Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

SOS! Νέα μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος - Προμηθευτείτε πιστοποιημένο πάγο με ISO:22000 και απαιτήσεων του HACCP

Μέχρι τον Μάρτιο 2016, όσον αφορά στην παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διάθεση στην κατανάλωση του πάγου, ίσχυαν οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις της λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π./οικ9697/8-10-2012 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Υγείας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ β΄ 2718/8-10-2012. Οι διατάξεις που αφορούσαν την αποθήκευση τροφίμων και ποτών (σε συνθήκες ψύξης, κατάψυξης ή θερμοκρασίας περιβάλλοντος) περιγράφονταν στα άρθρα 3 και 5 της ως άνω απόφασης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 5, με τίτλο «Γενικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών» οριζόταν ότι «Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών οφείλουν να εγκαθιστούν, να εφαρμόζουν και να διατηρούν διαδικασίες που βασίζονται στις επτά αρχές του HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού 852/2004».

Ήδη, η παραπάνω απόφαση τροποποιήθηκε και η νέα απόφαση του Υπουργού Υγείας, που ισχύει από τον Απρίλιο 2016 και εφεξής και αφορά τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών – επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος) και σύμφωνα με τα:

Άρθρο 2 εδ. 6
που αφορά επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης πάγου, αναψυκτικών και χυμών και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποιείται παραγωγή πάγου, παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία αναψυκτικών και χυμών, οι επιχειρήσεις αυτές υπόκεινται στις απαιτήσεις κείμενης Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας καθώς και στους γενικούς όρους της παραπάνω απόφασης.

Άρθρο 3 παρ. 1 εδ. 1, 1α και ε
σύμφωνα με τα οποία, «υγειονομικός έλεγχος ασκείται τακτικά ή έκτακτα ή κατόπιν καταγγελίας στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα στις δραστηριότητες οι οποίες διέπονται από υγειονομικές διατάξεις.

Άρθρο 5 παρ. 1 με τίτλο «Γενικοί υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος» κατά το οποίο, οι διατάξεις της ως άνω απόφασης ισχύουν και εφαρμόζονται τόσο κατά τη διαδικασία έκδοσης άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας αυτών, σύμφωνα δε με την παράγραφο 2 του ως άνω άρθρου «Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, οφείλουν να εγκαθιστούν, να εφαρμόζουν και να διατηρούν διαδικασίες που βασίζονται στις επτά αρχές του HACCP οι οποίες θα εφαρμόζονται ανάλογα με την επικινδυνότητα και το μέγεθος της επιχείρησης».

Άρθρο 6 με τίτλο «ΠΑΓΟΣ» στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί πάγο για ανάμιξη με τρόφιμα και ποτά (ροφήματα, ποτά, ορισμένα γλυκά ή φρουτοσαλάτες, κ.λπ.) ή για ψύξη τροφίμων ή για διατήρηση τροφίμων (π.χ. βιτρίνες) πρέπει να εξασφαλίζει ότι τι νερό από το οποίο παρασκευάζεται ο πάγος είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο πάγος που χρησιμοποιείται για τους παραπάνω σκοπούς, θα χρησιμοποιείται και θα αποθηκεύεται όπως τα τρόφιμα που είναι έτοιμα για κατανάλωση.


Δε θα αγγίζεται με γυμνά χέρια και δε θα επιμολύνεται με οποιονδήποτε τρόπο από το περιβάλλον, τον εξοπλισμό, τους εργαζόμενους ή άλλα τρόφιμα. Αν υπάρχει μηχανή παρασκευής πάγου, αυτή πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε χώρο εντός της επιχείρησης, που δε θα επιτρέπει την επιμόλυνση του πάγου. Τα εσωτερικά τοιχώματα αυτής που έρχονται σε επαφή με τον πάγο, να διατηρούνται καθαρά και σε καλή κατάσταση και να ακολουθείται πρόγραμμα υγειονομικής συντήρησης με πιστοποιητικό καθαρισμού και απολύμανσης».

Άρθρο 6: «Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποχρεούνται να τηρούν τα κατάλληλα αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού 852/04 Ε.Ε. ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης και να τηρούν αρχείο νερού το οποίο να περιέχει «αποδεικτικά στοιχεία του τρόπου υδροδότησης της επιχείρησης και όπου απαιτείται αποτελέσματα δειγματοληψίας».

Είναι γνωστό ότι λόγω της προχειρότητος της λειτουργίας πολλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και της διάθεσης στην κατανάλωση, ανεξέλεγκτα, μεγάλων ποσοτήτων πάγου, κυρίως κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, λόγω μη τήρησης των οριζόμενων προδιαγραφών για την παρασκευή, μεταφορά και διάθεση του πάγου, παρατηρήθηκαν, λόγω των μικροβιολογικών και χημικών κινδύνων και του μεγάλου κινδύνου επιμολύνσεων, σοβαρότατες παρενέργειες από τη χρήση πάγου στο καταναλωτικό κοινό και ειδικότερα, γαστρεντερικές διαταραχές, λοιμώξεις αναπνευστικού και ουροποιητικού, κ.λπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.