Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Φυσικό αέριο: Σε πρώτη φάση θα συνδεθούν Σέρρες, Κιλκίς, Βέροια, Κατερίνη και Γιαννιτσά

Παρεμβάσεις σε τέσσερα ζητήματα που αφορούν κυρίως στην κοινωνία των Σερρών πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Σερρών (αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»).

Οι παρεμβάσεις του κ. Τζιτζικώστα αφορούσαν στο θέμα της συνέχισης λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες και στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών, στη συνέχιση των ανασκαφών στον λόφο Καστά και την ανάδειξη συνολικά της περιοχής της Αμφίπολης, στα αντιπλημμυρικά έργα της τοπικής Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στην πόλη των Σερρών.
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Για το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των τευτλοπαραγωγών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποπληρωμή της περσινής παραγωγής, καθώς τα χρέη προς τους τευτλοπαραγωγούς ανέρχονται πλέον σε περίπου 8 εκ. ευρώ.

«Η παραγωγή ζάχαρης είναι σήμερα στον… αέρα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε ότι «πρέπει άμεσα να εξυγιανθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, να λειτουργήσει με βιώσιμο τρόπο και ανταγωνιστικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να χάσουμε την παραγωγή ζάχαρης. Πριν από δυο χρόνια διεκδικήσαμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση και πετύχαμε τη συνέχιση λειτουργίας της ΕΒΖ. Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ίδιο. Δεσμευόμαστε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου η παραγωγή ζάχαρης να συνεχιστεί απρόσκοπτα στη χώρα μας».

ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Για τις ανασκαφές στο λόφο Καστά και το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο της Αμφίπολης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε στη φημολογία ότι υπάρχει κόντρα ανάμεσα στους τοπικούς φορείς, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κόντρα κανενός με κανέναν. Η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Δήμο Αμφίπολης, αλλά και με τα συναρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης) είναι στενή».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι όλοι οι φορείς κινούνται από κοινού σε δυο βασικούς άξονες:

1.Ετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε πρόταση χρηματοδότησης από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Ελλάδα – Βουλγαρία» ύψους 1,5 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 900.000 ευρώ, αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις στην Αμφίπολη (δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης, προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής κ.ά.).

2.Προγραμματίζουμε στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) και στον άξονα των έργων Πολιτισμού προγραμματίζουμε την ένταξη όσων έργων είναι απαραίτητα για την πρόοδο της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2012 εκταμίευσε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή, όταν κανείς δεν στήριζε την ανασκαφική ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη. Από τότε συνεχίζει σταθερά να στηρίζει το ανασκαφικό έργο και τις προσπάθειες ανάδειξης τόσο του παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικού μνημείου, όσο και της περιοχής της Αμφίπολης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πιο μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Κεντρική Μακεδονία υλοποιείται στις Σέρρες».

Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου διαστήματος οι εργασίες ανακατασκευής των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα, γι’ αυτό και φέτος δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. «Ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για να διαθέσουμε 2,7 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό της κοίτης του Στρυμόνα από τις νησίδες και επιπλέον 500.000 ευρώ για την παρουσία βυθοκόρου στις εκβολές του ποταμού. Με αυτές τις παρεμβάσεις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει λύση στο τεράστιο πρόβλημα των πλημμυρών, σε μια περιοχή, που έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία εδώ και 40 χρόνια. 

Δυστυχώς και οι τοπικοί φορείς όταν υπήρχαν χρήματα προτιμούσαν να υλοποιούν έργα – βιτρίνα, αντί να κάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην περιοχή. Όμως η ΠΚΜ ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή έρχεται να αποκαταστήσει ελλείψεις 40 ετών. Παράλληλα, υποβάλαμε πρόταση στο Interreg για τη χρηματοδότηση με 4 εκ. ευρώ της ενίσχυσης του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης», είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι οι Σέρρες εντάσσονται στην πρώτη φάση επέκτασης του δικτύου εκτός Θεσσαλονίκης και τα έργα για τη σύνδεση της πόλης με το φυσικό αέριο αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017.

«Προτεραιότητά μας στο νέο ΕΣΠΑ είναι η επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κάνει ως διοίκηση της ΠΚΜ τέσσερις συναντήσεις στο αρμόδιο Υπουργείο και άλλες δυο στην Περιφέρεια, όπου προγραμματίζουμε και τα έργα και τους απαιτούμενους πόρους μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για τη χρηματοδότηση της επέκτασης. 

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη ΔΕΠΑ, αλλά και με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μας καταθέσουν μελέτη κόστους – οφέλους ώστε το δίκτυο του φυσικού αερίου να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι θα γνωρίζουμε το συνολικό ποσό που απαιτείται να δεσμεύσουμε για να ενταχθούν τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ και να αρχίσει η κατασκευή τους. Η χρηματοδότηση της σύνδεσης των αστικών κέντρων με το δίκτυο του φυσικού αερίου θα είναι μικτή, τόσο από το ΣΕΣ 2014 – 2020, όσο κι από τη ΔΕΠΑ.

Σε πρώτη φάση θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Βέροια, η Κατερίνη και τα Γιαννιτσά. Σε επίπεδο χώρας μάλιστα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες τρεις Περιφέρειες, τα αστικά κέντρα των οποίων (εκτός Θεσσαλονίκης και Αθηνών) θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Υπολογίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών στις πρώτες πόλεις θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους με συνολικό προϋπολογισμό που θα δαπανήσει η ΠΚΜ άνω των 20 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο αυτό υλοποιούμε άλλη μια προεκλογική μας δέσμευση προς τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.