Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Μέτρα προφύλαξης για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε.Κιλκίς σας ενημερώνει ότι, όλη η Π.Ε.Κιλκίς βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας σε ότι αφορά τον Καταρροϊκό Πυρετό από τις 29-7-2014.
Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή. Τα πρόβατα μπορούν να παρουσιάσουν έντονο πυρετό (μέχρι και 44 οC), πρήξιμο στην περιοχή του στόματος των ματιών και των αυτιών, διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο γίνεται βλεννοπυώδες και φράζει τους μυκτήρες, φλεγμονή και πληγές στο στόμα, σιελόρροια, μπλε γλώσσα (σπάνια).

Εάν το ζώο δεν πεθάνει σε 8-10 ημέρες τότε παρατηρείται έντονη απώλεια βάρους τα ζώα στέκονται με κυρτωμένη ράχη και κινούνται με δυσκολία. Αυτά τα συμπτώματα διατηρούνται για αρκετό καιρό και λίγο πριν το θάνατο παρατηρούνται σπασμωδικές κινήσεις του κεφαλιού και στροφή του προς τη μία κατεύθυνση. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα και με λιγότερο έντονα συμπτώματα. Τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω επικοινώνησε άμεσα με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.

Δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία για τα ζώα.

Προληπτικά μέτρα
Η καταπολέμηση των εντόμων είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τακτικά εγκεκριμένα εντομοκτόνα-εντομοαπωθητικά στους χώρους όπου βρίσκονται τα ευαίσθητα είδη ζώων καθώς επίσης και στα μεταφορικά μέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για κάποια μετακίνηση ζώων (προς το σφαγείο, προς άλλη εκμετάλλευση κτλ).

Απαγορεύεται η διακίνηση ζώντων ζώων χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Η συνεργασία σας για την προστασία του ζωικού πληθυσμού της χώρας είναι απαραίτητη.

Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία επικοινωνήστε άμεσα με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου