Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

"Αυτή είναι η αλήθεια για το δικαστικό μέγαρο και την πιθανή εγκατάστασή του στο εκκλησιαστικό λύκειο Κιλκίς"

Υπογράφει ο Αντώνιος Α. Τσάτσης
Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ.
Τεχνικός Σύμβουλος Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου
Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Νικόλαου Τατίδη στην Πρωινή για την πιθανή εγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου στο πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο το μοναδικό σημείο που με βρίσκει σύμφωνο είναι στο τέλος της επιστολής του στην οποία ορθά επισημαίνει ότι εδώ και παρά πολλά χρόνια ποτέ δεν έγινε συντονισμένη προσπάθεια με ομοφωνία και ομοψυχία για την μεταστέγαση των υπηρεσιών δικαιοσύνης Κιλκίς σε νέο αξιοπρεπές κτίριο, πλην της παρούσης. 

Συγκεκριμένα τα συμφέροντα κάποιων, αντικρουόμενες απόψεις και αναποφασιστικότητα των εμπλεκομένων φορέων ακύρωσαν την μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε πριν χρόνια να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες δικαιοσύνης Κιλκίς στις δίδυμες αποθήκες του στρατού επί της οδού Ελ. Βενιζέλου. Φανταστείτε ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση είχαν εγκριθεί τα απαραίτητα κονδύλια, είχαν επιλυθεί νομικά και πολεοδομικά ζητήματα και ήταν δυνατή η ολοκλήρωση του έργου, αλλά λόγω των ανωτέρω η δυνατότητα αυτή χάθηκε μαζί της και τα εγκεκριμένα κονδύλια.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κιλκίς οριοθετεί ως μοναδική θέση για την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου το γήπεδο της Μεραρχίας στην περιοχή πίσω από την Λέσχη Κυνηγών Κιλκίς. Η παραπάνω δέσμευση ακυρώνει όλες τις άλλες πιθανές θέσεις εγκατάστασης των υπηρεσιών δικαιοσύνης Κιλκίς χωρίς την προγενέστερη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, διαδικασία δύσκολη και ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Ερχόμαστε τώρα στην περίπτωση του Εκκλησιαστικού Λυκείου, το οποίο και πριν πολλά χρόνια ήταν υποψήφιο για την μεταστέγαση του Δικαστικού Μεγάρου αλλά δεν ήταν δυνατό να ανευρεθεί η οικοδομική του άδεια και ούτε υπήρχε αντίγραφο στο αρχείο της Μητροπόλης Κιλκίς , ως εκ τούτου το παραπάνω σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας και του Ν. 3130/2003 που αφορά τις μισθώσεις ακινήτων δημοσίου συμφέροντος ακύρωναν την οποιαδήποτε προσπάθεια και ιδέα υπήρχε τότε.

Αφού προηγήθηκαν όλα τα παραπάνω και αφού είχαν κολλήσει οι οποιεσδήποτε ιδέες και σκέψεις φτάνουμε στο 2012 όπου η Μητρόπολη Κιλκίς μου ανέθεσε την προσπάθεια ανεύρεσης της οικοδομικής άδειας ώστε να δούμε τι χρειάζεται για να νομιμοποιηθεί το κτίριο σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/2011.

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα στο αρχείο της Πολεοδομίας Κιλκίς η χαμένη και για κάποιους ανύπαρκτη οικοδομική άδεια του Εκκλησιαστικού Λυκείου βρέθηκε με άλλο τίτλο όμως ως Οικοτροφείο Αρρένων και είναι η υπ’ αριθ. 825/1972. Το παραπάνω κινητοποίησε αμέσως τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ έχοντας ως γνώμονα να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο να απευθυνθεί στον δικηγορικό σύλλογο Κιλκίς και στην τότε πολιτική εξουσία ώστε να τους κάνει γνωστή την παραπάνω εξέλιξη και την προσφορά του για το εν λόγω κτίριο.

Οι αρμόδιοι φορείς κινητοποιήθηκαν αμέσως και μου ανατέθηκε από την Μητρόπολη Κιλκίς να ελέγξω την διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την πιθανή μετεγκατάσταση σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες ,όμως όπως προαναφέρθηκε η όλη προσπάθεια θα κολλούσε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κιλκίς ,το οποίο είναι δεσμευτικό και θα ακύρωνε οποιαδήποτε προσπάθεια. Μετά από δική μου συντονισμένη προσπάθεια με την αμέριστη βοήθεια του κ. Φώτη Μισσόπουλου Διευθυντή της Πολεοδομίας Κιλκίς , του κ. Γεωργίου Γεωργαντά βουλευτή Κιλκίς και της κα Ευρώπης Αρτόγλου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς , στάλθηκε ολοκληρωμένος στοιχειοθετημένος φάκελος προς το ΥΠΕΚΑ έχοντας ως ζητούμενο την υπέρβαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κιλκίς ώστε να εφαρμοστεί νόμιμα η ζητούμενη χρήση στο εν λόγω κτίριο.

Μετά από πολύμηνη ανταλλαγή αλληλογραφίας τελικώς το ΥΠΕΚΑ νομοθέτησε με την έκδοση εγκυκλίου, την υπ’ αριθ. 869 21/2/2014 , σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η αλλαγή χρήσης του εν λόγω κτιρίου ώστε να στεγαστούν οι υπηρεσίες δικαιοσύνης Κιλκίς στο πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο.

Αφού εν τελεί λύθηκε το ποιο σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε ως τότε ,ως όφειλα μετά από ενδελεχή προμελέτη, οριοθέτησα το κόστος νομιμοποίησης των κτισμάτων που υπήρχαν στην ενιαία ιδιοκτησία Ο.Τ. 103 ιδιοκτησίας Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου καθώς και το κόστος έκδοσης οικοδομικής άδειας αλλαγής χρήσης του Εκκλησιαστικού Λυκείου σε Δικαστικό Μέγαρο.

Να σημειωθεί ότι το έτερο κτίριο του Ο.Τ. 103 ο Ιερός Ναός Πέντε και Δέκα Μαρτύρων κατασκευάστηκε με την υπ’ αριθ. 594/1977 οικοδομική άδεια ,απλά παρουσιάζει κάποιες διάφορες σε σχέση με αυτήν και χρήζει της απαραίτητης νομιμοποίησης του.

Παράλληλα με τα παραπάνω κι ενώ είχαν λήξει οι μισθωτικές συμβάσεις των υπηρεσιών δικαιοσύνης Κιλκίς με τα κτίρια στα οποία στεγάζονταν, η Κτηματική Υπηρεσία Κιλκίς είχε ήδη ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες σύμφωνα με τον Ν. 3130/2003 για την προσφορά ακινήτων για την στέγαση των υπηρεσιών δικαιοσύνης.

Στη συνεχεία κι ενώ είχε ολοκληρωθεί και το απαιτούμενο κτιριολογικό πρόγραμμα με τις κτιριολογικές απαιτήσεις των εν λόγω υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ετοίμασα προσχέδια διαρρυθμίσεων με γραφεία, χώρους αποθήκευσης, δικαστικές αίθουσες, χώρους υγιεινής κτλ όλων των ορόφων του κτιρίου ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών στο κτίριο και να συνάδουν με τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος.

Έπειτα κοστολογήθηκαν οι επιμέρους επισκευές και εργασίες που απαιτούνταν για το κτίριο το ύψος των οποίων ανερχόταν περί τις 80000€, κι ενώ το δημόσιο αδυνατούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο κόστος διότι δεν υπήρχε ανάλογη νομοθεσία και διαδικασία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ προς τιμήν του ανέλαβε την υποχρέωση να διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανακατασκευές στο κτίριο.

Σημειώνεται ότι εφόσον είχαν κριθεί τρεις άγονες δημοπρασίες για την εύρεση κτιρίου κατάλληλου για τις υπηρεσίες δικαιοσύνης το μοναδικό διαθέσιμο κτίριο που πληρούσε τα κριτήρια, κτιριολογικό πρόγραμμα, δυνατότητα αλλαγής χρήσης , εύλογο μίσθωμα κτλ ήτανε το πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο , και εφόσον η Μητρόπολη Κιλκίς ανέλαβε την ευθύνη να ανακατασκευάσει το κτίριο το μοναδικό ζήτημα για να υπογράφει η σύμβαση μίσθωσης ήτανε για το ποιος θα αναλάμβανε το κόστος ολοκλήρωσης των απαιτούμενων μελετών και νομιμοποιήσεων στο εν λόγω Ο.Τ. 103.

Η Ιερά Μητρόπολη Κιλκίς αδυνατούσε να αναλάβει και το κόστος των μελετών ενώ ήδη είχε αναλάβει το τεράστιο κόστος των ανακατασκευών, όποτε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του δικηγορικού συλλόγου και του κ. Γεώργιου Γεωργαντά ο τότε υπουργός δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αδυνατώντας με κρατικά κονδύλια να αναθέσει τις εν λόγω μελέτες σε ιδιώτες μηχανικούς καθόρισε με υπουργική του απόφαση, την υπ’ αριθ. 69970 16/9/2014 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 2615Β 1/10/2014, την Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. ως αρμόδια εταιρεία χωρίς επιπλέον κόστος για το δημόσιο, να αναλάβει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων μελετών και νομιμοποιήσεων και αυτό γιατί η Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. σύμφωνα με τα λεγόμενα του τότε υπουργού, δύναται να αναλάβει μια τέτοια διαδικασία χωρίς κόστος για το δημόσιο διότι στεγάζεται εντός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται από το δημόσιο.

Κι έτσι λοιπόν είχε συμπληρωθεί όλο το παζλ για να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης μεταξύ του δημοσίου και της Ιερέας Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου για την στέγαση των υπηρεσιών δικαιοσύνης Κιλκίς στο πρώην Εκκλησιαστικό Λύκειο, κάτι που εν τελεί και έγινε.

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα το δημόσιο δια του αντιπροσώπου του την Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. ως όφειλε έπρεπε να προχωρήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση των μελετών και νομιμοποιήσεων των κτιρίων και στην συνέχεια αφού εκδιδόταν και η αλλαγή χρήσης του κτιρίου θα αναλάμβανε η Μητρόπολη Κιλκίς να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες ώστε να γίνει εν τελεί δυνατή η μεταστέγαση των υπηρεσιών δικαιοσύνης.

Και φτάνουμε στο σήμερα και ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης και η υποχρέωση της Θέμις Κατασκευαστικής Α.Ε. για να ολοκληρώσει τις μελέτες και νομιμοποιήσεις , αυτή από όσον γνωρίζω δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα , πέρα του τοπογραφικού διαγράμματος. Η παραπάνω διαδικασία για οποιονδήποτε σοβαρή ομάδα ιδιωτών μελετητών που θα αναλάμβανε να την διεκπεραιώσει στο σημείο που είχε ήδη φτάσει δεν θα χρειάζονταν περισσότερο από τρεις μήνες.

Κι όσον αφορά για την ομάδα των επτά μηχανικών που υποτίθεται προσφέρθηκε να αναλάβει τον παραπάνω όγκο δουλειάς αμισθί δεν γνωρίζω τίποτα. Ουδέποτε έφτασε στα γραφεία της Μητρόπολης Κιλκίς, στον Δικηγορικό Σύλλογο και σε οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο φορέα προσφορά μηχανικών για την δωρεάν ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών για την νομιμοποίηση και την αλλαγή χρήση του Εκκλησιαστικού Λυκείου σε Δικαστικό Μέγαρο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση που την γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα προς το παρόν φταίει η Αθήνα και μόνο η Αθήνα.

Η μοναδική φορά που τα τελευταία χρόνια ομάδα μηχανικών προσφέρθηκε προς την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου να προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς ήτανε κατά την αρχή της εφαρμογής του Ν. 4014/2011 όταν μια ομάδα μηχανικών πολύ περισσότεροι από επτά έκαναν γνωστή προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ την προσφορά τους να νομιμοποιήσουν αφιλοκερδώς τα κτίσματα των Ενοριών που υπάγονται στην Μητρόπολη Κιλκίς με μοναδικό κόστος τα έξοδα που τυχόν προκύπτουν. Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης έκανε γνωστή την παραπάνω προσφορά τους προς τους Εφημέριους των Ενοριών αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε διότι για την νομιμοποίηση των εν λόγω κτισμάτων απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας ,μια μελέτη που για την εκπόνηση της χρειάζονται ειδικά μηχανικά μέσα που η αγορά ή ενοικίαση τους κοστίζει ακριβά και οι ενορίες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο κόστος.

Υ.Γ. Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι η Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. αδυνατεί και δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες και διαδικασίες ,αν όντως υπάρχει ομάδα μηχανικών που προσφέρθηκε να ολοκληρώσει τις μελέτες αμισθί να κάνει γνωστή την προσφορά της προς τους αρμόδιους φορείς και να αναλάβει την υπόθεση τώρα.

Αν ισχύει το παραπάνω προτίθεμαι να τους βοηθήσω και να συμμετέχω κι εγώ από τη μεριά μου αμισθί, γνωρίζοντας ενδελεχώς την υπόθεση ως αμισθί Τεχνικός Σύμβουλος της Μητρόπολης Κιλκίς, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να συνεχιστεί η διαδικασία.

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Αντώνη, χωρίς να γνωρίζω πώς εμπλέκεσαι με αυτο το θέμα όταν διάβασα το άρθρο πως αναβάλλετε για άλλη μία φορά η λύση για το δικαστικό μέγαρο έγραψα τίς παρατηρήσεις μου. Χαίρομε που υπήρξε η αφορμή να γράψεις το ιστορικό τών ενεργειών σου για να φανεί η αλήθεια στούς πολίτες του Κιλκίς για το θέμα του δικαστικού μεγάρου, διαφωνώ όμως οτι για όλλα φταίνε κάποιοι άλλοι, άν ψάξουμε θα βρούμε οτι φταίμε εμείς, εμείς φίλε Αντώνη και εγώ μαζί, μή παιριμένουμε πως οι Αθηναίοι θα μας λύσουν τα προβλήματα. Εύχομε με αφορμή αυτών που γράψαμε να κινηθεί κάτι διαφορετικά και λυθεί το θέμα του δικαστικού μεγάρου.
    Ο Σεβασμίοτατος Μητροπολίτης μας όντως πολλές φορές έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθάει την πόλη μας, τον τόπο μας και τον ευχαριστώ προσωπικά για το έργο του.
    Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί να γίνει η μετεγγατάσταση τών δικαστηρίων στο κτίριο της Μητρόπολης, και απο εμένα ότι μπορώ να βοηθήσω. Θά μιλήσω και με τούς μηχανικούς στους οποίους αναφέρθηκα
    ΤΑΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.