Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Παγώνουν οφειλές ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ που θα γίνουν ληξιπρόθεσμες ως 31-12-2016

Για την απόδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεσμεύτηκε πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα πλαίσια των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε: «Θέλω να κλείσω σήμερα με μια πολιτική δέσμευση. Μια δέσμευση που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που στενάζουν κάτω από το βάρος των χρεών.

Με την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος του συγκεκριμένου κλάδου. Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του. Διότι από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου.

Πρόκειται για ένα μέτρο πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αλλά και για τη βιωσιμότητα του νέου δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, o αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλoς εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Όσο για τις οφειλές, αυτές θα διακανονιστούν σε δεύτερο χρόνο. Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια ρύθμιση αλά καρτ, όπου θα σταθμίζονται κάθε φορά οι πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη, ώστε να καθορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων.

Η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων έχει οριστεί ως η μητέρα των μαχών για το υπουργείο Εργασίας. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την είσπραξη των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο να μην καταρρεύσουν τα έσοδα και ενεργοποιηθούν νέοι "κόφτες" στις συντάξεις.

Άλλωστε, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα κατά τον πρώτο, κρίσιμο χρόνο λειτουργίας του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.