Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η Επιμορφωτική Κιλκίς: στη Λιθουανία με στόχο την υιοθέτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων

Το ΚΕΚ-Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΙΛΚΙΣ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις, με τίτλο «Καινοτόμος δάσκαλος - Μαθητής με κίνητρο: επίλυση προβλημάτων μέσω της συνεργασίας». Τα στελέχη της ομάδας οργάνωσης και διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της «Επιμορφωτική Κιλκίς», Περικλής Κοσμίδης και Νίκος Γεωργιάδης συμμετείχαν στην πενθήμερη εκπαιδευτική συνάντηση η οποία αποτέλεσε και την έναρξη του σχεδίου.
Η εκπαιδευτική συνάντηση υλοποιήθηκε στη πόλη Vilnius της Λιθουανίας με φορέα υποδοχής το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης UGDYMO PLETOTES CENTRAS (δημόσιος φορέας με εποπτικό ρόλο). Στη συνάντηση συμμετείχαν 20 άτομα – στελέχη εκπαιδευτικών φορέων από την Ελλάδα, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, τη μεταφορά των γνώσεων αυτών στους φορείς που εκπροσωπούν και κατ΄ επέκταση στις χώρες τους αλλά και να προσφέρουν κίνητρα και λύσεις στους μαθητευόμενους. Από την Ελλάδα, πέρα από την Επιμορφωτική Κιλκίς συμμετέχει και το 1ο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Ο συντονιστής φορέας παρουσίασε αρχικά τους στόχους και προτεραιότητες του σχεδίου ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα - προϊόντα και οι μέθοδοι εργασίας των εταίρων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας συζήτησαν τα συνήθη θέματα ή και προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και αντάλλαξαν καλές πρακτικές. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εργαλείο «Επίλυση Προβλημάτων μέσω Συνεργασίας» (Collaborative Problem-Solving - CPS) για τη δημιουργία ψηφιακών μαθημάτων αλλά και να συμμετάσχουν σε εργασίες ανάπτυξης, δημιουργικότητας και γνωριμίας μεθόδων για μάθηση στην πράξη.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η εικοσαμελής ομάδα επισκέφθηκε την Διεθνή Έκθεση “School 2015” που ήταν αφιερωμένη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα STEAM, επίσης επισκέφθηκε το Κολλέγιο των Ιησουιτών στο Vilnius, ένα Τεχνικό Λύκειο, τον Πύργο Τηλεόρασης στο Vilnius, αλλά και το Σχολείο Ρομποτικής το οποίο ακολουθεί συγκεκριμένες τεχνικές εκμάθησης και αξιοποιούν καινοτόμα εργαλεία για παιδιά από την ηλικία των 4 ετών. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων η ομάδα επισκέφθηκε μουσεία της περιοχής και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος (εθνική όπερα, θέατρο).

Με τη λήξη της εκπαιδευτικής συνάντησης επισφραγίστηκε η συμφωνία των εταίρων για εργασία στο σχέδιο με σκοπό τον όσο δυνατό μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς φορείς, τους εκπαιδευόμενους και τα εκπαιδευτικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών. Μάλιστα ανανεώθηκε το ραντεβού των εταίρων καθορίζοντας την δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση στην Εσθονία στις αρχές του νέου έτους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.