Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Αλλάζει και διευρύνεται ο ορισμός των βοσκήσιμων εκτάσεων

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή Κιλκίς Γ. Γεωργαντά εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: "Με τροπολογία που συνυπέγραψε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς μαζί με άλλους 13 βουλευτές, από τις 30 Απριλίου 2014, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό και ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλάζει και διευρύνεται ο ορισμός των βοσκήσιμων εκτάσεων, βάσει των οποίων οι κτηνοτρόφοι εισπράττουν τις επιδοτήσεις.
Με τη τροπολογία εντάσσονται στις βοσκήσιμες εκτάσεις και δασικές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση ή με αραιά δενδρώδη μορφή με αποτέλεσμα να προστίθενται 40 εκατ. στρέμματα πανελλαδικά σε αυτές. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής ενώ εφεξής η επιδότηση των κτηνοτρόφων θα συνδέεται με τα στρέμματα βοσκής που θα δηλώνει κάθε κτηνοτρόφος.

Με την ίδια τροπολογία καθορίζονται οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων με ιδιαίτερη πρόνοια στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς η επέκταση των βοσκήσιμων εκτάσεων θα γίνεται μόνο κατόπιν σύνταξης και έγκρισης διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης των εκτάσεων το οποίο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ν. Κιλκίς το θέμα αυτό προσέλαβε, ιδιαίτερα φέτος, μεγάλες διαστάσεις με την ανεπάρκεια βοσκής ύστερα από την περικοπή δηλωθέντων εκτάσεων από τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να τεθεί εν κινδύνω η καταβολή των επιδοτήσεων. 

 Μάλιστα η καταβολή τους έγινε κατορθωτή μόνο ύστερα από προσπάθειες του κ. Γεωργαντά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για επίλυση εκ των ενόντων του ζητήματος της επάρκειας των βοσκήσιμων εκτάσεων στο νομό.

Σημειώνεται ότι μετά την ρύθμιση αυτή και σύμφωνα με υπολογισμούς οι βοσκότοποι στην χώρα μας θα ανέλθουν σε πάνω από 50.000.000 στρέμματα αντί των 11.000.000 στρεμμάτων με το προϋφιστάμενο καθεστώς. Επομένως επιλύεται οριστικά το θέμα της καταβολής των ενισχύσεων στους ήδη κτηνοτρόφους ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για σημαντική αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής και με νέους κτηνοτρόφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.