Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

17ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας: Πρόγραμμα παραστάσεων - εκδηλώσεων

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΚΙΛΚΙΣ 

Παραστάσεις  στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής στο Κιλκίς, Παναγιώτου 50 
Θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» (Ελλάδα) “Πως να εκπαιδευτείτε από τον δράκο σας“
14/05 στις 10:00, στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη

22/05 στις 10:00, στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας

26/05 στις 10:00, στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Επταλόφου

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά

Από 8 έως 12 ετών

Ελληνικά

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με χρήση κούκλας

Το έργο
Ο Παύλος είναι ένα παιδί «διαφορετικό». Αυτό, βέβαια, όταν δεν τον ονομάζουν «βλάκα, καθυστερημένο, περίεργο». Δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα άλλα παιδιά και έτσι ο Παύλος δεν έχει κανέναν, ούτε έναν, φίλο. Μια μέρα, όμως, θα ανακαλύψει ένα μικρό αυγό κι από αυτό το αυγό θα γεννηθεί ένας τοσοδά μικρούλης δράκος. Ένας δράκος που με την καυτή ανάσα του μπορεί να ανάψει μόνο ένα σπίρτο.Ο δράκος θα γίνει το «φιλαράκι» του Παύλου, θα τον καταλάβει και θα τον βοηθήσει να επικοινωνήσει και με τα υπόλοιπα παιδιά. Τώρα πια, όλα τα παιδιά θα θέλουν να είναι φίλοι και να παίξουν με τον Παύλο και τον δράκο του.

Ο δράκος όμως μεγαλώνει γρήγορα και μαζί του μεγαλώνει και η φωτιά του με αποτέλεσμα τα ατυχήματα συνεχώς να αυξάνονται. Καταλαβαίνει τότε ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Πριν φύγει όμως για να σιγουρευτεί οτί ο Παύλος θα έχει πάντα ένα «φιλαράκι» κοντά του, εκπαιδεύει τα παιδιά για αυτόν τον ρόλο και τους δίνει από ένα μικρό δρακάκι να τους βοηθάει. Έτσι ο Παύλος έχει πια πολλούς φίλους αλλά και τα παιδιά με τη σειρά τους έχουν αποκτήσει ένα νέο ιδιαίτερο φίλο!

Ιδέα - Σχεδιασμός & Εκτέλεση: Τάσος Αγγελόπουλος - Ροδιά Βόμβολου Κατασκευή κουκλών και υλικών: Μένη Κουρμπέτη

https://www.facebook.com/papalangkitheatre

Ο Θίασος
Η θεατρική ομάδα “Παπαλάνγκι”- θέατρο έξω από το θέατρο αποτελείται από αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. και του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. και δραστηριοποιείται από το 2011 με συντονιστή τον Τάσο Αγγελόπουλο.

Το ενδιαφέρον της ομάδας στρέφεται αποκλειστικά σε παρουσίαση θεάτρου σε δημόσιους, κοινόχρηστους και εξω-θεατρικούς χώρους.

Οι παραστάσεις της ομάδας, βασίζονται πάντα σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα (π.χ. μετανάστευση, bullying, ρατσισμός, διαφορετικότητα). Η ομάδα οργανώνει, επίσης, πρωτότυπα εργαστήρια θεάτρου και κινηματογράφου (θεατρικό παιχνίδι με την μορφή κρυμμένου θησαυρού, immersive θεατρικό παιχνίδι κ.α.) για παιδιά και νέους.

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ (ΕΛΛΑΔΑ)
«Γοργόνα, γοργονίτσα»

15/05 στις 09:00 & 11:00, Στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη

16/05 στις 18:30, Στους χώρους του σύλλογου Μ.Κ.Ε ΤΕΧΝΗ στο Κιλκίς

17/05 στις 12:00, στο νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό Χέρσου

Διάρκεια : 60 λεπτά

Από 3 ετών και άνω

Ελληνικά

Κουκλοθέατρο.Ηθοποιός και κούκλες διαφόρων τεχνικών, εικαστικό θέατρο κούκλας

Το έργο

Εμπνευσμένο από το γνωστό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν. Μια παράσταση με κούκλες και ηθοποιό για παιδιά και ενήλικες. Μια οne woman performance, μια ποιητική παράσταση

με ευφάνταστο σκηνικό, κουστούμι-κούκλα, κούκλες άμεσης κίνησης διαφόρων μεγεθών που ξεχωρίζουν για την ζωντάνια και τα έντονα χρώματά τους, κούκλα muppet, δακτυλόκουκλες. Έντονη δράση, γεμάτη μουσική που μεταφέρει το θεατή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με χιούμορ και ευαισθησία.

H βαθιά αγάπη που θα νιώσει η μικρή Γοργόνα για τον Πρίγκιπα θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι. Ο συνδετικός κρίκος είναι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια που ξεκινώντας ενωμένα σαν βάρκα του Πρίγκιπα, στο ναυάγιο κομματιάζονται δίνοντας δύο παπούτσια που η Γοργόνα τα κρατάει σαν ενθύμιο. Όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει και θα γίνουν το όχημα στο ταξίδι της θηλυκότητας.

video: http://www.youtube.com/watch?v=yxFji1N5EUQ&feature=youtu.be

Ο Θίασος
H ομάδα του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία), με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα. Προτείνει ένα θέαμα με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν το θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχει κάνει δεκατέσσερις θεατρικές παραγωγές σε Αθηναϊκά Θέατρα (και στο Εθνικό θέατρο), φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή (με τιμητικά βραβεία), δήμους και σχολεία. Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των θεατρικών επιχορηγήσεων.

www.prasinaloga.gr

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ» “ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ”

16/05
στις 17:00 , “ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ” στην Καμπάνη

17/05 στις 17:30 , “ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ”. Στους χώρους του συλλογου Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ

18/05 στις 09:00 & 11:00 , “ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ”. Αυστροελληνική Καπναποθήκη

Διάρκεια: 60 λεπτά

Από 3 ετών και άνω

Ελληνικά

Κουκλοθέατρο με μαρότες

Το έργο
Όμορφη, έξυπνη και προκομμένη η ηρωίδα της ιστορίας, θεριεύει τη ζήλια της μητριάς και της ετεροθαλούς αδερφή της. Αποτέλεσμα ο διωγμός της από το σπίτι. Μετά από μια σειρά δοκιμασιών έρχεται η ανταμοιβή.

Το μήνυμα του παραμυθιού: Ο αγώνας εναντίον σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόφευκτος. Όμως αν κανείς δεν λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.

Η ιστορία ανήκει στον μεγάλο κύκλο των παραμυθιών που έχουν θέμα την αδελφική ή γυναικεία αντιζηλία, σε συνδυασμό με το μοτίβο της καταδιωγμένης κόρης.

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια της προφορικής παράδοσης και συναντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 206 παραλλαγές.

Οι κούκλες είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης. Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου. Κούκλες – Σκηνικά: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο Ντι Λάουρο Μουσική: George Enescu. Φωτισμοί: Ρικάρντο Ντι Λάουρο. Τεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος. Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζάρου

Ο Θίασος
Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.

Κάθε χρόνο ανεβάζει δικές του παραγωγές ανοιχτές στο ευρύ κοινό και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων, καθιερώνοντας έτσι μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο της Αθήνας.

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στη περιοχή του Μεταξουργείου Στο χώρο αυτό οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Επίσης λειτουργεί μόνιμη έκθεση θεατρικής κούκλας.

Το κομμάτι των θεατρικών δραστηριοτήτων του στεγάζεται, σε χώρο αμιγώς θεατρικό, στην περιοχή του Ψυρρή.

Περιοδεύει επίσης σε όλη την Ελλάδα με παραστάσεις & εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ . Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο / ΘΕΑΤΡΟ. Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή.

www.mairivi.gr

UNIMA WOMEN’S COMMISSION PROJECT (Darja de Caluwe, Petrina Vassou & Alexandra Iordanidou)
“Μάτια, αυτιά και όλα τα υπόλοιπα”

20/05 στις 09:00 &11:00. Παράσταση + Εργαστήριο με τα παιδιά. Στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη

21/05 στις 09:00 &11:00. Παράσταση + Εργαστήριο με τα παιδιά. Στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη

22/05 στις 17:00. Παρουσίαση του προγράμματος και τα αποτελέσματα του σε ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτικών. Στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη

Διάρκεια: 30 λεπτά + 20 λεπτά εργαστήριο

Από 4 ετών και άνω

Ελληνικά με λίγα λόγια

Διάφορες τεχνικές κουκλοθέατρου

Το έργο
Αυτή η παράσταση είναι μέρος του UNIMA WOMEN’S COMMISSION PROJECT, ένα project που έχει ως βασικό σκοπό την αναζήτηση, τη συντροφικότητα και την υποστήριξη στη νέα γενιά κουκλοθεατρικών συγγραφέων και παιχτών και είναι μία πλατφόρμα μεταξύ των συνεργατών της UNIMA που διοργανώνουν αυτό το εγχείρημα σε διεθνές επίπεδο.

Το UNIMA WOMEN’S COMMISSION PROJECT υποστηρίζει ανερχόμενους καλλιτέχνες του κουκλοθεάτρου και επιτρέπει στις νέες ομάδες να δημιουργήσουν τις πρώτες τους παραστάσεις σε θετικές συνθήκες. Χάρη στη διοργάνωση του Διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, οι performers μπορούν περήφανα να μας παρουσιάσουν το πρώτο τους επεισόδιο. Μετά την γνωριμία τους, τον Μάρτιο του 2015 Topic Centre in Tolosa (Spain) για μία εβδομάδα σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο, οι

Darja de Caluwe, Petrina Vassou & Alexandra Iordanidou θα μας παρουσιάσουν τη μοναδική τους παράσταση και την εξέλιξή τους.

Πρώτο επεισόδιο: Η γάτα μου είναι μία ξεχωριστή γάτα.

Μία γάτα έχει απαλό τρίχωμα. Οι γάτες περπατούν στα μαξιλαράκια των πελμάτων. Έχουν ευαίσθητα μουστάκια και κοφτερά νύχια. Νιώσε το. Γι’αυτό η γάτα είναι το θεατρικό ζώο της αίσθησης. Μπορείς να νιώσεις με τα χέρια σου. Μπορείς να νιώσεις με τις πατούσες. Μπορείς να νιώσεις με όλο σου το δέρμα και με το μουστάκι, αν έχεις κι εσύ ένα. Μπορείς να νιώσεις τη ζέστη και το κρύο, το μεγάλο και το μικρό, το βαρύ και το ελαφρύ, το τραχύ και το λείο. Πρόκειται να τα νιώσουμε όλα αυτά, στην πραγματικότητα και στην φαντασία μας. Με το δέρμα και τα μαλλιά μας. Γιατί η γάτα μας είναι μία πολύ ιδιαίτερη γάτα. Ήταν ξεχωριστή από τη στιγμή που βγήκε από την κοιλιά της μητέρας της. Ειλικρινά! Απομακρύνθηκε από τη μητέρα της, χαιρέτησε με το κούνημα της ουράς της και έφυγε από το δωμάτιο. Το έκανε στα κρυφά, αυτό είναι αλήθεια. Μόνο όταν παρακολουθείς την παράσταση, έρχεται εκείνη…

Σ’αυτή την παράσταση χρησιμοποιούμε λίγες λέξεις, αλλά πολλά και διαφορετικά αντικείμενα και κούκλες. Ειδικές ευχαριστίες στους Damiet van Dalsum, Tamiko Onagi, Idoya Otegui & Juanjo Corrales για την άνευ όρων πίστη και υποστήριξή τους.

Performers: Darja de Caluwe, Petrina Vassou & Alexandra Iordanidou

Εύη Χατζημητάκου «Η Μαρούλα»

22/05 στις 09:00 & 11:00. Αυστροελληνική Καπναποθήκη

23/05 στις 19:30. Στο θεατράκι του συλλόγου Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ

Διάρκεια:50 λεπτά

Γλώσσα: ελληνικά

Από 4 ετών και άνω

Αφηγηματικό & σωματικό θέατρο/ κούκλα, φιγούρα, και αντικείμενο με άμεσο χειρισμό/ μάσκα

Το έργο
Η Μαρούλα, ένα όμορφο κορίτσι, είναι ταμένο από τη μάνα του να την πάρει ο Ήλιος στα δώδεκά του χρόνια. Όμως το κορίτσι μακριά από τη μάνα υποφέρει και ξεκινά ένα ταξίδι επιστροφής κοντά της. Ένα δένδρο θα γίνει ο θρόνος της δύναμης της, βοηθοί της πιστοί τα ελαφάκια και εμπόδια οι κακές Λάμιες .Πώς θα τα καταφέρει να γλυτώσει και να φτάσει στην αγκαλιά της μάνας της;

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο ελληνικό λαϊκό παραμύθι, τη «Μαρούλα», ένα από τα μοναδικά λαϊκά παραμύθια που περιγράφει τη θλίψη και την απώλεια, με θέμα το ταμένο παιδί και τη σχέση με τη μάνα του και την ενηλικίωση του μέσα από την περιπέτεια της επιστροφής.

Το παραμύθι είναι δοσμένο σε παράσταση αφηγηματικού θεάτρου με χρήση μικτών παραστατικών κι εκφραστικών μέσων/στοιχείων : θεατρικής αφήγησης, κουκλοθεάτρου, μιμικής, ζωντανής μουσικής και μάσκας. Το χιούμορ και η ρυθμική σχέση του αφηγητή με το χάρτινο κόσμο της φιγούρας και των σκηνικών αποτελούν προτεινόμενες ‘’γέφυρες’’ του έργου σε μικρά παιδιά.

Ο Θίασος
Η ομάδα ΚόρεςΜερικλέ/koresmerikle είναι μια ομάδα σωματικού θεάτρου και κουκλοθεάτρου που σχηματίστηκε το 1996 στην Αθήνα από την Εύη Χατζημητάκου και την κουκλοποιό Εύα Χειλαδάκη. Το όνομα της ομάδας σημαίνει «μάτια χάντρες που τα διαπερνά το φώς της ψυχής», μερικλέ σημαίνει χάντρες στην τσιγγάνικη γλώσσα.

Η Εύα και η Εύη δημιούργησαν μαζί παραστάσεις με κούκλες, κυρίως αρθρωτές πάνινες με άμεσο χειρισμό. Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις κουκλοθεάτρου, σωματικού θεάτρου, μιμικής και δράσεις/επιτελέσεις.

Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες εικαστικούς και μουσικούς, συγγραφείς, θεατρικές ομάδες και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τοπικά Φεστιβάλ και φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς.

Η Εύη Χατζημητάκου μετά τις νηπιαγωγικές και μουσικοπαιδαγωγικές σπουδές αποφοίτησε από το School of Mime and Physical Theatre of Desmond Jones στο Λονδίνο και μαθήτευσε στο Little Marionette Theatre χειρισμό, φωνή και σκηνοθεσία κούκλας με την Jane Eve και την Joyce Wren.

Δίδαξε σωματικό θέατρο στη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Ν.Καρρά (1993-2000), σωματικό θέατρο και κουκλοθέατρο σε εργαστήρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και παιδιά. Εργάστηκε στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Α.Π.Θ στην Πρακτική Άσκηση των Φοιτητών(2004-2009), σχεδίασε και υλοποίησε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά στο Βαφοπούλειο και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Τελευταία παραγωγή της ομάδας είναι η παράσταση /_EυζωνοςΤοπος_/, επιτέλεση σε συνεργασία με τον κρουστό Λευτέρη Αγγουριδάκη.

Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Εύη Χατζημητάκου. Σύνθεση μουσική, τρομπόνι, κιθάρα : Δημήτρης Ματζίρης 
Σκηνικά αντικείμενα και φιγούρες : Μαρία Μιχαηλίδου :

https://www.youtube.com/watch?v=wjGFJT7KSw8


Ομάδα Κουκλοθεάτρου Τραμπάλα
“Σιγά το Πράγμα...”

24/05 στις 17:00. Στο θεατράκι του συλλόγου Μ.Κ.Ε ΤΕΧΝΗ

25/05 στις 09:00 & 11:00, Αυστροελληνική Καπναποθήκη

Διάρκεια: 40 λεπτά

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

Θέατρο αντικειμένων

Το έργο
Αντικείµενα καθηµερινής χρήσης ζωντανεύουν µε κάποια αφορµή για να µας διηγηθούν τη δική τους σύντοµη ιστορία, εµπνευσµένη από τους ίδιους τους χρήστες τους:

Τί κοινό έχουν μία µπουγάδα, δυο σφουγγαρίστρες, δυο ξεσκονόπανα, µία τσαγιέρα, ένα καλσόν;

Μα, την επιθυμία να ζήσουν πέρα από τα στενά χρηστικά όρια για τα οποία έχουν δημιουργηθεί, να υπηρετήσουν σκοπούς όπως το γέλιο και την ποίηση, να ενεργοποιήσουν τους "ξεχασμένους" χρήστες τους προς μια φωτεινότερη πλευρά της ύπαρξης!

Ένα βαριετέ από αντικείµενα που µεταµορφώνονται σε φιγούρες κουκλοθεάτρου και μέσα από τη μουσική, το τραγούδι και τη κίνηση µοιράζονται µαζί µας τα όνειρά τους….

Πρόκειται για μια δημιουργία της ομάδας Τραμπάλα, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Roberto White

Η ομάδα
Η ομάδα κουκλοθεάτρου Τραμπάλα δημιουργήθηκε το 2014 στην Κρήτη κάπου ανάμεσα στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, από τις Ζωή Βλάσση, Νατάσσα Ταπάκη, Ευαγγελία Καμπουράκη (απόφοιτες του Τμήματος Θεατρου ΑΠΘ) και τη Βαγγελιώ Φασουλάκη (Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΑΠΘ).

Εδώ και κάποια χρόνια η Ζωή Βλάσση και η Νατάσσα Ταπάκη ασχολούνται με το κουκλοθέατρο (ομάδα Φύρδην Μίγδην) όπως και η Ευαγγελία Καμπουράκη (ομάδα Ζλουχτήρια) και παράλληλα εξασκούνται στο χορό, τη μουσική, τη σκηνογραφία και το θεατρικό παιχνίδι. Έχοντας μια παράλληλη πορεία με παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η τύχη τα έφερε έτσι ώστε εδώ και δύο χρόνια να βρεθούν και οι τρεις στη Κρήτη.

Εκεί, μέσα από ένα εργαστήρι κουκλοθεάτρου,γνώρισαν και την τέταρτη της ομάδας τη Βαγγελιώ, η οποία ασχολείται με τη γραφιστική και τη μουσική και πρόσφατα αποφάσισε να μπει για τα καλά και στον κόσμο του κουκλοθέατρου. Με γνώμονα την αγάπη τους για το κουκλοθέατρο, την καλή παρέα και εκμεταλλευόμενες την τύχη που τους έφερε κοντά αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια κοινή ομάδα φτιάχνοντας την παράσταση «Σιγά το πράγμα», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Κιλκίς όπου και τιμήθηκε με διάκριση.

ANGELUS NOVUS – Ιωάννα Μαμακούκα “Φοβάσαι τη σκιά σου;”
(μια παράσταση για παιδιά εμπνευσμένη από ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια)

26/05 στις 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

26/05 στις 09:00, Αυστροελληνική Καπναποθήκη

26/05 στις 11¨00, Αυστροελληνική Καπναποθήκη

Διάρκεια: 60 λεπτά

Από 4 ετών και άνω

Ελληνικά

Κουκλοθέατρο & θέατρο σκιών

Το έργο
Δυο παραμυθούδες ανασύρουν παλιά παραμύθια με όντα εφιαλτικά (ανασκελάδες, στοιχειά, στρίγγλες, δαιμόνους και τριβόλους…), πλασμένα από τη φαντασία του λαού μας, και φτιάχνουν μια παράσταση παιγνιώδη και ευρηματική που συνδυάζει διαφορετικούς θεατρικούς κώδικες (αφήγηση, παίξιμο, τραγούδι, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, εμψύχωση) για να μιλήσουν και να ξορκίσουν τους «μεταφυσικούς» φόβους μας.

Τέσσερα ελληνικά λαϊκά παραμύθια απαρτίζουν αυτήν την παράσταση για παιδιά: Ο Ανασκελάς, Οι Τρεις Στρίγγλες, Το Στοιχειό του Πηγαδιού, Ο Τρισκατάρατος.

Στα επιλεγμένα παραμύθια «ζωντανεύουν» οι θρύλοι της Ελληνικής Παράδοσης: στρίγγλες, διαβόλοι, τελώνια…που μπλέκουν τους ήρωες σε περιπέτειες Νύχτας και Μυστηρίου και αυτοί καλούν τα παιδιά να νικήσουν μαζί τους το Σκοτάδι.

Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μια διαδρομή στους ανθρώπινους φόβους και μέσα από τα παραμύθια να τους ξορκίσουμε.

Συντελεστές: διασκευή παραμυθιών: Αφρούλη Μπέρσου. Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης Σχεδιασμός – διδασκαλία σκιών: Koldo Vio. Σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης. μουσική: Κωστής Βοζίκης. Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης. Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Πηνελόπη Βαλτή. Κατασκευή κοστουμιών: Ξανθή Διαμαντοπούλου. Παίζουν: Γιάννα Μαμακούκα – Αφρούλη Μπέρσου

http://youtu.be/bSMHwLahhFg

Ο Θίασος
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της θεατρικής ομάδας ANGELUS NOVUS (Δαμιανός Κωνσταντινίδης, σκηνοθέτης, Ιωάννα Μαμακούκα, ηθοποιός και κουκλοπαίχτρια, Απόστολος Αποστολίδης, ενδυματολόγος-σκηνογράφος, Κωνσταντίνος Βοζίκης, μουσικός) με τρείς σπουδαίους συνεργάτες: την Αφρούλη Μπέρσου που διασκεύασε τα παραμύθια και που παίζει στην παράσταση ,τον Koldo Vio που σχεδίασε και δίδαξε το θέατρο με σκιές και την ζωγράφο Πηνελόπη Βαλτή που σχεδίασε και κατασκεύασε τα σκηνικά αντικείμενα (props).

Η ANGELUS NOVUS, πρόκειται για θέατρο με μικτές τεχνικές : μάσκες, αφήγηση , κλόουν, εμψύχωση αντικειμένων, κ.α.) που παίζεται για νεαρό κοινό σε όλη την Ελλάδα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ ΚΙΛΚΙΣ

Παραστάσεις στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Michele Cafaggi (Ιταλία)
“Τhe little rain man” (μικρό ανθρωπάκι της βροχής)... μια νύχτα με σαπούνι, νερό και σαπουνόφουσκες
«Φαντασία είναι ένα μέρος που μέσα βρέχει» I.Calvino

15/05 στις 09:00 και 11:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

16/05 στις 19:00. στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια: 60 λεπτά

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

Οπτικό θέατρο. Κλόουν, παντομίμα, μαγικά, σαπουνόφουσκες

Το έργο
Βρέχει, το παράθυρο είναι ανοιχτό και μες στο σπίτι χρειαζόμαστε ομπρέλα. Πραγματικά περίεργos αυτός ο μικρός ανθρωπάκος της βροχής. Είναι μούσκεμα και όταν φτερνίζεται, βγαίνει από το στόμα του μία σαπουνόφουσκα… δύο στην πραγματικότητα… Ω !!!!!!!!!!!!πόσες πολλές σαπουνόφουσκες.!

Μα τι συμβαίνει; Το σπίτι γεμίζει με φούσκες σε όλα τα μεγέθη, μικροσκοπικές και τεράστιες, αφρώδεις και διάφανες σαν κρύσταλλο. Εν τω μεταξύ, η βροχή σταματάει…Και σύντομα ξεκινά το χιόνι να πέφτει. Αψου!!!!

Μία μαγική παράσταση…..για μεγάλους και μικρούς.Πρέπει να την δουν οπωσδήποτε τα παιδιά!

Michele Cafaggi, ο καλύτερος μάγος σαπουνόφουσκας στην Ιταλία, φέρνει το υπέροχο σόου του στο Κιλκίς! Η δουλειά του Caffafis είναι ένα φανταστικό μείγμα από κλασική ιταλική τέχνη του κλόουν και από σαπουνόφουσκες. Μία κακοφωνία από σαπούνι και χαζομάρες. Omino (ο μικρός ανθρωπάκος) στοιχειώνεται από τον κακό καιρό, βρέχει ακόμη κι όταν είναι μέσα στο σπίτι! Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι κάθε αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις σαπουνόφουσκες και μαγικές εκπλήξεις.

Ο Omino αφηγείται πως στα ταξίδια του πρέπει συνεχώς να παλεύει με τις κακές καιρικές συνθήκες αλλά όταν χάνει τις μαγικές φούσκες, η δύναμη της φαντασίας παρεμβαίνει για να τον σώσει και να του δώσει το κουράγιο να συνεχίσει. Στο χορό από σαπουνόφουσκες, τον συνοδεύει η πρωτότυπη μουσική του David Baldi.

«Όπου κι αν πάει, ο Οmino, κουβαλάει μαζί του τη βροχή, οπότε ακόμη και στο σπίτι χρειάζεται ομπρέλα. Όταν φτερνίζεται σαπουνόφουσκες πετάγονται από το στόμα του και σιγά σιγά γεμίζουν όλο το δωμάτιο. Μικροσκοπικές και τεράστιες φούσκες, αφρώδεις και διάφανες»

https://www.youtube.com/watch?v=Ps1Ebkfwit4&feature=em-upload_owner

Ο καλλιτέχνης
Ο Michele Cafaggi είναι μίμος, κλόουν, ζογκλέρ και έχει μελετήσει για πολλά χρόνια για να καταφέρει να ασκεί την τεχνική δημιουργίας τεράστιων σαπουνόφουσκων με θεατρικό τρόπο. Σπούδασε στην Ιταλία και στη Γαλλία με τους Jango Edwards, Quelli di Grock , Philippe Gaulier, Marcel Marceau, Philippe Radice, στην Εθνική σχολή τσίρκου Fratellini, στην σχολή Τσίρκου του Μιλάνο και στη σχολή θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Από το 1993 εργάζεται σαν καλλιτέχνης δρόμου, σε συνεργασία με κέντρα νεολαίας, γηροκομεία, φυλακές, σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία. Είναι κλόουν γιατρός από το ίδρυμα «Theodora Foundation»


YTUQUEPINTAS Teatre (Ισπανία) «Όνειρα της άμμου»

17/05 στις 19:45 στο Συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

18/05 στις 09:00 και 11:00 στο Συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια :45 λεπτά

Για όλες τις ηλικίες

Δίχως λόγια

Θέαμα με ζωγραφική στην άμμο και κούκλες

Το έργο
Τα όνειρα της άμμου είναι μία πολυσύνθετη παράσταση που συνδυάζει την εικαστική τέχνη, το τσίρκο, τη ζωντανή μουσική, τις μεγάλου μεγέθους κούκλες και την γρήγορη ζωγραφική.

Μονάχα με τα χέρια του και μια τσέπη γεμάτη άμμο που ο Borja τοποθετεί απαλά στη γυάλινη επιφάνεια, δημιουργούνται οι πιο συγκινητικές ιστορίες, παίρνοντας το θεατή για μια βόλτα σε διαφορετικά σκηνικά και σε συνεχώς εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές της γης και στα πιο ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Δεν μπορείτε να χάσετε αυτήν παράσταση γιατί είναι γεμάτη εφευρετικότητα και εξ αιτίας της φανταστικής μουσικής του Roc Sala. Θεαματική!

http://youtu.be/OxOx0srQ0rY

https://drive.google.com/file/d/0B0GhXJFbqWU5Ni1RTTRDcEVz

Ο Θίασος
'YTUQUEPINTAS' είναι μία νεοσυσταθείσα ομάδα με έδρα την Βαρκελώνη. Ιδρύθηκε το 2012. Τα τωρινά μέλη της είναι ο διεπιστημονικός καλλιτέχνης Borja González, ο πιανίστας/συνθέτης Roc Sala και ο παραγωγός Joaquim Aragó.

Η βάση των παραστάσεων της ομάδας είναι η πασίγνωστη «Τεχνική της Άμμου-ζωντανή ζωγραφική με άμμο»

Οι ζωγραφιές πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο από τον καλλιτέχνη σε ένα ειδικό γυάλινο τραπέζι και την ώρα εκείνη προβάλλονται σε μία μεγάλη οθόνη. Αυτές οι εικόνες συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, κούκλες σε φυσικό μέγεθος και ταχύτατη ζωγραφική, ενώ ο καλλιτέχνης αφηγείται όμορφες ποιητικές ιστορίες για κοινό όλων των ηλικιών.

Kρατικό κουκλοθέατρο-BurgasTUMBA-LUMBA

18/05 στις 19:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

19/05 στις 09:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

19/05 στις 11:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια: 50 λεπτά

Για κάθε ηλικία

Δίχως λόγια

Κούκλες και αντικείμενα

Το έργο
Μία μοντέρνα κουκλοθεατρική παράσταση από κορυφαίους Βουλγάρους κουκλοπαίχτες διανθισμένη από παραδοσιακά στοιχεία. Η διασκεδαστική ατμόσφαιρα της παράσταση θα γοητεύσει κάθε ηλικία.

Η παράσταση, όπου το παραδοσιακό και το σύγχρονο συνυπάρχουν, είναι η πιο πρόσφατη παραγωγή του Κρατικού κουκλοθέατρου- Burgas.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης που διαθέτει όλα τα στοιχεία της τέχνης του κουκλοθέατρου δεν θα διασκεδάσετε απλώς αλλά θα μάθετε πολλά πράγματα σχετικά με αυτήν την τέχνη.

Η παράσταση TUMBA-LUMBA είναι μία κοσμική εικόνα του ρυθμού και του ήχου του τυμπάνου-το παλαιότερο λαϊκό βουλγαρικό κρουστό όργανο.

Πρόκειται για το ρυθμό που μοιάζει με τον χτύπο της καρδιάς και κάνει το αίμα μας να δονείται στον ρυθμό της μουσικής και ξεσηκώνει τη φύση μας σ’ ένα πληθωρικό, απόλυτα αρμονικό χορό-το χορό της ζωής.

Αυτός είναι ο χορός της ζωής που απεικονίζει το ηλιοβασίλεμα, των πλούτο των χρωμάτων κάθε εποχής του χρόνου, η έκσταση πάνω από την πλούσια συγκομιδή, η χαρά της ύπαρξης.

Με βαθιές ρίζες στην παραδοσιακή τέχνη, ο «tumba-lumba” ρυθμός αγγίζει τα βάθη της ψυχής μας και τα γεμίζει μέχρι πάνω με γνήσια ευθυμία και αισιοδοξία.

Μπορείτε να δείτε θραύσματα της ζωής, της εργασίας, του έρωτα και μυστικιστικών εμπειριών των Βουλγάρων και όλα αυτά σε μία παράσταση, πολύ εκφραστική, σε ένα εντελώς διαφορετικό τελετουργικόκουκλοθέατρο.
https://drive.google.com/file/d/0B5NzRJnYqGvKbkllUjJSWjdhXzg/view?usp=sharing

Ο θίασος
Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το βουλγαρικό κουκλοθέατρο έχει μία από τις πιο διάσημες, τις πιο πολύπειρες παραδόσεις παγκοσμίως.

Το Κρατικό κουκλοθέατρο-Burgas θεωρείται ένα από τα κορυφαία κουκλοθέατρα στην χώρα. Η εταιρία Ιδρύθηκε το 1954 και έγινε κρατική το 1962.

Ειδικεύεται στα βουλγαρικά παραδοσιακά παραμύθια και στην κλασική παιδική λογοτεχνία και έχει δημιουργήσει πάνω από 250 παραγωγές που τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 3 εκατομμύρια θεατές.

Η ομάδα έχει ρεπερτόριο 25 παραστάσεων και δημιουργεί 3 νέες παραγωγές ετησίως. Το κουκλοθέατρο-Burgas έχει πλήθος βραβείων από σημαντικά εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική.

LAURA KIBEL & VERONICA GONZALEZ(Italy) “Μία σονάτα για 4 πόδια”

19/05 στις 19:00. Στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

20/05 στις 09:00 και 11:00 Στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια:50 λεπτά

Από 5 ετών και άνω

Χωρίς λόγια

Ποδοθέατρο (κουκλοθέατρο με τα πόδια)

Το έργο
Η μαγεία των ποδιών τονίζεται εξόχως σε αυτή την παράσταση, η οποία είναι γεμάτη χορογραφίες και ιστορίες κατάλληλες για κοινό κάθε ηλικίας. «Η ρούμπα των κοτόπουλων» «το χειρουργείο» «Ο θηριοδαμαστής και το λιοντάρι» είναι κλασικές ιστορίες που εναλλάσσονται σε υφολογική αντίθεση με πιο πειραματικές και αφηρημένες ιστορίες όπως «τα κίτρινα παπάκια», «οι ζωγράφοι μπροστά στον καθρέφτη» και «το τελευταίο μπαλέτο» (που είναι διανθισμένο και με ζωντανή μουσική). Αυτή η παράσταση είναι το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής συνέργειας μεταξύ της Laura Kibel και της Veronica Gonzales. (η Veronika είναι μία από τους μαθητές της Laura που εξελίχθηκε σε αναγνωρισμένη επαγγελματία σολίστ)

Μαζί, έχουν παρουσιάσει αυτό το ρεπερτόριο ιστοριών σε μία παράσταση γεμάτη ρυθμό, χρώματα και κέφι σε πολλά φεστιβάλ με κύρος όπως: Charleville, Mezieres 2006 and Figeuro, (Gand) 2007, Partade’s (Nanterre) 2011.

Οι περφόρμερ:
Laura Kibel. (“Teatro dei Piedi”) Το θέατρο των ποδιών, με στοιχεία από την τέχνη τόσο του κουκλοθεάτρου όσο και της παντομίμας, έχει επανεφευρεθεί και εκτιμηθεί από τους καλλιτέχνες στη Βερόνα. Στη σκηνή η Laura Kibel, κρύβεται κάτω από μια μαύρη ρόμπα και ντύνει τα πόδια της με στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί και προσαρμοστεί από την ίδια. Πατούσες, που λίγο- λίγο γίνονται χαρακτήρες ζωντανοί, με καθορισμένη ταυτότητα και έτοιμοι να μας διηγηθούν φανταστικές ιστορίες.

Στη σκηνή, η Laura, δεν χρησιμοποιεί λέξεις απλώς κινήσεις και μουσική: η παράστασή της, ξεκαρδιστική, ποιητική και κάποτε κάπως καυστική, πηγαίνει πάνω από τα σύνορα των διαφορετικών γλωσσών, έχοντας οικουμενικό περιεχόμενο. Έτσι, η παράστασή της, μπορεί να εκτιμηθεί από κοινό κάθε ηλικίας, κουλτούρας, εθνικότητας. Αυτό που το κοινό βλέπει μπροστά στα μάτια του είναι η Laura που μετατρέπει σημεία του σώματός της, όπως τις πατούσες, τα γόνατα, τις γάμπες, σε εκφραστικά πρόσωπα, αστεία φαλακρά κεφάλια και ζωντανούς χαρακτήρες που αγαπούν, υποφέρουν, παλεύουν και μας διασκεδάζουν.

www.youtube.com/watch?v=CCIuS-r3jpI

Veronica Gonzalez. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ζει στην Ιταλία από το 2000 και γυρίζει όλο τον κόσμο παίζοντας παραστάσεις κουκλοθέατρου.

Όταν ήταν 15 χρονών συνεργάστηκε για πρώτη φορά με μια επαγγελματική ομάδα Θεάτρου στο Μπουένος Άιρες και από κει και πέρα ακολούθησε καλλιτεχνική καριέρα σπουδάζοντας μουσική και υποκριτική.

Στην Ιταλία, γνώρισε την Λάουρα Κίμπελ, την οποία και ακολούθησε στα ‘βήματά’ της, και έγινε η μοναδική μαθήτριά της που δημιουργεί ιστορίες παντομίμας με τα πόδια και τις πατούσες.

www.youtube.com/watch?v=CCIuS-r3jpI

Trukitrek teatre(Βραζιλία & Ισπανία) “Jukebox”

20/05 στις 19:00. Στο συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

21/05 στις 09:00 και 11:00 Στο συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια:35 λεπτά

Από 6 ετών και άνω

Δίχως λόγια

Μουσικό καμπαρέ με κούκλες

Το έργο
Jukebox:είναι μία παράσταση κουκλοθεάτρου-καμπαρέ στην οποία μία σειρά από κούκλες, κουστούμια και σκηνικά στοιχεία, δημιουργούν μία εξαιρετικά σουρεαλιστική γκάμα χαρακτήρων. Καθένα από αυτά τα «ανθρωπάρια» είναι 3 μέτρα ψηλό, είναι μισό άνθρωπος ενώ το μισό είναι κούκλα, και όλα τους παρουσιάζουν παλιά και καινούρια τραγούδια με μία χιουμοριστική διάθεση. Το κεφάλι της κούκλας είναι το κεφάλι του κουκλοπαίχτη που δίνει ζωή

στους χαρακτήρες πίσω από τη σκηνή. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά και μπορεί να την απολαύσει και το ενήλικο κοινό. http://trukitrek.net/web/jkbVideoEn.html

Ο θίασος
Ο Καταλανικός θίασος Trukitrek δημιουργήθηκε το 1998. Τα μέλη της προέρχονται από διαφορετικά καλλιτεχνικά περιβάλλοντα. Ενώθηκαν μαζί με την ιδέα να δημιουργήσουν μία περιοδεύουσα ομάδα κουκλοθεάτρου. Η ομάδα ειδικεύεται στην παραγωγή παραστάσεων που συνδυάζουν την παντομίμα με τον κόσμο της μαριονέτας. Η παντομίμα χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο χιούμορ, που βασίζεται στην ερμηνεία των ηθοποιών ενώ η τεχνική του κουκλοθεάτρου εμπλουτίζει και δίνει δυναμισμό στην παράσταση. Η ομάδα δουλεύει με διαφορετικές τεχνικές στο χειρισμό της κούκλας, την παραδοσιακή μαριονέτα με το νήμα αλλά και την άμεση διαχείριση της κούκλας. Χρησιμοποιούν ιδιαίτερα και την τεχνική «humanette” όπου ο χαρακτήρας είναι μισός άνθρωπος μισός κούκλα. Κάθε παράσταση της ομάδας είναι κωμική, χωρίς λόγια, όπου οι κούκλες, η μουσική και η οπτική ποίηση είναι τα βασικά στοιχεία. Η παντομίμα ως οικουμενική γλώσσα και το πρωτότυπο σκηνικό, οδήγησαν την ομάδα σε πολλές διεθνείς περιοδείες.

Ο θίασος Trukitrek έχει δώσει παραστάσεις σε 32 χώρες στην Europe, Ασία και λατινική Αμερική. Έχει επίσης συμμετάσχει ως συμπαραγωγός σε παραστάσεις άλλων θιάσων.

ETCETERA PUPPET THEATRE “Η ψυχή των ανθρώπων”
Μία ιστορία αγάπης μεταξύ ανθρώπων & αντικειμένων 

21/05 στις 19:00. στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

22/05 στις 09:00. στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

22/05 στις 11:00. στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια: 50 λεπτά

Από 10 ετών και άνω

Στα ισπανικά με ελληνική μετάφραση

Κουκλοθεατρική παράσταση-διάσκεψη

Το έργο
Κουκλοθεατρικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Τοπία, διαφορετική βλάστηση, κλίμα, πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκείες, φαγητά, χρώματα, ενδυμασίες, περιβάλλοντα, ρυθμοί… Όλα αυτά και πολλά ακόμη, χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους, μας κάνουν να διαφέρουμε κι ενώ την ίδια στιγμή είμαστε διαφορετικοί το γένος, είμαστε ίδιοι στο είδος. Μία απόδειξη είναι και η σχέση κάθε λαού με τα αντικείμενα, από τα χρηστικά όπως είναι τα εργαλεία μέχρι τα μουσικά όργανα.

Το παραδοσιακό κουκλοθέατρο αποτελεί μία μεταφορά γι’αυτές τις διαφορετικές ζωές. Το κουκλοθέατρο είναι παρόν σε απομακρυσμένους μεταξύ τους πολιτισμούς και αποτελεί πάντοτε μία σύνθεση σκέψης, πνευματικότητας, ευαισθησίας και του πιο ειδικού χαρακτηριστικού κάθε κοινωνίας.

Η κούκλα είναι το σταυροδρόμι συνάντησης και εμπεριέχει τη δεξιοτεχνία, τα υλικά, τα εργαλεία, το χορό, τη μουσική, τα τραγούδια, τους μύθους, τις ιστορίες, τις μάσκες και τις μεθόδους του θεάτρου. Όλη η ζωή συγκεντρώνεται στο κουκλοθέατρο και είναι μία πανέμορφη αντανάκλαση της ανθρώπινης φύσης, της ψυχής των ανθρώπων.

Πολλές κουκλοθεατρικές παραδόσεις έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα και μετρούν πολλούς αιώνες ιστορίας. Παρόλα αυτά, στον 21 αιώνα, οι κοινωνικές αλλαγές είναι μία ορατή απειλή που μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι αυτές οι παραδόσεις θα εκλείψουν σύντομα.

Με αυτήν την βεβαιότητα, έχουμε ξεκινήσει ένα project έρευνας, αρχειοθέτησης και αναγνώρισης των διαφορετικών κουκλοθεατρικών παραδόσεων, που επί του παρόντος διατηρούνται-μία πρωτοβουλία για την προώθηση της τέχνης του κουκλοθεάτρου.

Αυτό το project θα εξελίσσεται μέσα στα χρόνια και σταδιακά θα ενισχύεται από την εισαγωγή νέων χαρακτήρων και προφίλ καλλιτεχνών που σχετίζονται με το κουκλοθέατρο στις διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Συνεντεύξεις, στιγμές από την σκηνή και την καθημερινή ζωή των κουκλοπαιχτών, βίντεο από τη σκηνή και την κατασκευή κούκλας, πρόβες, μαθήματα, συλλογές, και τελικά πολλές πλούσιες μαρτυρίες, συγκεντρωμένες μετά από χρόνια συναντήσεων και ταξιδιών σε όλο τον κόσμο. Εικόνες που με μιας δείχνουν στις κοινωνίες την προέλευσή τους, από τη μία κουλτούρα στην άλλη. Φυλάμε σαν θησαυρό αυτές τις πάνω από 300 υψηλής ανάλυσης ώρες γυρισμάτων.

Η ψυχή των ανθρώπων είναι ένα κάλεσμα για προσοχή, μία πράξη αγάπης για την τέχνη του κουκλοθεάτρου.

https://vimeo.com/74540995

CREDITS:
Σκηνοθεσία: Enrique Lanz. Δραματουργία: Enrique Lanz and Yanisbel V. Martínez. Ηθοποιοί: Yanisbel V. Martínez. Βιντεοσκόπηση: Enrique Lanz Editing: Dull Janiell Hernández

Κούκλες: :Σχεδιασμός: Enrique Lanz. Παραγωγή: Víctor Alcalá, Enrique Lanz, Eduardo Pérez, Carlos Villarraso. Σκηνογραφία: Enrique Lanz. Κουστούμια: Mary Carmen Vidal

Παραγωγή: Etcétera

Αυτό είναι ένα project σε συνεργασία με την Agencia Andaluza de Instituciones Culturales

DOCUMENTARY PROJECT. Παραγωγή: Etcétera με τη συνεργασία της UNIMA Internacional

Η ομάδα
Ιδρύθηκε το 1981 στη Γρανάδα, Ισπανία από τους Enrique Lanz και Fabiola Garrido.

Η αρτιότητα και η ευελιξία της δουλειάς τους, καθόρισαν την ομάδα Etcétera ως σημείο αναφοράς για το σύγχρονο ισπανικό θέατρο.

Οι Etcétera έχουν ανεβάσει παραστάσεις μεταξύ των οποίων είναι οι :Sypnosis (1985), Trans (1990), Peter and the Wolf (1997), La serva padrona (1998), The Story of Babar the Elephant (2001), Dreaming the Carnival of the Animals (2004), El retablo de maese Pedro (2009), και The Box of Toys (2009), The Soul of The People (2013), και The Brave Little Tailor (2013).

Αυτές οι παραγωγές έχουν γνωρίσει σημαντική επιτυχία, με τη σύμφωνη γνώμη κοινού και κριτικών, με αποτέλεσμα οι Etcétera να κάνουν εμφανίσεις σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ή μουσικής σε διάφορες χώρες αλλά και στις πιο αναγνωρισμένες σκηνές της Ισπανίας.

Η δουλειά τους μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ανέβασμα παραστάσεων μιούζικαλ κουκλοθεάτρου, κατάλληλες για κάθε ακροατήριο αλλά πάνω απ’όλα, αυτό που καθορίζει τη δουλειά τους είναι η ποιητικότητα της, που κατακτήθηκε έπειτα από ενσυνείδητη αισθητική αναζήτηση και έρευνα: αυτό είναι και ο άξονας και η κινητήριος δύναμη κάθε έργου τους.

Από τον Ιούνιο του 2012 εώς τον Αύγουστο του 2014 η έκθεση “Títeres. 30 χρόνια Etcétera”, στο Πάρκο de las Ciencias, στην Γρανάδα, παρουσιάστηκε μία ανθολογία από τα τριάντα πρώτα χρόνια της δράσης τους.

"Lucchettino" "Lucchettino Clasic"

24/05 στις 19:30. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

25/05 στις 09:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

25/05 στις 11:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια: 60 λεπτά

Από 7 ετών και άνω

Δίχως λόγια

Κωμωδία με εκκεντρικά και κλόουν στοιχεία

Το έργο
"Lucchettino" σύμφωνα με τους "Luca Regina & Tino Fimiani" σημαίνει στα ιταλικά, «εκκεντρική κωμωδία» και τη χαρακτηρίζουν έτσι: «Έχετε ποτέ βρεθεί σε όνειρο και νομίζατε πως ήσασταν ξύπνιοι;» Ε λοιπόν, ορίστε!!! “Lucchettino” κυρίες και κύριοι, ετοιμαστείτε για να ζήσετε μία ώρα κωμικού ντελίριου και ξεσπάσματα γέλιου στα οποία θα σας παρασύρει ο ευγενικός οικοδεσπότης Lucchettino!

Oι Luca και Tino, ζουν σε μία κατάσταση απόλυτης σύγχυσης, μερικές φορές έχουν κάποια αναλαμπή αλλά τις περισσότερες φορές μπερδεύονται ακόμη κι από τα πιο απλά καθημερινά συμβάντα, καθώς σας παίρνουν μαζί τους σ’ένα απίστευτο ταξίδι μέσα στον κόσμο του κωμικού παραλόγου.

Μετά την μεγάλη επιτυχία του τηλεοπτικού προγράμματος "Zelig circus" και της συνεργασίας τους με τον μεγάλο μεταμορφωτή Αrturo Brachetti… οι “Lucchettino” παρουσιάζουν ένα εκρηκτικό σόου: τα καλύτερα σκετς των τελευταίων 20 ετών της καλλιτεχνικής τους πορείας. Τα πιο ξεκαρδιστικά, τα πιο καταστροφικά, τα πιο διασκεδαστικά… Είναι σίγουρο ότι θα γελάσετε!

www.youtube.com/watch?v=6HYZcVoWQRo

Ο Θίασος

Το εκκεντρικό κωμικό ντουέτο των Luca & Tino μεγάλωσαν στις ρίζες του σωματικού θεάτρου, της παραδοσιακής τέχνης του κλόουν, του τσίρκου και της commedia dell’arte.

Στέκονται σταθερά πάνω στον ώμο γιγάντων όπως οι Jacques Tati, Mr Bean and Jango Edwards.

Από το 1992 οι Luca& Tino έχουν πάρει μέρος στα πιο σημαντικά φεστιβάλ κωμικού θεάτρου στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Έχουν δώσει παραστάσεις όχι μόνο σε πολλά μέρη αλλά και σε πολλές γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Ρωσικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στην Ιταλία και στον υπόλοιπο κόσμο, εμφανίζονται συχνά στην ιταλική τηλεόραση όπως στα προγράμματα: Zelig Circus, Zelig Off and Maurizio Costanzo Show.

Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους συναντήθηκαν με το μεγάλο κλόουν Jango Edwarts, ο οποίος και σκηνοθέτησε την επιτυχημένη τους παράσταση «CATZ». Mία ακόμη σημαντική συνεργασία της καριέρας τους ήταν με τον γνωστό έλληνα ηθοποιό Ιεροκλή Μιχαηλίδη (Άγαμοι Θύται) με τον οποίο έκαναν μία εξαντλητική περιοδεία στην Ελλάδα. Μετά από χρόνια που έκαναν περιοδείες μόνοι τους, ξαναενώθηκαν το 2012 μετά τη συμβουλή του Arturo Brachetti, ενός διεθνή σταρ που ανέλαβε πια το ρόλο της σκηνοθεσίας των παραστάσεων τους.

Tanxarina Puppet Theatre TROGLODYTES (τρωγλοδύτες)

22/05 στις 19:45. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

26/05 στις 09:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

26/05 στις 11:00. Στο συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια: 50 λεπτά

Από 6 ετών και άνω

Δίχως λόγια

Κουκλοθέατρο, κλόουν, παντομίμα

Το έργο
Τρεις τρωγλοδύτες μας προσκαλούν στο πρώτο θέατρο της προϊστορίας, τη Σπηλιά όπου θα παρακολουθήσουμε μία παράσταση γεμάτη χιούμορ και τρέλα. Μία ασυνήθιστη παράσταση, όπου εκτός από τις κούκλες και τις πρωτόγονες δεξιότητές τους, θα μάθουμε για τη ζωή των αστείων μας προγόνων. Μία ατμόσφαιρα εκπλήξεων, μία πρωτότυπη γλώσσα και ένα προϊστορικό σκηνικό θα κάνει το κοινό να χάσει την αίσθηση του χρόνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Ο Θίασος
Ιδρύθηκε το 1983 από αρκετούς πρώην μαθητές του Harry Tozer. Από τότε έχει γίνει μία από τις πιο αναγνωρισμένες και καταξιωμένες ομάδες κουκλοθεάτρου της Γαλικίας, στην Γαλικία αλλά και διεθνώς. Δημιουργούν και ανεβάζουν τα δικά τους σόου όπου συνδυάζουν πολλές τεχνικές εμψύχωσης και υποκριτικής.

Οι “Τρωγλοδύτες” είναι η 16η παράστασή τους, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010. Άλλες παραστάσεις όπως 'Titiricircus' ή r 'Os Narigudos' έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο…. (Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Κούβα, Κολομβία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Γουατεμάλα….)

Επί του παρόντος, η ομάδα αποτελείται από τους Eduardo Rodríguez Cunha 'Tatán', Miguel Borines Fernández και Andrés Giráldez Río. Και οι τρεις τους έχουν σκηνοθετήσει και έχουν κάνει οπτικοακουστικές παραγωγές και για άλλους θιάσους.

LINK VÍDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=BcTiIdnhnXs


«Άριμα Κουκλοθέατρο» του Κωστή Ζαϊμάκη
“Ο Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου

Διάρκεια: 45 λεπτά

Από 7 ετών και άνω

Ελληνικά

Χάρτινο θέατρο

Ποίημα ερωτικόν

Το έργο
Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου "Ερωτόκριτος" είναι αναμφισβήτητα ένα αριστούργημα της Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας. Η πρόθεση μας να το ζωντανέψουμε στη σκηνή στηρίχτηκε στην ανάγκη μας να αναδείξουμε την ομορφιά των πραγμάτων και των αισθημάτων. Στον Ερωτόκριτο συναντήσαμε εναν ασύγκριτο γλωσσικό πλούτο και μια μαγεία που μας ερέθισε. Όπως γράφει και ο Στ. Αλεξίου στην έκδοση που μελετήσαμε, ο Ερωτόκριτος συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού με τη γνώση της ζωής. Με τις ποικίλες εμπειρίες που περιέχει, τη σωστή παρατήρηση και κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ξεπερνά τον απλοϊκό σκελετό της πλοκής και γίνεται κάτι πολύ πιο βαθύ. Σ' αυτήν την παράσταση, μόνο όποιος ξέρει την ομορφιά της νιότης και του έρωτα, της θάλασσας και του αγώνα θα συναντηθεί μαζί μας. Με τα αρώματα μιας παλιάς εποχής, με τα χρώματα, την ποίηση και με τη φαντασία θα ταξιδέψει πλάι μας στον μαγικό κόσμο του Ερωτόκριτου.

O Βιτσέντζος Κορνάρος (26 Μαρτίου 1553 – 1613 ή 1614) ήταν Κρητικός τυροκόμος.

Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας.

Συγγραφέας: Βιτσέντζος Κορνάρος. Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κωστής Ζαϊμάκης. Σκηνικά, κατασκευές: Κ. Ζαϊμάκης, Ν. Οικονομέας

Παραστάσεις αστικού κέντρου του Κιλκίς
“Ξέφρενη Χελώνα” Μουσικό Κουκλοθέατρο
“ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ !!!”

15/05 στις 11:00 , στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Μαυρονερίου

18/05 στις 10:00 , στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Ν. Γυναικοκάστρου

19/05 στις 10:00 ,στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Κρηστώνης

20/05 στις 10:00 , στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Παλιού Αγιονερίου

21/05 στις 10:00 , στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Γαλλικού

Διάρκεια: 45 λεπτά

Από 4 ετών και άνω

Ελληνικά

Κουκλοθέατρο με ζωντανή μουσική

Το έργο
Ο μικρός Ιάσων ψάχνει τον ξακουστό λαϊκό μας ζωγράφο Θεόφιλο για να γεμίσει τη Μαυροπολιτεία του με χρώματα . Δράκοι ,λουλούδια , μάγισσες ,μουσική και χορός. Ακόμη και η Θεά Βερενίκη θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει τη χαμένη ομορφιά.

Ο Θίασος
Η Ξέφρενη Χελώνα ξεκίνησε το ταξίδι της το 2013 με την Κορίνα Αθανασούλα, ηθοποιό και κειμενογράφο, τη Μαργαρίτα Λιτητάρη, μουσικό που υπογράφει τα τραγούδια της ομάδας και τον Κώστα Σαντά, ηθοποιό, πρωταγωνιστή του Κ.Θ.Β.Ε που σκηνοθετεί .'Εδρα της ομάδας είναι η Θεσσαλονίκη και παραστάσεις δίνονται σε όλη την Ελλάδα.

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΙΡΗΒΗ»
“ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ”

16/05 στις 17:00 , “ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ” στην Καμπάνη

Διάρκεια: 60 λεπτά

Από 3 ετών και άνω

Ελληνικά

Κουκλοθέατρο με μαρότες

Το έργο

Όμορφη, έξυπνη και προκομμένη η ηρωίδα της ιστορίας, θεριεύει τη ζήλια της μητριάς και της ετεροθαλούς αδερφή της. Αποτέλεσμα ο διωγμός της από το σπίτι. Μετά από μια σειρά δοκιμασιών έρχεται η ανταμοιβή.

Το μήνυμα του παραμυθιού: Ο αγώνας εναντίον σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόφευκτος. Όμως αν κανείς δεν λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.

Η ιστορία ανήκει στον μεγάλο κύκλο των παραμυθιών που έχουν θέμα την αδελφική ή γυναικεία αντιζηλία, σε συνδυασμό με το μοτίβο της καταδιωγμένης κόρης.

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια της προφορικής παράδοσης και συναντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 206 παραλλαγές.

Οι κούκλες είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης. Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου. Κούκλες – Σκηνικά: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο Ντι Λάουρο Μουσική: George Enescu. Φωτισμοί: Ρικάρντο Ντι Λάουρο. Τεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος. Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζάρου

Εικαστικό Θέατρο Κούκλας
ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ (ΕΛΛΑΔΑ)

«Γοργόνα, γοργονίτσα»

17/05 στις 12:00, στο νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό Χέρσου

Διάρκεια : 60 λεπτά

Από 3 ετών και άνω

Ελληνικά

Κουκλοθέατρο.Ηθοποιός και κούκλες διαφόρων τεχνικών, εικαστικό θέατρο κούκλας

Το έργο
Εμπνευσμένο από το γνωστό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν. Μια παράσταση με κούκλες και ηθοποιό για παιδιά και ενήλικες. Μια οne woman performance, μια ποιητική παράσταση

με ευφάνταστο σκηνικό, κουστούμι-κούκλα, κούκλες άμεσης κίνησης διαφόρων μεγεθών που ξεχωρίζουν για την ζωντάνια και τα έντονα χρώματά τους, κούκλα muppet, δακτυλόκουκλες. Έντονη δράση, γεμάτη μουσική που μεταφέρει το θεατή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με χιούμορ και ευαισθησία.

H βαθιά αγάπη που θα νιώσει η μικρή Γοργόνα για τον Πρίγκιπα θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι. Ο συνδετικός κρίκος είναι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια που ξεκινώντας ενωμένα σαν βάρκα του Πρίγκιπα, στο ναυάγιο κομματιάζονται δίνοντας δύο παπούτσια που η Γοργόνα τα κρατάει σαν ενθύμιο. Όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει και θα γίνουν το όχημα στο ταξίδι της θηλυκότητας.

video: http://www.youtube.com/watch?v=yxFji1N5EUQ&feature=youtu.be

Θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» (Ελλάδα)
“Πως να εκπαιδευτείτε από τον δράκο σας “

26/05 στις 10:00, στο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Επταλόφου

Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά

Από 8 έως 12 ετών

Ελληνικά

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με χρήση κούκλας

Το έργο
Ο Παύλος είναι ένα παιδί «διαφορετικό». Αυτό, βέβαια, όταν δεν τον ονομάζουν «βλάκα, καθυστερημένο, περίεργο». Δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα άλλα παιδιά και έτσι ο Παύλος δεν έχει κανέναν, ούτε έναν, φίλο. Μια μέρα, όμως, θα ανακαλύψει ένα μικρό αυγό κι από αυτό το αυγό θα γεννηθεί ένας τοσοδά μικρούλης δράκος. Ένας δράκος που με την καυτή ανάσα του μπορεί να ανάψει μόνο ένα σπίρτο.Ο δράκος θα γίνει το «φιλαράκι» του Παύλου, θα τον καταλάβει και θα τον βοηθήσει να επικοινωνήσει και με τα υπόλοιπα παιδιά. Τώρα πια, όλα τα παιδιά θα θέλουν να είναι φίλοι και να παίξουν με τον Παύλο και τον δράκο του.

Ο δράκος όμως μεγαλώνει γρήγορα και μαζί του μεγαλώνει και η φωτιά του με αποτέλεσμα τα ατυχήματα συνεχώς να αυξάνονται. Καταλαβαίνει τότε ότι ήρθε η ώρα να φύγει. Πριν φύγει όμως για να σιγουρευτεί οτί ο Παύλος θα έχει πάντα ένα «φιλαράκι» κοντά του, εκπαιδεύει τα παιδιά για αυτόν τον ρόλο και τους δίνει από ένα μικρό δρακάκι να τους βοηθάει. Έτσι ο Παύλος έχει πια πολλούς φίλους αλλά και τα παιδιά με τη σειρά τους έχουν αποκτήσει ένα νέο ιδιαίτερο φίλο!

Ιδέα - Σχεδιασμός & Εκτέλεση: Τάσος Αγγελόπουλος - Ροδιά Βόμβολου Κατασκευή κουκλών και υλικών: Μένη Κουρμπέτη

https://www.facebook.com/papalangkitheatre

Jessica Arpin & Mauro Pagannini (Ελβετία - Ιταλία)
“KALABAZI” & BIOLATA PROJECT

23/05 στις 17:00, στο Σ.Σ. Μουριών

Διάρκεια:45 λεπτά

Κατάλληλο για κάθε ηλικία

Χωρίς λόγια

Παράσταση δρόμου με έναν περφόρμερ (ακροβατικό ποδήλατο & street music)

Το έργο
“KALABAZI”. Αυτή είναι η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που έχει μία ώρα διαθέσιμη πριν φύγει και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να παντρευτεί. Κι όχι τον οποιονδήποτε…. Οπότε, οργανώνει έναν διαγωνισμό αγάπης για να ανακαλύψει ποιος, από το κοινό, θα μπορούσε να γίνει ο ιδανικός σύζυγος.

Επιλέγονται δύο άτομα από το κοινό και πρέπει να φέρουν εις πέρας δοκιμασίες: η γυναίκα τους ενθαρρύνει να κάνουν ακροβατικά στο ποδήλατό της και να μιλήσουν «ανάποδα». Ποιος θα είναι ο Ένας;

Αυτό το τσιρκο-κλόουν-ποιητικό σόου, είναι τόσο συναισθηματικό και πάντα εκτυλίσσεται στην γλώσσα της χώρας στην οποία διαδραματίζεται, μπορεί να είναι διάλεκτος της Νάπολης ή Βραζιλιάνικα, ανατολικά καναδέζικα ή ακόμη και ιαπωνικά. Η παράσταση Κalabazi έχει παιχτεί πάνω από 550 φορές σε 24 χώρες, 8 γλώσσες και 23 διαλέκτους.

https://www.youtube.com/watch?v=JhD7kPnA_WQ

https://www.youtube.com/watch?v=9a_4MhzAJFw

BIOLATA PROJECT
O μουσικός Mauro Paganini δίνει μία micro-οπτική συναυλία παίζοντας με τα μοναδικά, δικής του εφεύρεσης μουσικά όργανα που έχουν φτιαχτεί από παρατημένα αντικείμενα: μέρη από παλιά μουσικά όργανα, τενεκεδάκια από κονσέρβες τόνου, ντομάτας και λαχανικών, ξύλινα κουτιά, μία λάμπα ανάγνωσης, λαστιχάκια. Ελατήρια, ανεμιστήρες, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα βρίσκουν ζωή στις δημιουργίες του Paganini. Δημιουργεί μελωδίες και ρυθμούς από απροσδιόριστες εποχές και μεταφέρει το κοινό και τον καλλιτέχνη σε ένα κοινό τόπο, ένα σουρεαλιστικό και άχρονο τόπο όπου ο ήχος γίνεται γλώσσα και τα αντικείμενα είναι οι λέξεις, τα εργαλεία της.

https://www.youtube.com/watch?v=rdGdCW3pSm4

DROMOCOSMICAS (Brazil – Italy)
“Vagor & Bellavita”

25/05 στις 11:00. στο Δροσάτο

Διάρκεια:50 λεπτά

Για όλες τις ηλικίες

Χωρίς λόγια

Παντομίμα

Το έργο
Η Μπελλαβίτα ζει κάτω από μία γέφυρα σε μια μεγάλη πόλη. Μοναδική της συντροφιά το ραδιόφωνο. Αυτό την ξυπνάει, τη φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα και την κοιμίζει!

Μια μέρα κάτι αλλάζει στη ρουτίνα της ζωής της. Ένας επισκέπτης, ο Βάγκορ, περιπλανώμενος ταξιδιώτης, έχει ανάγκη να μοιραστεί τον ίδιο χώρο μαζί της. Μοιράζονται το ψωμί, τις καθημερινές δυσκολίες και ζουν την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία τους, επειδή δεν ελπίζουν τίποτα από το αύριο. Ένα μαγικό βράδυ όμως «ονειρεύονται» κάτι που ίσως τους αλλάξει τη ζωή…...

Η παράσταση αυτή είναι ένα αφιέρωμα στο βουβό κινηματογράφο. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το θέατρο-τσίρκου και την τέχνη του κλόουν αφηγείται ένα διαχρονικό παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας, της αλληλεγγύης και τη σημασία του να μένουμε πιστοί στα όνειρά μας. Μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών δίνεται έμφαση στην ομαδικότητα, τη συνεργασία καθώς και στην εφευρετικότητα που πρέπει να επιδείξουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους δυσκολίες.

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ για νηπιαγωγούς με την Εύη Χατζημητάκου

«Κουκλοθεατρικές δράσεις στο Νηπιαγωγείο»

Στις 15, 16 και 17 Μαϊου,15:00 έως τις 19:00

Στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη.

Διάρκεια: 12 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων : 20 άτομα

Το θέμα
Στο σεμινάριο αυτό θα δουλέψουμε τις βασικές αρχές που διέπουν την εμψύχωση της κούκλας και του αντικειμένου μέσα από κουκλοθεατρικές τεχνικές, αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις σκηνικής παρουσίας.

Ο εκπαιδευτικός μέσα στην τάξη μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές κουκλοθεάτρου με τη μόνιμη κούκλα της τάξης του ή «επισκέπτες» κούκλες και αντικείμενα. Με λίγα σκηνικά αντικείμενα ή και χωρίς αυτά μπορεί να «στήσει» μαζί με την κούκλα μικρές αυτοσχέδιες ή οργανωμένες δράσεις εμπλέκοντας τα παιδιά σε εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές διαδικασίες.

Η κούκλα ανήκει στον κόσμο του θεάτρου γι αυτό χρειάζεται να σεβαστούμε την ιδιαιτερότητα της τέχνης του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου γνωρίζοντας χρήσιμους κώδικες του για να δούμε την κούκλα «να ξυπνάει» στο χέρι μας.

Βιογραφικό Εύης Χατζημητάκου
Η Εύη Χατζημητάκου είναι απόφοιτη της Σχ. Νηπιαγωγών Θες/νίκης , του Διδασκαλείου Τ.Ε.Π.Α.Ε Θεσσαλονίκης και της σχολής Σωματικού Θεάτρου και Μιμικής του Desmond Jones στο Λονδίνο. Εκεί, στο Little Angel Marionette Theatre, μαθήτευσε με την Jane Eve και την Joyce Wren χειρισμό και σκηνοθεσία κούκλας. Σπούδασε πιάνο ,θεωρητικά μουσικής και μουσικοπαιδαγωγικά .

Δίδαξε σωματικό θέατρο στη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Ν.Καρρά και κουκλοθέατρο σε εργαστήρια και σεμινάρια για ενήλικες και παιδιά. Με την κουκλοποιό Εύα Χειλαδάκη σχημάτισαν, το 1997, την ομάδα κουκλοθέατρου «Κόρες Μερικλέ». Συνεργάζεται με φορείς και ιδιώτες ως κινησιολόγος, performer και μίμος (Μίμα Φιλομίλα), ηθοποιός , κουκλοπαίχτρια, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για εκπαιδευτικούς
Yπεύθυνος εργαστηρίου: Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

"ΚΟΥΚΛΟ-ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Πρακτικές εφαρμογές τεχνικών κούκλας με και για τους μαθητές"

18, 19, 20 και 21/05, 15:00 με 19:00.

Στην Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Κιλκίς.

Διάρκεια: 16 ώρες

Αριθμός συμμετεχόντων: 15

Θεματολογία – αντικείμενο:
Σεμινάριο πάνω στη χρήση τεχνικών κουκλοθεάτρου για την υλοποίηση δρώμενων στο σχολικό περιβάλλον, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων (εορτών κλπ), είτε πρότζεκτ με τους μαθητές στο διδακτικό πλαίσιο μαθήματος.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε μικρές ομάδες και θα σχεδιάσουν- κατασκευάσουν-παρουσιάσουν σκέτς παραστάσεων χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές εύκολα εφαρμόσιμες και ταυτόχρονα δυναμικές στην παρουσίαση θεματικών και θεαματικών ζητούμενων.

Οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν είναι: επίπεδες μαριονέτες, γιγαντόκουκλες και μεγάλες επίπεδες φιγούρες άμεσου χειρισμού, επιτραπέζιες κούκλες από αφρολέξ και μάπετ από αφρολέξ. Γενικά μπορούμε με τα ίδια υλικά να επεκταθούμε και σε άλλες μορφές, αλλά αυτό θα καθοριστεί από την ομάδα επιτόπου.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Ο κουκλοπαίκτης, Στάθης Μαρκόπουλος
Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.ayusaya.com


Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς
“Μαθαίνουμε από τα συναισθήματά μας”.

“Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο”

με τον Pablo Cueva σε συνεργασία με τους Koldo Vio & Μάρθα Κατσαρίδου.

Ημέρες:23,24 και 25 Μαϊου – 15:00 με 19:00

Διάρκεια: 12 ώρες / Για 25 συμμετέχοντες

Τόπος: Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών Κιλκίς.

Εκπαίδευση στα Συναισθήματα: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση

Στο συγκεκριμένο τριήμερο εργαστήριο θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε την αξία της συναισθηματικής έκφρασης. Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και ο εντατικός ρυθμός ζωής δεν επιτρέπουν στο σημερινό πολίτη να ασχοληθεί με το συναίσθημα και να επενδύσει σε αυτό, να κατανοήσει τον εαυτό του και τον άλλον και να μπορέσει να επικοινωνήσει σε πλαίσιο αλληλεγγύης. Τόσο στις κοινωνικές συναναστροφές όσο και στις εργασιακές σχέσεις το συναίσθημα εγκλωβίζεται. Το αποτέλεσμα είναι η καταπίεση, η αδιαφορία ή και η βία.

Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να εμβαθύνουμε στον ολοκληρωμένο άνθρωπο που όχι μόνο σκέφτεται και δρα, αλλά και που ταυτόχρονα νιώθει, που συγκινείται και εκφράζεται, που δρα μαζί με τους άλλους και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους. Όχημα για την ενδυνάμωση του συναισθηματικού κόσμου των ατόμων θα αποτελέσει η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος, επιλεγμένες τεχνικές κοινωνικού θεάτρου καθώς και άλλες βιωματικές πρακτικές, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον Άλλο και να προσπαθήσουν να διερευνήσουν την αξία της συναισθηματικής έκφρασης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, εμψυχωτές ομάδων, φοιτητές συναφών αντικειμένων και όσους ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση στα συναισθήματα.

Pablo Cueva, Πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Deusto (Μπιλμπάο, 1990), Master στην θεραπεία συμπεριφοράς από την Ομάδας Luria (Μαδρίτη, 1996). Μεταπτυχιακό στη Θετική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Jaume I (Καστεγιόν, 2015). Είναι Διευθυντής του κέντρου Συμβουλευτικής Ψυχολογίας “PoziKtiBa”, Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής και ΠροληπτικήςΨυχολογίας Urbegi (1996-2005), Σύμβουλος και εκπαιδευτής σε θεματικές που σχετίζονται με τα συναισθήματα, Συντονιστής του Δικτύου “Entrenando Emociones”(2011-σήμερα), Πρόεδρος του Συλλόγου « Κοινοπραξία για την Συναισθηματική Νοημοσύνη" (03/ 2014-σήμερα), Γραμματέας της Προεδρίας της ONCE Euskadi (Ισπανικό Ίδρυμα Τυφλών) (10/ 2001 – 02/2015) και Καθηγητής στο Ισπανικό Ίδρυμα Τυφλών και στο Ινστιτούτο Σπουδών για τον ελεύθερο χρόνο του Πανεπιστημίου του Deusto.

8η συνάντηση για το κοινωνικό θέατρο
«Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο»

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Goethe Institut thessaloniki

Instituto Italiano di Cultura

Instituto Cervantes de Atenas

«ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩ coop.» Κοιν.Σ.Επ

PELE Espaço de Contacto Social e Cultural (Portugal)

Consorcio de Inteligencia Emocional (Spain)

Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς

“European School Radio”, Γυμνασίου – Λυκείου Καμπάνη

Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών νομού Κιλκίς

Εισαγωγή

Το Κοινωνικό Θέατρο στοχεύει στο να αναδείξει και να καλλιεργήσει τη θεατρική τέχνη ως εργαλείο για κοινωνικό-εκπαιδευτική παρέμβαση. Απευθύνεται σε όλους αλλά και σε επαγγελματίες στον τομέα της κοινωνικής παιδείας, της εκπαίδευσης, της παιδαγωγικής, της ψυχολογίας κλπ, που αναζητούν πηγές αλλά και θεωρητικό προβληματισμό μέσα από την καθημερινή τους πρακτική. Το θέατρο και η έκφραση μπορούν να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την κατεύθυνση και το επίκεντρο της πρότασης: θεραπεία, αποκατάσταση, ψυχαγωγία, διέγερση.

Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο

Ζούμε σε μια κοινωνία που το συναίσθημα εγκλωβίζεται. Τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα όσο και οι κοινωνικές συναναστροφές και οι εργασιακές σχέσεις δεν προωθούν την έκφραση του αληθινού συναισθηματικού κόσμου των ατόμων. Αντιθέτως, συχνά κατασκευάζονται στερεότυπα «συναισθήματα» ανάλογα με το φύλο, τη θέση και τον κοινωνικό ρόλο του καθενός. Επιπλέον, οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και ο εντατικός ρυθμός ζωής δεν επιτρέπουν στο σημερινό νέο να ασχοληθεί με το συναίσθημα και να επενδύσει σε αυτό, να κατανοήσει τον εαυτό του και τον άλλον και να μπορέσει να επικοινωνήσει σε πλαίσιο αλληλεγγύης. Το αποτέλεσμα είναι είτε να καταπιέζεται είτε να επιλέγει τελικά να αδιαφορεί.

Επειδή θεωρούμε ότι ολοκληρωμένος άνθρωπος δεν είναι αυτός που απλώς σκέφτεται και δρα, αλλά αυτός που ταυτόχρονα νιώθει, που συγκινείται και εκφράζεται, που δρα μαζί με τους άλλους και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους, θέσαμε ως γενικότερο θέμα της φετινής συνάντησης κοινωνικού θεάτρου την έκφραση και την ενδυνάμωση του συναισθηματικού κόσμου των νέων. Συγκεκριμένα, μέσα από τεχνικές κοινωνικού θεάτρου, οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα, θα γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον Άλλο και θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν την αξία της συναισθηματικής έκφρασης. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με μια ομαδική καλλιτεχνική δημιουργία, μια θεατρική παράσταση, βασισμένη σε προσωπικές καταθέσεις των συμμετεχόντων.

Στόχοι

Κύριος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να εκφραστούν προσωπικά, να καταθέσουν εμπειρίες και μέσα από την αλληλεπίδραση της ομάδας και την κριτική τοποθέτηση να αναζητήσουν λύσεις, να διατυπώσουν προτάσεις και να λάβουν αποφάσεις.

Σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση των νέων στην αυτοπεποίθηση, στην επιλογή και στην κάλυψη των αναγκών τους και στην ομαδική και προσωπική εργασία για ένα καλύτερο μέλλον.

Επίσης, σε δεύτερο επίπεδο, στοχεύει στην προβολή αξιών, στη δημιουργία φιλειρηνικών στάσεων και στην καλλιέργεια πνεύματος φιλίας, κατανόησης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και τους άλλους λαούς στη βάση της θεμελιώδους ενότητας και των κοινών συμφερόντων της ανθρωπότητας.

Α. 7ο εργαστήριο κοινωνικού θεάτρου
Θα δημιουργηθεί μια μικτή ομάδα νέων 16 με 21 ετών στο Κιλκίς, από διαφορετικών προελεύσεων και εμπειριών. Θα δουλέψουν σε ομάδες την πρόταση-ιδέα της κοινωνικής συμμετοχής και της προσωπικής και ομαδικής ευθύνης στην επίλυση των κοινωνικό-πολιτιστικών θεμάτων της καθημερινότητας, κάνοντας προτάσεις και χρωματίζοντας εικόνες του καθημερινού κόσμου, μέσα από κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες, εμπειρίες, ταμπού και ευθύνες.

Θα χαρτογραφήσουμε με απόψεις, προσωπικές εμπειρίες, πληροφορίες και οριοθετήσεις μεταξύ του λάθος και του σωστού, μια τοπική εικόνα του χρόνου που οι έφηβοι καλούνται να πάρουν, για πρώτη φορά, σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και τους τρόπους να το αντιμετωπίσει κανείς συνειδητά.

Σε αυτή τη δράση θα συμμετάσχει η διεθνές ομάδα σκηνοθετών / εμψυχωτών που τα τελευταία χρόνια συντονίζει το εργαστήριο:

Από την Πορτογαλία ο Hugo Cruz

Από την Ισπανία ο Pablo Cueva.

Συντονιστής της ομάδας θα είναι ο Koldo Vio.

Συμμετέχοντες 40 άτομα. Νέοι και νέες από 16 έως 21 ετών

Προέλευση Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια

Διάρκεια Από 18 έως 24 Μαίου 2015

Ωράριο Για τους νέους, από τις 16:00 έως 19:00

Αποτέλεσμα: Δημόσια παρουσίαση στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς στις 24/05 και ώρα 13:00.

Β. Στρογγυλό τραπέζι «Το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση».
24/05, Κυριακή στις 13:00 στο Συνεδριακό Κέντρο

«Αλήθεια, τι είναι το κουκλοθέατρο και γιατί κάποιος επιλέγει αυτήν και όχι μιαν άλλη τέχνη για να εκφραστεί?. Πως ένα «μικρό κουνέλι υφάσματος» έφτιαξε μια ιστορία χιλιετιών, μιμήθηκε και γοήτευσε με δεκάδες, εκατοντάδες τρόπους και σήμερα εξακολουθεί να είναι ένα νεαρό κουνέλι που αναζητάει καινούριους δρόμους? Πως το κουκλοθέατρο, αναπαράσταση κάποτε των θεϊκών κόσμων, μετεξελίχθηκε σε παραμύθι στα χέρια των παιδιών? Και πως, με τι όφελος και με τι κόστος, αυτοί που ασχολούνται με τα παιδιά – δάσκαλοι, παιδαγωγοί, το χρησιμοποίησαν στην εκπαίδευση?»

Αντιγόνη Παρούση. «Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση, Εκπαίδευση στο κουκλοθέατρο»

Φέτος θα προτείνουμε την τρίτη συνάντηση με αφορμή την πρόταση της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών του νομού Κιλκίς που αφορά στην παρουσία επί σκηνής κουκλοθεατρικών εργασιών στα σχολεία του Κιλκίς με μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Η Ημερίδα θα γίνει στις 24/05, Κυριακή στις 13:00 στο Συνεδριακό Κέντρο, μετά από την παρουσία των μαθητών επί σκηνής. Ο σκοπός θα είναι η παρουσίαση της εκπαιδευτικής εμπειρίας από τους ίδιους πρωταγωνιστές, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. Συμμετέχοντες, θα είναι το κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση των μαθητών και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Koldo Vio και η Μάρθα Κατσαρίδου

Καλλιτεχνική Έκθεση
20 χρόνια “Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς”

Διάρκεια Έκθεσης: από 14/5/2015 έως 26/5/2015

Στο φουαγέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κιλκίς.

Η θεματολογία της έκθεσης του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Κιλκίς επικεντρώνεται στην «Αναζήτηση των συναισθημάτων και των σχέσεων».

Απαντά σε ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι σχέσεις του Φεστιβάλ με την τοπική κοινωνία;…Πώς ενεργοποιείται η τοπική καλλιτεχνική δημιουργία σε σχέση με το φεστιβαλικό γεγονός;…Πως αφηγείται ο ενεργός καλλιτεχνικός κόσμος της πόλης του Κιλκίς τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ;…Ποιό είναι το πολιτιστικό απόθεμα στην τοπική κοινωνία που δημιουργήθηκε με αφορμή ή/και χάρη του Φεστιβάλ;

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς, μέσα από την Παιδική της Σκηνή, ασχολείται με την τέχνη του κουκλοθεάτρου εδώ και 17 χρόνια, πιστεύοντας ότι το κουκλοθέατρο είναι ένα άριστο παιδαγωγικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και εξυπηρετεί άμεσα τους στόχους αγωγής γιατί, με ευχάριστο και δραστικό τρόπο, δίνει στα παιδιά οδηγίες και συμβουλές για να προσαρμοσθούν στην κοινωνική ζωή.

Κυρίως, όταν παίζουν τα παιδιά, εκτός των καλλιτεχνικών επιτευγμάτων, το κουκλοθέατρο επιδρά άμεσα στην ψυχική τους υγεία, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Με την αφορμή του 17ου Διεθνούς Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ Παντομίμας και Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, η καλλιτεχνική έκθεση της Εταιρίας Εκπαιδευτικών Ν. Κιλκίς που αποτελείται από υλικά κουκλοθεατρικών παραστάσεων, κούκλες, σκηνικά, αφίσες, φωτογραφίες κ.λπ. στοχεύει και ευελπιστεί, εκτός από τις σχετικές καλλιτεχνικές πληροφορίες που θα προβάλει, να ξυπνήσει στις μνήμες των παιδιών, τα συναισθήματα που ένοιωσαν όταν μαγεμένα παρακολουθούσαν τις αντίστοιχες παραστάσεις και χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό.

Μια αναδρομική έκθεση στα 20 χρόνια στην πορεία και πολιτιστική προσφορά στο Κιλκίς της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών του Ν. Κιλκίς.


Πρόγραμμα ανάδειξης καλλιτεχνών που δρουν στο Κιλκίς
-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΗ ΚΙΛΚΙΣ

17/05, στις/at 11:00 στο Συνεδριακό Κέντρο / Conference Centre

''Σκιές Συναισθημάτων-Σπάζοντας τα τείχη'' / ''Shadows Emotions-Breaking walls”

Τμήμα χορού του συλλόγου “Μ.Κ.Ε. Τέχνη Κιλκίς” και «Ομάδα Σύνορα» από την κοινωνικό-πολιτιστική Κοιν.Σ.Επ. «Συνκοινώ Coop» και το Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.

Διάρκεια: 45 λεπτά / Duration: 45 minutes

Από 6 ετών και άνω/For 6 years old and over

Χωρίς Λόγια / No words

Χοροθέατρο-Κοινωνικό Θέατρο / dance theatre- Social theatre

Το έργο / The play
Οι σκιές υπό συνθήκες φωτεινές ή σκοτεινές, είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη οντότητα όπως ακριβώς και τα συναισθήματα. Αυτά εκφράζουν τον άνθρωπο και τις βαθύτερες επιθυμίες του και εκδηλώνονται μέσα από πράξεις και λόγια. Είναι όμως φορές όπου οι λέξεις περιττεύουν όταν ο χορός ''μιλάει''.Κι άλλες πάλι, όπου οι σκιές υποχωρούν και μέσα από την απλότητα της κίνησης απορρέει καθαρό, δυνατό και μεγαλειώδες το ανθρώπινο συναίσθημα.

Μουσική: Aboriginal. Χορεύουν: Ζαφειρίου Βίκυ, Ζηρίδου Όλγα, Καραμπίδου Μαρία,Καρύδα Φωτεινή,Πολυμέρου Κική,Σιγουρτζίδου Δέσποινα. Χορογραφία: Πολυχρονίδου Κέλλυ

The shadows under conditions either bright or dark , are related to the human being, exactly as feelings. These express a human being and his deepest desires that are signified through actions and words. There are times though, when words are unnecessary; it’a when dance is “talking ''. And its when shadows are retreated and from the simplicity of motion grows the pure, strong and majestic human emotion.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης επτά ήρωες αφηγούνται επτά ιστορίες. Τις προσωπικές τους ιστορίες. Ιστορίες όπου κάθε νεαρός ήρωας εκφράζει τις επιθυμίες του, καταθέτει τα όνειρά του για το μέλλον, όμως οι καταστάσεις τον εγκλωβίζουν. Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μοναξιά κυριαρχούν παντού. Τοίχοι ορθώνονται μπροστά στους νεαρούς ήρωες. Είναι εγκλωβισμένοι και μόνοι. Θα καταφέρουν να γκρεμίσουν αυτούς τους τοίχους; Θα μπορέσουν να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν και να στήσουν τη ζωή τους με αλληλεγγύη και αισιοδοξία;

Παίζουν: Xheka, Belamora, Ago Klodiana, Αλέξανδρος Κετέν, Mosiyan Robert, Αλεξάνδρου Βασίλης, Κατερίνα Αλεξάνδρου, Meka Marinela

Σκηνοθεσία/ Director: Koldo Vio & Μάρθα Κατσαρίδου

Seven heroes narrate seven stories. Their personal stories. Stories where every young hero expresses his wishes and dreams for the future, but the situations entrap him. The difficult economic and social conditions, unemployment, social exclusion and loneliness dominate everywhere. Walls are built around the young heroes, isolating them from each other. They are trapped and alone. Will they manage to demolish these walls? Will they meet, communicate and put their lives in solidarity and optimism?


-Δέσποινα – Ιωάννα Τσουβελεκίδου

«Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι»

23/5 στις 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς

Διάρκεια:40 λεπτά

Για όλες τις ηλικίες

Ελληνικά

Μουσική παράσταση με εμψυχωμένα αντικείμενα

Το έργο
Μέσα σε μια κουζίνα, όπου οι ήχοι έχουν τη δική τους αρμονία, μια κατσαρόλα έρχεται αντιμέτωπη με την απόρριψη της μουσικότητας της από ένα μεγάλο μέρος των ..…συγκατοίκων της.

Η κατσαρόλα αυτή είναι ένας παλιός τέντζερης που έχει χάσει το καπάκι του. Μέσα στην αποδοκιμασία και τη μη αποδοχή της διαφορετικότητας, ο τέντζερης αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης νέων ήχων άλλων μουσικών τοπίων κι εκεί συναντά ένα ταιριαστό καπάκι.

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση ρυθμών και μελωδιών με σκεύη κουζίνας να πρωταγωνιστούν σε διπλό ρόλο: ως κρουστά όργανα και ως εμψυχωμένα αντικείμενα θεάτρου. Στη σκηνή οι μουσικοί παίζουν και δρούν αναμιγνύοντας γλώσσες μουσικές και θεατρικές, όπως αυτήν του θεάτρου των αντικειμένων και της μιμικής με εκείνην του body percussion και του σωματικού θεάτρου.

Οργάνωση Παράστασης:Δέσποινα – Ιώαννα Τσουβελεκίδου

Μουσική επιμέλεια: Λευτέρης Αγγουριδάκης

Σκηνοθεσία: Εύη Χατζημητάκου

Διδασκαλία στην εμψύχωση αντικειμένων: Εύη Χατζημητάκου

Σκηνικά: Χάρης Ισχνόπουλος

Βασισμένο σε κείμενο της Κατερίνας Αμπράζη

Μέλη της ομάδας: Αντώνης Μιχαηλίδης. Αναστασία Δημάκη. Αναστασία Πραξιγά. Γιώργος Στυλιανίδης. Δέσποινα Ασλανίδου . Δέσποινα-Ιωάννα Τσουβελεκίδου. Ηρακλής Συγγουρίδης. Θέμης Ναούμης. Ιωάννα Κοζανίδου. Κατερίνα Αμπράζη. Λέλα Αβτζίδου. Σουζάνα Γουναρίδου. Στέλλα Δουδούμη. Χαράλαμπος Μακρίδης. Χάρης Ισχνόπουλος. Χρήστος Καναρόπουλος

Η Ομάδα
Το συγκρότημα κρουστών «άιΝΤΟς» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1999 με δάσκαλο και εμψυχωτή τον μουσικό κρουστών Λευτέρη Αγγουριδάκη. Μέχρι το 2013 φορέας υποστήριξης του ήταν ο Δήμος Κιλκίς και έγινε γνωστό ως «ομάδα κρουστών του δήμου Κιλκίς». Τον Σεπτέμβριο του 2013 εντάχθηκε στα τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου «Ίριδα».

Αποτελείται από ερασιτέχνες μουσικούς που σκοπός τους είναι η παρουσίαση μουσικών παραστάσεων βασισμένων σε ρυθμούς από όλο τον κόσμο αλλά και σε συνθέσεις για κρουστά που έχουν την προσωπική τους σφραγίδα. Το συγκρότημα έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει συνεργαστεί επίσης με άλλα συγκροτήματα και μουσικούς όπως τα χάλκινα της Γουμένισσας, το Κρουστόφωνο ,την Κρουστωδία, την ομάδα κρουστών του Αιγινίου κ. ά . Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το Cd με τίτλο Ντουμ – τεκ. Το 2013 συμμετείχε με την παράσταση «Αζδάρ» στο 15o Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας του Κιλκίς.
Despina -Ioanna Tsouvelekidou
“Kylise o tentzeris kai vrike to kapaki”*




23/05, at 18:00. Conference Centre



Duration: 40 minutes

For all ages

Greek

Devised musical performance with animated objects

The play:
In a kitchen, where sounds have their own harmony, a pot faces the rejection of its musicality by a large number of its cohabitants.

The pot is old, does not have a lid anymore.Having to confront the constant disapproval and non-acceptance of its differences, the pot decides to embark on a quest, searching for new sounds while visiting different musical landscapes, all the while looking for its missing matching lid.

A music performance full of rhythms and melodies, where protagonists are kitchen utensils in a dual role: as percussion instruments and as animated theatre objects. On stage, the musicians act blending music and theater techniques, blurring the lines between object theatre and mime on the one hand and body percussion and physical theatre on the other.

Contributors

Responsible Administrator:Despina -Ioanna Tsouvelekidou

Music: Lefteris Aggouridakis

Director: Evi Hatzimitakou

Teaching object animation: Evi Hatzimitakou

Sets: Charis Ischnopoulos

Based on a script written by Katerina Amprazi

Band's Members:Antony Michailidis. Anastasia Dimaki . Anastasia Praxiga. George Stylianidis. Despoina Aslanidou. Despoina-Joanna Tsouvelekidou . Heracles Sygouridis. Themis Naoumis. Joanna Kozanidou. Katerina Amprazi . Lela Avgidou . Suzan Gounaridou . Stela Doudoumi . Charalabos Makridis. Charis Ischnopoulos . Chris Kanaropoulos

*The title, which can be translated as “the pot rolled and found its lid”, in Greek has the same meaning as the phrase “birds of a feather flock together”.

The Band
The band of percussion instruments "Aintos" was formed in October 1999 by the music instructor and inspirer Lefteris Aggouridakis.Until 2013 the municipality of the city of Kilkis has been the main financial supporter of the band, which was known as "Percussion Instruments Band of Municipality of Kilkis". By September 2013 the band joined the cultural association named "Irida".

The band is composed of amateur musicians whose purpose is to present music performances based on international music rhythms as well as their own music compositions. The band has taken part in many music performances in Greece and Cyprus. It has also cooperated with other bands and musicians such as "the brass instruments of Goumenissa", "Krustophono","Krustodia", and "the percussion instruments band of Aiginio". In June 2005 the band has released the album "Ntum Tek" and in 2013 the band participated in the 15th International Puppet-Mime Festival of Kilkis performing the musical and theatrical show "Azdar".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.