Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Επανακαθορίζεται η άδεια φροντίδας παιδιού για να την παίρνει και ο πατέρας

Θετικό βήμα για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους γονείς αποτελεί ο σαφής ορισμός της άδειας φροντίδας παιδιού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4342/2015 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 9η Νοεμβρίου 2015.

Με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, επανακαθορίζονται οι δικαιούχοι της άδεια φροντίδας παιδιού, με σκοπό να εξυπηρετείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και να χορηγείται, εναλλακτικά αλλά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, στους εργαζόμενους γονείς και των δύο φύλων, ως μία μορφή γονικής άδειας με αποδοχές.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται σχετικό έλλειμμα της νομοθεσίας προκειμένου η άδεια φροντίδας παιδιού να χορηγείται πλέον και στον εργαζόμενο γονέα στην περίπτωση που ο άλλος γονέας δεν εργάζεται, ανεξάρτητα από το φύλο του.

Επιπρόσθετα, ρυθμίζεται ότι σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια φροντίδας παιδιού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός και αν συμφωνήσουν διαφορετικά.

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινή δήλωση των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους για το ποιος θα κάνει χρήση της άδειας, ενώ μπορούν επίσης να συμφωνήσουν να μοιραστούν την άδεια αυτή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τα οποία γνωστοποιούν.

Ως Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θεωρούμε την ανωτέρω ρύθμιση απαραίτητη και απολύτως αναγκαία την εφαρμογή της ώστε να μπει τέλος σε αυθαιρεσίες και παρερμηνείες της γονικής άδειας στους εργασιακούς χώρους.

Άρθρο 38 του νόμου 4342/2015 (ΦΕΚ Α 143/9-11-2015)
Άδεια φροντίδας παιδιού

1. Δικαιούχοι της άδειας φροντίδας παιδιού του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ 1993, του άρθρου 6 της ΕΓΣΣΕ 2002−2003 το οποίο κυρώθηκε με την περίπτωση Β΄ του άρθρου 7 του ν. 3144/2003 (Α΄ 111), του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ 2004−2005, της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 7 της ΕΓΣΣΕ 2006−2007, του άρθρου 6 της ΕΓΣΣΕ 2008−2009 και του άρθρου 2 της ΕΓΣΣΕ 2014, όπως ισχύουν κάθε φορά, ή, σύμφωνα με τυχόν ευνοϊκότερες ειδικές ρυθμίσεις, είναι εναλλακτικά οι εργαζόμενοι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς και των δύο φύλων, ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας που ασκεί ο άλλος γονέας ακόμη και αν ο άλλος γονέας δεν εργάζεται. Σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια φροντίδας παιδιού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός και αν συμφωνήσουν διαφορετικά.

2.Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινή δήλωση των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους για το ποιος θα κάνει χρήση της άδειας, ενώ μπορούν επίσης να συμφωνήσουν να μοιραστούν την άδεια αυτή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τα οποία γνωστοποιούν. Οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζόμενους σχετικές βεβαιώσεις

3. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων, κανονισμών εργασίας, για την άδεια φροντίδας παιδιού εξακολουθούν να ισχύουν ανεξάρτητα από το κριτήριο του φύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.