Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

"Θέατρο το θεραπευτικό - Ελπίζω να μην διαψευστεί ο δήμαρχος Κιλκίς"

Γράφει η Βασιλική Μαυρογονάτου
Οικονομολόγος – Ειδική Παιδαγωγός
Η χώρα μας είναι, από αρχαιοτάτων χρόνων, συνδεδεμένη με το θέατρο. Από εδώ ξεκίνησε η τραγωδία και η κωμωδία. Το αρχαίο θέατρο παίζεται ακόμη, είναι πάντα επίκαιρο και γεμίζει τα θέατρα. 


Η συμβολή του θεάτρου στον άνθρωπο και στο παιδί είναι τεράστια. Πόσα συναισθήματα προκαλεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Πόσες σκέψεις και προβληματισμούς , πόση χαρά ή λύπη μπορεί να προσφέρει και όλα αυτά όσο διαρκεί μια παράσταση! Οξύνει το νου και τη φαντασία του παιδιού.

Το θέατρο πλέον χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο και υπάρχουν αρκετές ομάδες που το χρησιμοποιούν, όπως το ινστιτούτο ψυχικής υγείας παιδιών και ενηλίκων το ΚΕΘΕΑ και άλλα. Στόχος τους είναι η ψυχοσωματική καλλιέργεια και η έκφραση των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ή των συγγενών τους.

Στην πόλη μας έχουμε την ευτυχία να φιλοξενούμε επί 17 συναπτά έτη ένα θεσμό, πραγματικό στολίδι και ένδειξη πολιτισμού. Το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθέατρου και παντομίμας.

Εδώ και καιρό ψιθυρίζεται πως το φεστιβάλ αυτό φέτος θα ρίξει αυλαία λόγω λήξης του προγράμματος ΕΣΠΑ, κατά συνέπεια και διακοπής χρηματοδότησης. Θεωρώ πως αυτό θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας, για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους.

Ωστόσο, στην επίσημη έναρξη ο Δήμαρχος της πόλης μας κος Σισμανίδης ανέφερε, πως δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο και πως εγγυάται την συνέχεια του φεστιβάλ, ακόμη και με χρήματα του δήμου. Ελπίζω να μην διαψευστεί.

Η χθεσινή πρώτη παράσταση μας ταξίδεψε στο όνειρο μέσω της άμμου, όσοι παρακολούθησαν την εκπληκτική παράσταση έμειναν άφωνοι μπροστά στο μεγαλείο του καλλιτέχνη, ο οποίος μας ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αυτό που πρέπει όλοι μας να κάνουμε, είναι να αγκαλιάσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό αυτό, να τον διαφημίζουμε συνεχώς, να περηφανευόμαστε για την πόλη μας που φιλοξενεί τέτοια αξιοθαύμαστη διοργάνωση. Ας καλέσουμε γνωστούς και φίλους από άλλες πόλεις. Ας γεμίζουμε κάθε μέρα τα κέντρα όπου φιλοξενούν τις παραστάσεις.

Βέβαια, είναι θλιβερό το ότι δεν υπήρξε ποτέ μια ανταπόκριση από κάποιο μεγάλο κανάλι, να αναδείξει πανελλαδικά το γεγονός και να φανεί το Κιλκίς ως κέντρο πολιτισμού και θεάτρου. Εδώ τρέχουν στα καρναβάλια σε όλες τι πόλεις για να καλύψουν μασκαράδες και δεν έρχονται να καλύψουν ένα από τα πιο σημαντικά πανελληνίως φεστιβάλ.

Ελπίζω όλοι μας να αντιληφθούμε την τεράστια χρησιμότητα που προσφέρει το φεστιβάλ και να αγωνιστούμε να το κρατήσουμε κοντά μας, όσο γίνεται παραπάνω. Κλείνοντας ένα σχόλιο, σε μια πόλη σχεδόν 30.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άδεια καθίσματα στις παραστάσεις.

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.