Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Με αφορμή το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Υπογράφουν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις
Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμό μας το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος, με όνειρα και φιλοδοξίες για τη ζωή του, εξωθήθηκε σε αυτή την ακραία επιλογή εξαιτίας του συστηματικού εκφοβισμού και των εξευτελισμών που υπέστη. Ως εκπαιδευτικοί έχουμε κι έναν ακόμα λόγο να προβληματιζόμαστε. Μας συγκλονίζει το γεγονός ότι αυτή η τραγική εξέλιξη είχε ως επίκεντρό της έναν εκπαιδευτικό θεσμό, στο πλαίσιο του οποίου ο Βαγγέλης έπρεπε να έχει την απαιτούμενη συμπαράσταση και υποστήριξη, ώστε να μπορεί απερίσπαστος να ασχοληθεί με τη μόρφωσή του. 

Αντίθετα, αφέθηκε αδύναμος και ανυπεράσπιστος στην κακομεταχείριση που τελικά δεν την άντεξε. Πεποίθησή μας είναι ότι η οδυνηρή περίπτωση του Βαγγέλη πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά ως εκπαιδευτικούς, όπως και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η συστηματική επίδειξη εξουσίας και η συνεχής άσκηση βίας σε βάρος του συνοδεύτηκε από τη σιωπηρή ανοχή όσων γνώριζαν και δεν αντιδρούσαν έγκαιρα. 

Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το ανεχόμαστε. Από την άλλη πλευρά, το τραγικό συμβάν αποτελεί ακραία συνέπεια του ατομικισμού και της ανταγωνιστικότητας, που έχουν αναχθεί σε υπέρτατες "αξίες" στην κοινωνία μας, θέτοντας στο περιθώριο προτάγματα όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων. 

Ως Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις έχουμε ταχθεί σταθερά απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια την αδιαφορία, στη βία, και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Διεκδικούμε ένα σχολείο σταθερά δεσμευμένο στο σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων, στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. 

Όλοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στους εκφοβισμούς και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τις αξίες της. Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε ανυποχώρητα παρόντες. 20 Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.