Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Συγχαρητήρια! Είσαι έτοιμος για τον δρόμο και όποιον πάρει ο χάρος.

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός
Όλοι μας από παιδιά, λαχταράμε πότε θα έρθει η στιγμή να πιάσουμε στα χέρια το τιμόνι. Να μπούμε στο αυτοκίνητο ή να καβαλήσουμε τη μηχανή και να εξαφανιστούμε. Φτάνουμε 18 χρονών και δεν περιμένουμε ούτε μέρα, για να ξεκινήσουμε μαθήματα. Μαθαίνουμε τα σήματα, τα οποία σε 1 μήνα έχουμε ξεχάσει. Έπειτα αρχίζουν τα μαθήματα οδήγησης. Βάλε πρώτη, δευτέρα, σταμάτα, ξεκίνα, κάνε και μία αναστροφή. 

Συγχαρητήρια! Είσαι έτοιμος για τον δρόμο. Και όποιον πάρει ο χάρος.

Έρχεται και ο καλός μπαμπάς να σε ευχαριστήσει και σαν δώρο σου παίρνει αυτοκίνητο ή μηχανή, ειδικά αν είσαι γιος. Δεν αρκείσαι να σου πάρει ένα οποιοδήποτε αμαξάκι, αλλά αρκετών κυβικών και ίππων, αν έχει και καμία εξάτμιση που να ξεσηκώνει κόσμο, ακόμη καλύτερα. Βέβαια, τα καινούρια οχήματα έχουν κάτι πολύ εκνευριστικό, αν δεν βάλεις ζώνη χτυπάνε ασταμάτητα.. Ευτυχώς και για αυτό υπάρχει λύση, την οποία, κάποιος, πολύ έξυπνος μάλλον, ανακάλυψε. Ένα gadget που μπαίνει στη θέση της ζώνης και σταματάει τον ενοχλητικό θόρυβο.

Τώρα πια είσαι έτοιμος για απογείωση.

Εννοείτε, πως εντός της πόλης κυκλοφορείς με τα παράθυρα ανοιχτά, τη μουσική στη διαπασών. Σε κάθε φανάρι, αν προλάβει να σε σταματήσει, είτε είσαι δεύτερος είτε έχεις μπροστά σου δέκα αυτοκίνητα, θα κορνάρεις πριν καλά καλά ανάψει το πράσινο. Στις διαβάσεις, όπου αυτές υπάρχουν, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσεις για πεζό. Το να παραχωρήσεις προτεραιότητα σε άλλο αυτοκίνητο που βγαίνει από παράπλευρο δρόμο και μπορεί να περιμένει μια ώρα, μοιάζει όνειρο απατηλό. Σε περίπτωση διασταύρωσης και μπλοκαρίσματος εννοείται πως την κλείνεις μην τυχόν και χωθεί κανείς μπροστά σου.

Και η κόρνα, αχ αυτή η κόρνα, που η καημένη βρίσκεται εκεί για προειδοποίηση σε επείγουσες καταστάσεις, την χρησιμοποιείς για ότι σου κατέβει. Για να ανάψει το φανάρι, για να χαιρετήσεις κάποιον, για να χειρονομήσεις, για να πάει ο μπροστά σου, ως δια μαγείας, πιο γρήγορα και ότι άλλο σου έρθει.

Δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο παρκάρισμα. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, τόση αναρχία στα παρκαρισμένα οχήματα. Όποιο σήμα και να υπάρχει είναι διακοσμητικό, τι μονοί και διπλοί μήνες, δεν μας λέει τίποτα αυτό. Τι απαγόρευση για στάση και στάθμευση. Ακόμη και σε χώρους αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία, καλά αυτό ειδικά στα παρκινγκ των σούπερ μάρκετ δεν το σέβεται κανείς. Επίσης, πόσες φορές δεν συναντήσαμε αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους. Αν τολμήσεις να κάνεις παρατήρηση, μαύρο φίδι που σε έφαγε.

Η τροχαία φυσικά εθελοτυφλεί, ειδικά σε μικρή πόλη που γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Ας πιούμε το καφέ μας να περάσει η ώρα και άσε τους άλλους σε 10 μέτρα απόσταση να κάνουν ότι θέλουν.

Το πλέον τραγικό είναι οι μοτοσικλετιστές που φέρονται ως πεζοί. Πόσες είναι οι φορές που συναντήσαμε να έρχονται ανάποδα σε πεζόδρομο και το αστείο, να οδηγεί πάνω σε πεζοδρόμιο. Για κράνος φυσικά, ούτε λόγος.

Τώρα θα αναφερθώ στο θλιβερό αριθμό των νεκρών κάθε χρόνο στις εθνικές οδούς. Κάθε χρόνο θρηνούμε περίπου 1000 θύματα νέας στο μεγαλύτερο ποσοστό ηλικίας στην Ελλάδα. Δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης.

Οι λόγοι διάφοροι, το κακό οδόστρωμα, το οποίο πλέον γνωρίζουμε σε αυτή τη χώρα πως το συναντάμε παντού, οπότε πρέπει να προσέχουμε διπλά. Τα περισσότερα όμως είναι λόγω ανθρώπινου λάθους. Οδήγηση υπό μέθη, απροσεξία, ανοησία. Έλλειψη ζώνης αντικανονική προσπέραση.

Πως μπορούν όλα αυτά να διορθωθούν; Χρειάζεται αρχικά ατομική προσπάθεια και παιδεία. Είναι ευθύνη όλων μας ως γονείς και εκπαιδευτικοί να προστατέψουμε τα παιδιά μας, από αυτή τη λαίλαπα. Θα ήταν υπέροχο στα σχολεία να έμπαινε ως μάθημα έστω και μια ώρα το μήνα, ακόμη και από το δημοτικό η οδηγική συμπεριφορά. Να φυτέψουμε από νωρίς στο μυαλό των παιδιών την ευθύνη που αναλαμβάνουν παίρνοντας ένα τιμόνι στα χέρια τους.

Το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι σου δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθείς με ασφάλεια και ευκολία στον προορισμό σου. Εσύ όμως το οδηγείς και είσαι υπεύθυνος για ότι συμβεί σε εσένα ή σε συνάνθρωπό σου. Επίσης θα πρέπει να μπει καλά στο μυαλό όλων, πως αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται με κανένα τρόπο. Δεν υπάρχει λίγο ή πολύ και φοβόμαστε, αν θα μας πιάσει το αλκοτέστ. 

Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο ποτό, υπάρχουν ταξί. Το να δίνεις προτεραιότητα σε πεζό ή άλλο αυτοκίνητο δεν σε καθυστερεί πάνω από 30 δευτερόλεπτα, από όπου έχεις να πάς. Οπωσδήποτε, να φοράμε ζώνη και κράνος, ακόμη και για 10 μέτρα απόσταση. Έρευνα της τροχαίας είχε αποκαλύψει πως τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται 50 μέτρα σε απόσταση από το σπίτι μας. Τέλος την κόρνα τη χρησιμοποιούμε μόνο για σοβαρό λόγο ή για τους γάμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.