Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Βραβείο NATURA 2000 στην Ελλάδα για την προστασία χωρίς σύνορα για τη Νανόχηνα


Το διασυνοριακό Πρόγραμμα LIFE+ Φύση για την προστασία της Νανόχηνας αναδείχτηκε νικητής των φετινών βραβείων Natura 2000 στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση». 

Το βραβείο παρέλαβαν με μεγάλη χαρά εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Συντονιστής του Προγράμματος, από τον κ. Karmenu Vella, αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία και τον κ. Roby Biwerεισηγητή της Επιτροπής Περιφερειών και μέλος της κριτικής επιτροπής, στην εκδήλωση απονομής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαΐου 2016. Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση των πολυετών διασυνοριακών δράσεων που υλοποιούνται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000 και πέραν αυτών για τη διάσωση της παγκοσμίως απειλούμενης Νανόχηνας.

Η Νανόχηνα είναι το σπανιότερο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης και ο φιννοσκανδικός πληθυσμός του είδους, που αναπαράγεται στη Βόρεια Νορβηγία και μεταναστεύει κάθε χρόνο προς τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, αριθμώντας λιγότερα από 30 ζευγάρια.

Αυτό που κάνει το Πρόγραμμα LIFE+ για την διαφύλαξη της Νανόχηνας ξεχωριστό, είναι ότι έχει συμβάλλει στη δημιουργία ενός εκτενούς και πολυεπίπεδου δικτύου συνεργασίας, καθοριζόμενο από τις μεταναστευτικές διαδρομές του είδους, το οποίο ανέπτυξε και διευκόλυνε τη συνεργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Με δράσεις που εφαρμόζονται σε 7 περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπως το Δέλτα του Έβρου και η λίμνη Κερκίνη, το δίκτυο καλύπτει όχι μόνο όλη τη μεταναστευτική διαδρομή του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας, από τον Αρκτικό Κύκλο ως της Μεσόγειο, αλλά και εκτείνεται πέραν των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνοντας διάφορες κοινωνικές ομάδες: από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, έως εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων και από δασικούς υπαλλήλους έως ορνιθολόγους και ειδικούς επιστήμονες, αριθμώντας περισσότερα από 1.500 άτομα.

Ως αποτέλεσμα της εκτενούς δικτύωσης και των πολυετών, εντατικών δράσεων, ο φιννοσκανδικός πληθυσμός της Νανόχηνας αυξήθηκε σχεδόν στο διπλάσιο. Τουλάχιστον 144 Νανόχηνες, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τα 50-70 πουλιά που καταγράφονταν τα τελευταία χρόνια, ταξίδεψαν φέτος από τη Β. Νορβηγία για τους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, όπου πέρασαν τον χειμώνα.

«Η βράβευση αυτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή και χαρά. Το βραβείο αποτελεί επίτευγμα της εντατικής και αφοσιωμένης εργασίας περισσότερων από 1.500 ανθρώπων που απαρτίζουν το διεθνές δίκτυο για την προστασία της Νανόχηνας, αλλά και επίτευγμα του ίδιου του δικτύου Natura 2000. Η Νανόχηνα μας έφερε κοντά προς όφελος των μεταναστευτικών πουλιών αλλά και δικό μας, συμβάλλοντας σε μια ενεργή κοινωνία για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς», εκφράζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.

«Το Πρόγραμμα LIFE+ για τη Νανόχηνα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι συντονισμένες, διασυνοριακές δράσεις διατήρησης κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής ενός είδους μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά: όχι μόνο για το ίδιο το είδος-στόχος, αλλά και φέρνοντας κοντά ανθρώπους προς όφελος των βιοτόπων και άλλων ειδών πουλιών», δηλώνει ο Jacques Trouvilliez, Γενικός Γραμματέας της Συμφωνίας για τη διατήρηση των Αφρo-Ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA).

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.