Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Κιλκίς: Εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016

Στο πλαίσιο του εορτασμού την 18η Μαΐου της Διεθνούς Μέρας Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά τοπία», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο του Παλατιανού και την ευγενική συνδρομή της Εφημερίδας Μαχητής και του Δήμου Κιλκίς, πραγματοποίησε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Παλατιανού στις 17 και 18 Μαΐου 2016, εκπαιδευτική δράση με τίτλο «το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ……..». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 100 περίπου μαθητές/τριες από το 2ο, 3ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς και Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας. Αφού περιηγήθηκαν με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Υπηρεσίας μας στο χώρο του Παλατιανού κατανόησαν τόσο την δομή της αρχαίας πόλης όσο και την αρχιτεκτονική του αρχαίου σπιτιού μέσω διαδραστικού παιχνιδιού. 

Στη συνέχεια τα παιδιά με τη χρήση αντιγράφων αρχαίων παιχνιδιών και όχι μόνο, έπαιξαν στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου αρχαία παιχνίδια πεδίου όπως «κάλαμον περιβαίνειν», «τροχό», «ουρανία σφαίρα», «αμαξίδα» και «διελκυνστίνδα». Στο τέλος μοιράστηκε στα παιδιά επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων σχεδιασμένο από το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας μας.

Στο πλαίσιο του ίδιου εορτασμού, η Εφορεία μας πραγματοποίησε στις 20 Μαΐου εκπαιδευτική δραστηριότητα στο ναό του Αγίου Αθανασίου στην Τούμπα. Στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχε και ο ιερέας πήραν μέρος 42 συνολικά μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Τούμπας και της Ευρωπού.

Η δραστηριότητα περιλάμβανε παιχνίδι θησαυρού, με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία του να­ού του Αγίου Αθανασίου και του περιβάλλοντα χώρου του, θεματική ξενάγηση για τη σχέση των εκτιθέμενων σε ένα μουσείο αντικειμένων με τον τόπο προέλευσής τους (ανασκαφικό χώρο ή ναό) μέ­σα από το παράδειγμα του εν λόγω ναού και ζωγραφική δραστηριότητα των μαθητών με θέματα από την εκπαιδευτική δραστηριότητα που εκτυλίχθηκε στο χώρο του μνημείου. 

Στο τέλος οι μαθητές πήραν ως αντίδωρο της παρουσίας τους αναμνηστικό σελιδοδείκτη σχεδιασμένο από το επιστημονικό προσωπικό της Υπηρεσίας μας και από τον ιερέα του ναού χυμούς και γλυκά. Στα συμμετέχοντα σχολεία δόθηκε σχετικό power point με θέμα την ανάδειξη της σχέσης ενός μνημείου και ενός μουσείου, με παράλληλη παρουσίαση των μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.