Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τριήμερη εκπαίδευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας

Υπογράφει ο Χρήστος Γκαντίδης
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γουμένισσας
Στα πλαίσια της Ετήσιας Πυροσβεστικής Εκπαίδευσης των υπαλλήλων μας κατά το χρονικό διάστημα από 04 – 04 – 2016 έως 06 – 04 – 2016, πραγματοποιήθηκαν: 

- την 04 & 05 – 04 – 2016, Εκπαίδευση Πυροσβεστικού προσωπικού στα παρακάτω θέματα : Α. Κατάσβεση Δασικών πυρκαγιών - Κατάσβεση πυρκαγιών σε ηλεκτροδοτούμενο Σιδηροδρομικό Δίκτυο – Μέτρα Ασφαλείας Β. Ορθολογική Χρήση (ανάπτυξη, ανάβαση – κατάβαση) κλιμάκων (πρακτική εκπαίδευση σε εγκαταλειμμένο διώροφο κτήριο στον χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του «πρώην Στρατοπέδου Γκόνου Δογιάμα» στην Γουμένισσα) Γ. Συμπεριφορά πυρκαγιάς σε αστικό περιβάλλον – Τρόποι αντιμετώπισή της (παρουσίαση από τον «εξειδικευμένο & πιστοποιημένο εκπαιδευτή CFBT» κ. Μπόγκια Γεώργιο, Εθελοντή Πυροσβέστη του Π.Σ.).

- την 06 – 04 – 2016, πραγματοποιήθηκε Άσκηση ετοιμότητας με σενάριο «υποθετικής αστικής πυρκαγιάς» με ταυτόχρονη διάσωση κινδυνευόντων ατόμων στην «Νοσηλευτική εγκατάσταση» με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ & Κ.Υ. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ» ιδιοκτησίας Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κινητοποιήθηκαν δύο (2) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ. Γουμένισσας με έξι (6) Πυροσβέστες, χρησιμοποιήθηκαν αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (Α/Κ) και ανάλογος αριθμός σωλήνων εκροής των 0.045 – 0.062 με αυλούς.

Η «υποθετική πυρκαγιά» προκλήθηκε από άγνωστη αιτία στον χώρο των Μαγειρείων του Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας. Η πυρκαγιά δεν γίνεται αντιληπτή διότι το αυτόματο Σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής που βρίσκεται στις εστίες στον χώρο τον Μαγειρείων και το Σύστημα Πυρανίχνευσης δεν ενεργοποιείται.

Λόγω της έντασης της πυρκαγιάς και των καπνών που κατακλύζουν των χώρο και τον διάδρομο, οι ασθενείς και το Ιατρικό προσωπικό έχουν πανικοβληθεί και ένα (1) άτομο εγκλωβίζεται πλησίον των «Μαγειρείων». Οργανώθηκε από την Π.Υ. Γουμένισσας ομάδα διάσωσης, αποτελούμενη από δύο (2) Πυροσβέστες, η οποία αφού συνέλλεξε τα υλικά που απαιτούνται (φορείο – αναπνευστικές συσκευές – κάλο οδηγό – φακούς – φορητούς ασυρμάτους, κ.λ.π.) μαζί με την ομάδα κατάσβεσης που την αποτελούσαν δύο (2) Πυροσβέστες, εισχώρησε στο εσωτερικό των «Μαγειρείων» για να σώσει το εγκλωβισμένο άτομο που βρισκόταν εντός αυτών.

Η είσοδος της «ομάδας» γίνεται από την κύρια κεντρική «είσοδο – έξοδο» του Νοσοκομείου που βρίσκεται στην Βόρεια πλευρά του κτιρίου. Το δρομολόγιο εξόδου γίνεται αντίστροφα. Η κατάσβεση πραγματοποιήθηκε με την εγκατάσταση δύο (2) αυλών ύδατος χαμηλής πιέσεως από δύο (2) υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με έξι (6) πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Η 1η εγκατάσταση Χ.Π. αναπτύχθηκε από την Δυτική πλευρά του Νοσοκομείου που υπάρχει ανεξάρτητη είσοδος που οδηγεί μέσω διαδρόμου στα «Μαγειρεία», που ήταν ο χώρος εκδήλωσης της πυρκαγιάς, και η 2η εγκατάσταση Χ.Π. αναπτύχθηκε από την Βόρεια κεντρική «είσοδος – έξοδος» του Νοσοκομείου. Χρησιμοποιήθηκαν αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού κυκλώματος (Α/Κ) και ανάλογος αριθμός σωλήνων εκροής των 0.045 – 0.062 με αυλούς

Στο «σενάριο» της Άσκησης συμμετείχαν μία (1) Ομάδα Πυρασφαλείας του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ & Κ.Υ. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ μαζί με Ομάδα Ιατρών και Νοσηλευτών καθώς επίσης και Πολιτικό Προσωπικό. (συνοδευόμενοι από τον Αναπλ. Διοικητή του Νοσοκομείου). Σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις προέβησαν σε ενέργειες προληπτικής εκκένωσης του κτιρίου του «Γενικού Νοσοκομείου Γουμένισσας», μέσω της «κύριας εισόδου» (βόρεια πλευρά νοσοκομείου) αλλά και της άλλης παράπλευρης «εξόδου κινδύνου» (δυτική πλευρά του νοσοκομείου) στον αύλειο χώρο.

Ανοίχθηκαν οι θύρες των «Εξόδων Κινδύνου» ενώ παράλληλα έκλεισαν οι πυράντοχες πόρτες που υπάρχουν στο «Νοσοκομείο» με τις οποίες επικοινωνεί με το «Κέντρο Υγείας», ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά αλλά και ο έντονος καπνός. Η Ομάδα Πυρασφάλειας με ατομικό εξοπλισμό (μάσκα – κράνος – γάντια) αναπτύσσει εγκατάσταση ύδατος Χ.Π από την πλησιέστερη πυροσβεστική φωλιά του Μόνιμου Υδροδοτικού Πυροσβεστικού Δικτύου, με κατεύθυνση προς τον χώρο της «τραπεζαρίας» των Μαγειρείων και επιχειρεί προσβολή στην πυρκαγιά.

Μετά το πέρας της Άσκησης ακολούθησε ξενάγηση και ενημέρωση από τον Προϊστάμενο της «Τεχνικής Υπηρεσίας» και τον «Αρχηγό ή Υπαρχηγό της Ομάδας Πυρασφάλειας» ώστε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό να αποκτήσει εξοικείωση με τους εσωτερικούς χώρους του «Γενικού Νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας Γουμένισσας».

Σε όλα τα παραπάνω συμμετείχαν δέκα οχτώ (18) πυροσβεστικοί υπάλληλοι της Υπηρεσίας και δέκα (10) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.