Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Συνάντηση Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ με Κατρούγκαλο

Δελτίο τύπου Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ.Ο.Ε.Ε - τ.Ο.Ε.Κ
Ο Σύλλογος μας τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια του ΚΥΣΚΟΙΠ (Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής), στην οποία συζητήσαμε εκτενώς όλα τα δεδομένα για την νέα πραγματικότητα στον τομέα της στέγασης και της κοινωνικής μέριμνας ενώ την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 μετά από αίτημα του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο, την αν.Υπουργό Εργασίας, υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου και την αν.Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου ενώ παρούσα ήταν και η Διοικήτρια ΟΑΕΔ Μ. Καραμεσίνη.

Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας για την επανίδρυση των δύο καταργημένων Οργανισμών, της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Ο Υπουργός επανέλαβε ρητά την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης για τη σύσταση νέου φορέα στέγασης και την άμεση έναρξη των διεργασιών με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της δέσμευσης, πριν το τέλος του 2016. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, το νέο Οργανόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν θα περιέχει τη σύσταση νέας Γενικής Διεύθυνσης με αντικείμενο τη στέγαση.

Στην ερώτηση μας για τα αντικείμενα της Εργατικής Εστίας μας απάντησαν ότι δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορέα κανένα από τα ήδη λειτουργούντα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής.

Για το θέμα του κτηρίου του ΟΕΚ στη Σολωμού 60 ενημερωθήκαμε ότι είναι προσωπική απόφαση του Υπουργού να παραχωρήσει επιπλέον τρεις ορόφους στη Πρόνοια και η Δ/νση Β1 του ΟΑΕΔ να περιοριστεί σε δύο ορόφους. Στο επίμονο αίτημα μας για την θέσπιση προτεραιοτήτων της στέγασης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στα δικά του κτήρια και μόνο εφόσον περισσεύουν ιδιόκτητα κτήρια αυτά να παραχωρούνται σε τρίτες υπηρεσίες, μας απάντησε ότι θεωρεί όλο το Υπουργείο Εργασίας ενιαίο και ότι η εξοικονόμηση πόρων πραγματοποιείται γενικά για το σύνολο του Υπουργείου.

Για το θέμα των ρυθμίσεων των δανείων του ΟΕΚ ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται τις νέες ρυθμίσεις και ότι αναμένουν από εμάς τις προτάσεις μας προς συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση είναι προς τη κατεύθυνση της γενικής επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής, και του παγώματος καταβολής των δόσεων για τους ανέργους. Για την κοστολόγηση των εργατικών κατοικιών και τις ρυθμίσεις των δόσεων μας απάντησαν ότι βρίσκονται και αυτές οι ρυθμίσεις στο στάδιο της επεξεργασίας. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις του κτηματολογίου ενημερωθήκαμε ότι αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού έτσι ώστε να προσαρμοστούν βάσει των προτάσεων του ΟΑΕΔ αλλά και για να ενημερωθούν τα κλιμάκια των θεσμών.

Για τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας που δεν έχουν εκπονηθεί μετά την κατάργηση, ενημερωθήκαμε ότι το Υπουργείο βλέπει θετικά την εκπόνηση εκδρομικών προγραμμάτων και προγράμματος θεατρικών εισιτηρίων και βιβλίων.

Για την λειτουργία των Βρεφ/κών Παιδικών Σταθμών και στο αίτημα μας για την θεσμοθετημένη οργάνωση τους, μας απάντησαν ότι η Διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει ήδη προχωρήσει και είναι στο τελικό στάδιο ο νέος κανονισμός λειτουργίας τους, αλλά οι νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν αφού για τον ΟΑΕΔ έχει ήδη εγκριθεί από την Κυβέρνηση η πρόσληψη 360 εργασιακών συμβούλων.

Παραμένει όμως προς εξέταση το αίτημα του Συλλόγου για τη πρόσληψη νηπιοβρεφοκόμων με 11μηνες συμβάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν επιπλέον βρέφη- νήπια. Από πλευράς μας τονίστηκε ότι για να υλοποιηθούν τα ανωτέρω, στο νέο Οργανόγραμμα του ΟΑΕΔ πρέπει να περιγράφεται το συγκεκριμένο αντικείμενο με τη πρόβλεψη σύστασης συγκεκριμένης δομής.

Για το σοβαρότατο θέμα των συναδέλφων που εργάζονται στον ΟΑΕΔ με δικαστικές αποφάσεις η ηγεσία του Υπουργείου ναι μεν συμφώνησε ότι οι συνάδελφοι μας, εργαζόμενοι είναι θύματα του κομματικού κράτους αρνήθηκε δε να προχωρήσει στη παραίτηση του Κράτους (ΟΑΕΔ) από τα δικόγραφα ενώ υποσχέθηκε ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου, στις νέες προσλήψεις που θα προκηρυχθούν στο μέλλον μέσω ΑΣΕΠ να προβλεφθεί επιπλέον μοριοδότηση για την εμπειρία τους στο δημόσιο τομέα.

Από τη Διοικήτρια ΟΑΕΔ, Μ.Καραμεσίνη ενημερωθήκαμε ότι το νέο Οργανόγραμμα θα μας δοθεί τη Δευτέρα 23 Μαϊου ενώ τονίστηκε ότι βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία για όλα τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τα αντικείμενα του ΟΑΕΔ.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους ότι ισχύει και μάλιστα περισσότερο από ποτέ η προσήλωση μας για την επαναλειτουργία όλων των αντικειμένων των δύο Οργανισμών μέσω της σύστασης ενός νέου φορέα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα αντικείμενα που καταργήθηκαν αλλά θα περιέχει και την εκπόνηση νέων προγραμμάτων προσαρμοσμένων στην οικονομική κρίση που όλη η κοινωνία μας βιώνει μέσω της παράνομης επιβολής των μνημονίων τα τελευταία έξι χρόνια.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν για τη στέγαση και τη κοινωνική μέριμνα 1,35 % από τον μισθό τους. Είναι υποχρέωση του Κράτους και κατεπείγουσα ανάγκη η στεγαστική προστασία και τα προγράμματα μετεργασιακής μέριμνας να εφαρμόζονται καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος συμπολιτών μας.

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις μόλις έχουμε νεότερα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και τις λεπτομέρειες της σύστασης του νέου φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.