Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ημερίδα με θέμα, «Έντομα διαβιβαστές νοσημάτων και δημόσια υγεία»

Το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Έντομα διαβιβαστές νοσημάτων και δημόσια υγεία», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2014. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απρίλιου 2014, στο κινηματοθέατρο «Μέγας Αλέξανδρος» (Εθν.Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη), από τις 9.30 έως τις 14.30.
Το ζήτημα των εντόμων διαβιβαστών νοσημάτων απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), αφού έχουν παγκόσμια κατανομή και επί πλέον αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Οι λόγοι σχετίζονται με τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη μετανάστευση, τα υπερατλαντικά ταξίδια εργασίας ή αναψυχής, τη διακίνηση προϊόντων σε όλον τον κόσμο κτλ.

Στους διαβιβαστές των νοσημάτων αυτών υπάγονται τα κουνούπια, οι κρότωνες (τσιμπούρια), οι σκνίπες, οι μύγες, οι ψύλλοι, οι κοριοί και μερικοί υδρόβιοι οργανισμοί (σαλιγκάρια) που ζουν σε γλυκά νερά. Τα κουνούπια είναι τα πιο γνωστά έντομα διαβιβαστές, από τα οποία τα θηλυκά τρέφονται με αίμα στην ωοτοκία και με αυτόν τον τρόπο μεταδίδουν, εφ’ όσον έχουν μολυνθεί.

Πολλά από τα νοσήματα αυτά μπορούν να προληφθούν με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλά και ανέξοδα. Ένα δυνατό όπλο της πρόληψης είναι η ενημέρωση του πληθυσμού.

Η Πολιτεία με την οργανωμένη δράση και τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της έκθεσης του πληθυσμού στους κινδύνους από τα έντομα-διαβιβαστές και, κυρίως, στην προστασία από τα κουνούπια. Επιπλέον η καταπολέμηση τους και η επιτήρηση των νοσημάτων που προκαλούν αφορούν τη δημόσια υγεία με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Το πρόγραμμα της ημερίδας με θέμα «Έντομα διαβιβαστές νοσημάτων και δημόσια υγεία» έχει ως εξής:

9:30- 10:00 Προσέλευση-Εγγραφές

10:00-10:30 Χαιρετισμοί

10:30-11:00 «Η πρόληψη των νόσων που οφείλονται σε έντομα διαβιβαστές ως μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας»
Μ.Σιδηροπούλου: Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ-Υγιεινολόγος, Προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Κ.Μ.
Ι.Παύλου: Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ - Υγιεινολόγος

11:00-11:30 «Ο ιός του Δυτικού Νείλου μία νέα απειλή για την Δημόσια
Υγεία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»
Ε. Κούμλελη: Βιολόγος, MSc Δημόσιας Υγείας, ΠΕ Σερρών

11:30-12:00 «Η ελονοσία ως αναδυόμενο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στην
Ελλάδα»
Δ.Περβανίδου: Ιατρός -Υπεύθυνη Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

12:00-12:30 Διάλειμμα- καφές

12:30-13:00 «Μεταβολές κλίματος και λοιμώδη νοσήματα»
Θ. I. Δαρδαβέσης: Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής-Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

13:00-13:30 «Η υγειονομική σημασία των κουνουπιών και η οργανωμένη δράση της πολιτείας, στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε επίπεδο Περιφέρειας- συνεργασία φορέων».
Σ.Κουρτίδης: Επόπτης Δημόσιας Υγείας, Διευθυντής Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου, ΜΕ Θεσσαλονίκης

13:30-14:00 Συζήτηση- Ερωτήσεις.

14:30 Λήξη, χορήγηση βεβαιώσεων παρακολούθησης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Π.Κ.Μ. στα τηλέφωνα 2313 330860 (Μ. Σιδηροπούλου) & 2313330859 (Ι. Παύλου) και στο e-mail: m.sidiropoulou@pkm.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.