Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Εκεί που Σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.…



Κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης
Πηγή: Omorfa Taxidia facebook
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα. Τη σημερινή ημέρα, αλλά και τις επόμενες δύο ημέρες Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, συνέβησαν τα συγκλονιστικότερα γεγονότα της Χριστιανοσύνης, αλλά και όλης της ανθρωπότητας..
Τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως ( Holy Sepulchre), στον οποίο βρίσκονται: Η Αγία Αυλή, η Αγία Πόρτα, ο Πανάγιος Τάφος, η Αγία Αποκαθήλωση, ο Φρικτός Γολγοθάς, το Καθολικό δηλαδή ο μεγάλος και επιβλητικός «Ναός εν τω Ναώ» απέναντι ακριβώς από τον Πανάγιο Τάφο, αρκετά παρεκκλήσια, όπως της Μαρίας Μαγδαληνής «Μη μου άπτου», του «Ακάνθινου Στεφάνου», κ.α

Επηρεασμένοι από τις διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, θεωρούσαμε ότι ο Γολγοθάς είναι ένας βραχώδης λόφος, σχετικά μακριά από τον Πανάγιο Τάφο. Σήμερα ο Γολγοθάς βρίσκεται μέσα στο ναό της Αναστάσεως και σώζονται κάποιοι λευκοί βράχοι.

Την ημέρα που επισκεφτήκαμε το Ναό, είχαμε την τύχη να είναι παρών στη Θεία λειτουργία και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄, ο οποίος εκτός από το Πάσχα, λειτουργεί περίπου δέκα φορές το χρόνο σε διάφορες εορτές.

Στο Παρεκκλήσι του Ακάνθινου Στεφάνου, κάτω από την Αγία Τράπεζα του, υπάρχει τμήμα γρανιτένιας κολώνας που βρισκόταν στο Πραιτώριο και σύμφωνα με την παράδοση σε αυτόν κάθισαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες το Χριστό ντυμένο με την κόκκινη χλαμύδα και αφού έπλεξαν ακάνθινο στεφάνι, το φόρεσαν στο κεφάλι Του και Του έδωσαν καλάμι στο δεξί του χέρι και γονατιστοί τον χλεύαζαν, λέγοντάς Του: “Χαίρε ο βασιλεύς των Ιουδαίων”. (Ματθ. 27, 26).

Στο παρεκκλήσι των Λατίνων, στεκόταν η Παναγία όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής του Κυρίου στον Τάφο. Εδώ κατά την ίδια παράδοση, εμφανίστηκε ο Κύριος στην Μητέρα Του για αυτό και ονομάζεται και παρεκκλήσι της Εμφανείας.

Κάτω από την επιφάνεια του Ναού της Αναστάσεως και κατεβαίνοντας 29 σκαλιά, είναι ο χώρος εύρεσης του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο βρήκε η Αγία Ελένη μετά από επίπονες προσπάθειες και τη βοήθεια δεκάδων εργατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.