΚΚΕ αγωνιζεται για το δικαιωμα της ισοτιμιας των σλαυομακεδονων που κατοικουν στην Ελλαδα.Αποφαση της ΚΕ του ΚΚΕ,περιοδικο Νεος Κοσμος,φυλλο 3,Μαρτιος 1957,σελ.17.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η 7η διασκεψη του ΚΚΕ,καλει τους Μακεδονες να συγκεντρωθουν γυρω στη σημαια που φερει την επιγραφη:Ανεξαρτητη και ενιαια Μακεδονια(αυτο που λενε και για την Κυπρο!).Ριζοσπαστης 12 Αυγουστου 1924.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Μακεδονικος λαος στεναζε κατω απο τοσους ζυγους σκλαβιας,οπως ηταν οι Ελληνες κομιτατζηδες οπλαρχηγοι Παυλομελαδες,καπεταν Βαρδαιοι,Τσοντοι και Γαρεφηδες,που του εσφιγγαν τον λαιμο.Κομμουνιστικη Επιθεωρηση 1 Μαρτιου 1947.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να ανοιξουμε παντου σχολες αγραμματων για να μαθουν ολοι οι σλαυομακεδονες να μιλανε,να γραφουν και να διαβαζουν στην μητρικη τους γλωσσα.Να δημιουργησουμε εκπολιτιστικους ομιλους για την καλλιεργεια και αναπτυξη του εθνικου μακεδονικου πολιτισμου.Να βελτιωθουν οι μακεδονικες σελιδες στις εφημεριδες μας.Κομμουνιστικο περιοδικο Νεος Κοσμος,τευχος 10 ετος 1951.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τραγικη η κατασταση των 180000 ψυχων της σλαυομακεδονικης εθνοτητος στους οποιους το Αγγλοελληνικο καθεστως εξασκει αφανταστη τρομοκρατικη καταπιεση.Ριζοσπαστης 13 Ιανουαριου 1946.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το κομμα μας εκτελεσε το διεθνιστικο του χρεος,καταγγελοντας τον τυχοδιωκτικο χαρακτηρα αυτου του πολεμου.Γιατι ο Ελληνοτουρκικος πολεμος του 1919-1922 ηταν απο την πλευρα της Ελλαδος,ενας ΑΔΙΚΟΣ,ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ και ΑΡΠΑΚΤΙΚΟΣ πολεμος.Κομμουνιστικο περιοδικο Νεος Κοσμος,Σεπτεμβριος 1951.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κατα τον Ριζοσπαστη,26 Νοεμβριου 1929:Πραχτορας(οχι πρακτορας!) της Ελληνικης μπουρζουαζιας,ο εθνομαρτυρας Μητροπολιτης Σμυρνης Χρυσοστομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το κομμα μας αψηφωντας την τρομοκρατια,ανεπτυξε σοβαρη αντιπολεμικη δραση στο μετωπο και στα μετοπισθεν κατα τον Ελληνοτουρκικο πολεμο.Κομμουνιστικο περιοδικο Νεος Κοσμος,Σεπτεμβριος 195

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν δεν νικιομασταν στην Μικρα Ασια,η Τουρκια θα ηταν σημερα πεθαμενη,και εμεις Μεγαλη Ελλαδα.Γι'αυτο εμεις οχι μονον δεν λυπηθηκαμε για την αστικοτσιφλικαδικη ηττα στην Μικρα Ασια,μα και την επιδιωξαμε.Ριζοσπαστης 12-7-1935.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι Κυπριοι πρεπει να αγωνιστουν κατα των ενωτικων,των ντοπιων Κυπριων εκμεταλλευτων τους,που τους καταπιεζουν και τους ληστευουν και που αγωνιζονται για την παραδοση τους ως υποχειριων στον Ελληνικο ιμπεριαλισμο.Αγωνας εναντια στην Ενωση που ειναι ιμπεριαλιστικος ζυγος.Ριζοσπαστης 18 Νοεμβριου 1929.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απο την προδοτικη θεση των κομμουνιστων πιαστηκε και κρεμαστηκε ο Καραολης.Γιατι το ΑΚΕΛ εστειλε τον Καραολη στην κρεμαλα.Αν οι κομμουνιστες δεν του πετουσαν στα ποδια ενα ποδηλατο καθως πηγαινε να φυγει,δεν θα τον επιαναν.Καταθεση του Ν.Σαμψων στην δικη ΑΣΠΙΔΑ,23-11-1966.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Οτι λεει το Κομμουνιστικο Κομμα της Σοβιετικης Ενωσεως,ειναι νομος για το ΚΚΕ.Το Κομμα μας ειναι απολυτα αφοσιωμενο στην μαννα μας την Σοβιετικη Ενωση.7η Ολομελεια της ΚΕ του ΚΚΕ.Περιοδικο Νεος Κοσμος,Οκτωβριος 1952,σελιδα 13.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο γλοιωδης ο Γλεζος,το σταλινικο κατακαθι,που ζητουσε αυτονομηση της Ελληνικης Μακεδονιας.http://www.pare-dose.net/3602

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.