Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Εκδήλωση – Μνημόσυνο για το ολοκαύτωμα των τριών χωριών των Κρουσσίων (Κλειστό, Αμπελόφυτο, Κυδωνιές) από τους ναζί κατακτητές

Δελτίο τύπου ΚΚΕ Κιλκίς
Την Κυριακή 25 Οκτώβρη, ανήμερα της επετείου από την εκτέλεση κατοίκων των χωριών Κλειστό, Αμπελόφυτο, Κυδωνιές και Ίσωμα, από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση – μνημόσυνο από το Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και από την ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ. 

Στις 25 Οκτώβρη του 1941 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν όλους τους άντρες ηλικίας 16 έως 65 ετών των χωριών Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιές και έκαψαν αυτά τα χωριά, ενώ εκτέλεσαν και άγνωστο αριθμό αντρών στο χωριό Ίσωμα.

Τα παραπάνω χωριά συγκαταλέγονται στα χωριά όπου ιδιαίτερα η συμβολή των Ποντίων κατοίκων ήταν σημαντική στην αντίσταση κατά του φασισμού, μαζί με άλλα χωριά του νομού, όπως την Ξηρόβρυση, τη Μεγάλη Στέρνα κ.ά. Επίσης, αποτελούν χωριά τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «μαρτυρικά» και από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Αν και λόγω της εποχής και των τελευταίων ισχυρών βροχοπτώσεων η πρόσβαση στο μνημείο (το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα μαρτυρικά χωριά, από τα οποία σήμερα έχουν μείνει μόνο κάποια ερείπια) ήταν πολύ δύσκολη, όσοι κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο τίμησαν όπως αξίζει τους νεκρούς – θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας, δίνοντας υπόσχεση να συνεχίσουν ανυποχώρητα την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στο φασισμό, την πάλη για την αλλαγή αυτού του κόσμου υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.