Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Εκδήλωση προς τιμήν του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Εκδήλωση με θέμα «Κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης μέσα από την ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 στις 8:00 μ.μ. στο Βασιλικό Θέατρο από την «Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί, προβάλλοντας τον κεντρικό πυρήνα της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου- την αγάπη στον άνθρωπο-, να αποτελέσει ένα κάλεσμα αγάπης και αλληλεγγύης με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης στο μεγάλο Λάκωνα ποιητή με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα παρουσιαστεί τμήμα της ποιητικής δημιουργίας του Νικηφόρου Βρεττάκου, μέσα από τη μουσική του συνθέτη Νίκου Καλλίτση. 

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί το ποίημα «Γράμμα στο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», τον πατέρα της ατομικής βόμβας, μελοποιημένο σε μορφή ορατορίου, το οποίο αναφέρεται στην προδοσία της επιστήμης η οποία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστροφής και επικεντρώνεται στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νικηφόρος Βρεττάκος είναι ο μοναδικός ποιητής στην παγκόσμια λογοτεχνία που κατάφερε να μεταμορφώσει τις τύψεις του κατασκευαστή της ατομικής βόμβας σε ένα παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και αγάπης. Παράλληλα, θα ακουστούν τα έργα του Νίκου Καλλίτση «Αν δε μού ‘δινες την ποίηση, Κύριε» για Συμφωνική Ορχήστρα, βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου και τα τραγούδια « Οι δρόμοι χόρευαν» και «Αγάπη».

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 130 συντελεστές, μεταξύ των οποίων οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής: Μαρία Ζώη μεσόφωνος, Ζάχος Τερζάκης τενόρος, Γιώργος Ματθαιακάκης βαρύτονος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Νέα χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς. Η διεύθυνση χορωδίας είναι του Κωστή Παπάζογλου και η μουσική διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη. Η είσοδος για το κοινό θα γίνεται με προσκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.