Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

"Ένα σχολείο χωρίς τοίχους"

Σε μια ηλιόλουστη μέρα στο «Ράντσο» Κιλκίς, με χρώματα και μυρωδιές της φύσης που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις συναντήθηκαν, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς - το ΕΕΕΕΚ, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ και το 2ο Γυμνάσιο Κιλκίς - με το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης και του «Ράντσο» Κιλκίς, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα παιδαγωγικά διαφοροποιημένο πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη του τους διαφορετικούς ρυθμούς μάθησης των μαθητών, τις διαφορετικές κοινωνικο –πολιτισμικές αναπαραστάσεις και όλα τα άλλα στοιχεία που καταστούν τη διδασκαλία μια μοναδική, μη τυποποιημένη διαδικασία.
Στο εκπαιδευτικό παιχνίδι, με εκκίνηση και τερματισμό στο χώρο του «Ράντσο», οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν σ΄ ένα πιο ευέλικτο μαθησιακό περιβάλλον, να κατανοήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιωματικής προσέγγισης και επιπλέον, να έχουν μια ενεργό συμμετοχή στις δραστηριότητες και κατ΄ επέκταση να σχεδιάσουν, ως ένα βαθμό με τις ομάδες τους, την προσωπική τους μάθηση.

Το συλλογικό πνεύμα και η αλληλοτροφοδότηση ενίσχυσε τη λειτουργικότητα των μαθητών μη τυπικής εκπαίδευσης και αναζωπύρωσε το αίσθημα της φροντίδας των μαθητών της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Οι αθλητικές δραστηριότητες, η αναζήτηση του «κρυμμένου» φαγητού του αλόγου με την ανακάλυψη του φυσικού χώρου σε συνδυασμό με τη χαρά της παρέας, απέδειξαν πως η μάθηση δεν είναι ανάγκη να εγκλωβίζεται σε τοίχους για να επιτευχθεί.

Το όραμα του «Νέου Σχολείου» είναι ένα ανοιχτό και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο θα δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης και αυτενέργειας στο περιεχόμενο και στη μέθοδο διδασκαλίας, ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να ενσωματώνει στοιχεία της σύγχρονης ζωής, ώστε να καλλιεργεί την αποδοχή και την κατανόηση μέσα από τη συλλογικότητα.

Αποτελεί ανάγκη, το σχολείο να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και όχι να είναι απομονωμένο και να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί αλλά και να αξιοποιήσει τα τοπικά χαρακτηριστικά. Καθίσταται απαραίτητη η ενεργητική συμμετοχή των γονέων στη συνδιαμόρφωση της σχολικής ζωής, αν θέλουμε το σχολείο να αποτελεί «εργαλείο» επικοινωνίας και καθοδήγησης για τα παιδιά μας, ώστε να χειραφετηθούν, να πάρουν δηλαδή τον έλεγχο της ζωής τους με τρόπο αυτόνομο και υπεύθυνο.

Στόχος μας είναι η επιτυχημένη σχολική πορεία όλων χωρίς κανέναν αποκλεισμό, σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), η προώθηση της κοινωνικής ισότητας και της άμβλυνσης των διαφορών στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Το αγαθό της εκπαίδευσης δεν πρέπει να το στερείται κανένα παιδί και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα μη διαπραγματεύσιμο κοινωνικό αγαθό. Άλλωστε, όλα τα παραπάνω αποτελούν επιμέρους στόχους της κίνησης «Εκπαίδευση για όλους – Education For All(EFA), μιας παγκόσμιας δέσμευσης για την παροχή ποιότητας στη βασική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, νέους και ενήλικες. Στο παγκόσμιο φόρουμ για την εκπαίδευση, που διεξήχθη στο Ντακάρ το 2000, 164 κυβερνήσεις, δεσμεύτηκαν να επιτύχουν εκπαίδευση για όλους. Ας σταθούμε, λοιπόν, αρωγοί και συμπαραστάτες σε δράσεις που ενισχύουν τη συλλογικότητα και την κοινωνική πρόοδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο» (Αδαμάντιος Κοραής).

Η Υπεύθυνη
Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς
Σωτηρία Α. Καρολίδου
MSc., Μ.Α. Φιλόλογος -Θεολόγος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.