Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που εγκρίθηκε αλλά ποτέ δεν ξεκίνησε!

Επιμέλεια: Γιάννης Λιναρδάκης*
Όλο το χρονικό της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης που τη συνδέει με το λαϊκό τραγούδι: «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν».
Ο παραπάνω στίχος του δημοτικού τραγουδιού του «γιοφυριού της Άρτας» ταιριάζει απόλυτα στα όσα συμβαίνουν αυτή τη χρονιά με το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.΄
Οκτώβριος 2014
Η προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 είχε γνωστοποιήσει τη διεξαγωγή τους προγράμματος για τα ΕΠΑ.Λ. το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με συνολικό Προϋπολογισμό 2.630.000 Ευρώ.

Περίπου πεντακόσιοι (500) αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου θα προσλαμβάνονταν από τους πίνακες αναπληρωτών μετά από αίτησή τους.

Χριστούγεννα 2014
Οι μέρες κυλούσαν από τον Οκτώβριο φθάσαμε στον Ιανουάριο χωρίς οι προσλήψεις να έχουν υλοποιηθεί. Στις 05 Ιανουαρίου του 2015 σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο Στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας μας έγινε γνωστό ότι "απαιτείται Νομοθετική ρύθμιση και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Βουλή".

22 Ιανουαρίου 2015
Στις 22 Ιανουαρίου 2015 με δελτίο τύπου έρχεται το Υπουργείο να επιβεβαιώσει πλήρως τις πληροφορίες μας ανακοινώνοντας "σημειώνεται ότι για την πρόσληψη 500 τουλάχιστον εκπαιδευτικών στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, για τους οποίους υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις, απαιτείται Νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν είναι δυνατή μέχρι επανέναρξης των εργασιών της Βουλής".

Φεβρουάριος 2015
Το Φεβρουάριο του 2015 επικοινωνία με συνεργάτη της νέας Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για το αν θα πραγματοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα. Στην επικοινωνία που είχαμε μας αναφέρθηκε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η πραγματοποίηση του προγράμματος που από τη μια πλευρά θα προσφέρει θέσεις εργασίας και από την άλλη θα βοηθήσει τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι απόφαση για λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης για το τρέχον σχολικό έτος συνάδει και με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Κουράκη που δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι " επαναφέρουμε με αναβαθμισμένη μορφή την ενισχυτική διδασκαλία και την πρόσθετη διδακτική στήριξη".

Φεβρουάριος 2015 συνέχεια…
"Η ηγεσία του Υπουργείου καταβάλει σοβαρή προσπάθεια ώστε να προσληφθούν 500 εκπαιδευτικοί για Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε ΕΠΑ.Λ. και να καλυφθούν τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία". Την παραπάνω δήλωση έκανε ο κ. Υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση με την Ο.Λ.Μ.Ε. επιβεβαιώνοντας τη βούληση για έναρξη του προγράμματος.

Μάρτιος 2015
Από τα λόγια περνά στα έργα η νέα Πολιτική Ηγεσία καθώς δίνεται εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος. Αρχές Μαρτίου στέλνεται σχετικό έγγραφο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τον ορισμό των Σχολικών Κέντρων και για τη συγκέντρωση δηλώσεων από τους μαθητές.

Η όλη διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Μαρτίου.

23 Μαρτίου 2015
Στις 23 Μαρτίου του 2015 δημοσιεύεται άρθρο με το οποίο γίνεται γνωστό ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίας και αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δεν είχε υπογραφεί.

Τονίζαμε και τη διαπίστωσή μας ότι για ακόμη μια φορά η Διοικητική μηχανή κινείται με αργούς ρυθμούς ακόμα και σε ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει τους μαθητές και θα προσφέρει θέσεις εργασίας έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

03 Απριλίου 2015
Τελικά στις 03 Απριλίου το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως και τις

16 – 20 Απριλίου 2015
Η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώνεται και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για να εξασφαλίσουν λίγα μόρια προϋπηρεσίας και ένσημα.

Περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν αιτήσεις και οι Διευθύνσεις έσπευσαν να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα ώστε να είναι όλα έτοιμα για την άμεση έναρξη των μαθημάτων ακριβώς με το τέλος των διακοπών του Πάσχα.

17 Απριλίου 2015
Το πρόγραμμα της Π.Δ.Σ. αρχίζει να λειτουργεί για το σχολικό έτος 2014-2015 με την κοινοποίηση της αριθμ. 1939/1-4-2015 Κ.Υ.Α. και λήγει με το πέρας των εξετάσεων και σε κάθε περίπτωση όχι μετά τις 21/6/2015. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενώ ενημερώνει ότι ναι μεν η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει πάρει ακόμα ΦΕΚ ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

29 Απριλίου 2015
Υψηλόβαθμο Στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας μας ενημερώνει ότι είναι όλα έτοιμα και το ΦΕΚ αναμένεται να εκδοθεί τα επόμενα 24ωρα.

04 Μαΐου 2015
Στις 4 Μαΐου δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο και τυπικά ξεκινά το πρόγραμμα. Το ΦΕΚ είχε ημερομηνία 30 Απριλίου. Στο εν λόγω ΦΕΚ αναφέρονταν "το πρόγραμμα της Π.Δ.Σ. αρχίζει να λειτουργεί για το σχολικό έτος 2014−2015 με την κοινοποίηση της παρούσας Υπουργικής απόφασης και λήγει με το πέρας των εξετάσεων και σε κάθε περίπτωση όχι μετά τις 21/6/2015".

08 Μαΐου 2015
Αν και το ΦΕΚ έχει εκδοθεί καμιά Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν έχει ενημερωθεί για την έναρξη του προγράμματος. Οι 302 επιλεγέντες εκπαιδευτικοί αναμένουν και μαζί τους εκατοντάδες μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα. Εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για εμπαιγμό από το Υπουργείο Παιδείας ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προχώρησαν σε έξοδα καθώς μετακινήθηκαν σε άλλες Διευθύνσεις για να καταθέσουν την αίτησή τους.

Τι έχει γίνει και το πρόγραμμα δεν ξεκινά; Αναρωτιούνται οι εκπαιδευτικοί. Δεν ήθελαν να το πραγματοποιήσουν; Το πρόγραμμα ήθελαν να το πραγματοποιήσουν, άλλωστε δεν υπήρχε λόγος να προχωρήσουν οι διαδικασίες, όπως αποδεικνύεται και από σχετικά έγγραφα.

* Ιωάννης Κ. Λιναρδάκης,
Αν. Αιρετός ΠΥΣΔΕ Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Δ.Α.Κ.Ε. Δ.Ε. Κιλκίς,
Μ.Sc., Σχολική Ψυχολογία – Διαχείριση Κρίσεων στην Εκπαίδευση,
Μ.Sc., Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων – MUNDIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.