Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Κιλκίς: Φεστιβάλ της ομάδας κρουστών «άιΝτος»

  Η ομάδα κρουστών «άιΝτος» από το Κιλκίς και το συγκρότημα «Αργατεία» από τη Θεσσαλονίκη σας προσκαλούν το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016 στις 9 το βράδυ στο Θέατρο Λόφου Κιλκίς σε ένα αφιέρωμα στην ποντιακή μουσική.

Οι δυο ομάδες δηλώνουν: Η μουσική μας αργατεία θέλει να χτίσει δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων και να υπενθυμίσει την σπουδαιότητα και την σημασία της τέχνης και της συλλογικότητας σε δύσκολες εποχές. Η ποντιακή μουσική είναι μια ιδιαίτερη μορφή ΤΕΧΝΗΣ των ήχων, του λόγου, του ρυθμού, των νοημάτων και των συναισθημάτων.

Η αγάπη μας για το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, μας ώθησε να ενώσουμε τις μουσικές μας ευαισθησίες και να ξεκινήσουμε ένα ηχητικό ταξίδι από τον Πόντο στις καρδιές των συνανθρώπων μας.

Λίγα λόγια για τα συγκροτήματα.....

Η λέξη “άιΝΤΟς” στα ποντιακά σημαίνει χτύπημα. Ένα συγκρότημα κρουστών, που γεννήθηκε και δραστηριοποιείται στο Κιλκίς, δεν θα μπορούσε παρά να έχει αυτό το όνομα. Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1999 με δάσκαλο και εμψυχωτή τον μουσικό κρουστών Λευτέρη Αγγουριδάκη. Απαρτίζεται από ερασιτέχνες μουσικούς που σκοπός τους είναι η παρουσίαση μουσικών παραστάσεων βασισμένων σε ρυθμούς από όλο τον κόσμο αλλά και σε συνθέσεις για κρουστά που έχουν την προσωπική τους σφραγίδα.


Το συγκρότημα έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει συνεργαστεί επίσης με άλλα συγκροτήματα και μουσικούς όπως τα χάλκινα της Γουμένισσας, το Κρουστόφωνο ,την Κρουστωδία, την ομάδα κρουστών του Αιγινίου, την Ντιλέκ Κοτς κ. ά . Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το Cd με τίτλο Ντουμ – τεκ.

Την ομάδα αποτελούν οι: Αβτζίδου Λέλα, Αμπράζη Κατερίνα, Ασλανίδου Δέσποινα, Γουναρίδου Σουζάνα, Δημάκη Αναστασία, Δουδούμη Στέλλα, Ιωαννίδης Χρήστος, Καναρόπουλος Χρήστος, Κοζανίδου Ιωάννα, Μακρίδης Μπάμπης, Μιχαηλίδης Αντώνης, Πραξιγά Αναστασία, Στυλιανίδης Γιώργος, Συγγουρίδης Ηρακλής, Τσουβελεκίδου ιωάννα.

Αυτό το Σάββατο οι «άιΝΤΟς» με συνοδοιπόρο τον λυράρη Γρηγόρη Κολεσιώτη συναντώνται επί σκηνής με τους «Αργατεία».

"Αργατεία" ήταν ο τρόπος συνεργασίας και αλληλεγγύης των Ποντίων αγροτών. Το συγκρότημα «Αργατεία» δημιουργήθηκε από τον Φίλιππο Κεσαπίδη το 2014. Αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς όπου εκτός από την λύρα χρησιμοποιούν και άλλα παραδοσιακά όργανα. Αντλώντας από τις ιδιαιτερότητες και τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου και της μουσικής παράδοσης που εκπροσωπεί, χτίζουν μια μελωδική συνέργεια η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες συνεργασίες, ιδέες και τραγούδια. Η Αργατεία τους μοιάζει με δέντρο που έχει βαθιές ρίζες και πολλά δυνατά κλαδιά όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο.

Την «Αργατεία αποτελούν οι:

Φίλιππος Κεσαπίδης, ποντιακή λύρα

Στέλλα Καμπουρίδου, καβάλ

Θανάσης Κουλεντιανός, κανονάκι

Γιάννης Καρακαλπακίδης, μπάσο

Χρήστος Τάσιος, κρουστά

Έλσα Μουρατίδου, τραγούδι

Κώστας Καλούσης, τραγούδι

Γιώργος Πετρίδης, νταούλι

Μαζί τους επίσης ο Τούρκος Λαζικής καταγωγής Ονούρ Σεντούρκ, στο αγγείο

Στη συναυλία συμμετέχουν Ομάδα νταουλιών από το Κιλκίς και ο πολιτιστικός σύλλογος Αγ. Μάρκου «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» με δύο ποντιακούς χορούς.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ (προπώληση), 7 (είσοδος),
είσοδος ελεύθερη για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Σημεία προπώλησης:

βιβλιοπωλεία: ΣΥΜΜΕΤΡΟ, ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Καταστήματα: CRYSTALLERIA , PRINT AND PAPER ΛΑΒΑΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Την δεύτερη μέρα, Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρες 5-9μ.μ., στην πλατεία του κήπου θα πραγματοποιηθούν δράσεις για τους μικρούς μας φίλους. Εργαστήρια κρουστών, ζωγραφικής, θεατρικού παιχνιδιού, Πηλού, κατασκευής μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά.

Είσοδος ελεύθερη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.