Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στο χώρο της υγείας

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Νέο χαράτσι 3% στα οφειλόμενα, στα μικρά βιοπαθολογικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια με το πρόσχημα του ελέγχου των δαπανών».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στο χώρο της υγείας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ παράλληλα προωθείται από την κυβέρνηση «άνοιγμα» νέας αγοράς για τις ιδιωτικές εταιρείες, αυτής των ελέγχων των πάσης φύσεως κρατικών δαπανών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Νέο χαράτσι 3% στα οφειλόμενα, στα μικρά βιοπαθολογικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια με το πρόσχημα του ελέγχου των δαπανών.

Είναι πλέον σαφές ότι με το πρόσχημα του ελέγχου και της περικοπής δαπανών η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιαρθρώσει την αγορά της υγείας υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εις βάρος των πολλών μικρών βιοπαθολογικών και ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων. 

Μετά την εφαρμογή του rebate και του clawback, μηχανισμών που λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ των μεγάλων αλυσίδων διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει χαράτσι ύψους 3% στα οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ προς τα μικρά βιοπαθολογικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια προκειμένου να πληρωθούν οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που θα αναλάβουν την εκκαθάριση των δαπανών. 

Μάλιστα, το 3% έχει ως βάση υπολογισμού το σύνολο των οφειλόμενων ανά εργαστήριο δαπανών, και όχι αυτά που τελικά τα εργαστήρια θα εισπράξουν μετά το rebate και το clawback. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιωτικές κλινικές πέτυχαν να εκκαθαρίσουν τα οφειλόμενα από τις ίδιες ιδιωτικές εταιρείες με ποσοστό μόλις 1,25%, παρότι οι δαπάνες τους είναι πολύ πιο σύνθετες και δύσκολες στον έλεγχο.

Παράλληλα με τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στο χώρο της υγείας, η κυβέρνηση προχωράει στο «άνοιγμα» νέας αγοράς για τις ιδιωτικές εταιρείες, αυτής των ελέγχων των πάσης φύσεως κρατικών δαπανών. Ένα έργο που, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνολος Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή του, έχει σε μεγάλο βαθμό διεκπεραιωθεί και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ χωρίς πρόσθετο κόστος για τον Οργανισμό και τους παρόχους. Φαίνεται όμως ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ο περιορισμός των δαπανών αλλά η ιδιωτικοποίηση και των ελεγκτικών μηχανισμών στο χώρο της υγείας.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα σκηνικό διάλυσης που έχει στήσει η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας. Με το πλαφόν στη συνταγογράφηση, το ένα ευρώ ανά συνταγή και, κυρίως, το κλείσιμο των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, αυξάνει την ιδιωτική δαπάνη και αποκλείει ολοένα και αυξανόμενες μερίδες των πολιτών από τις υγειονομικές υπηρεσίες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι κύριο μέλημά της στην υγεία είναι η συρρίκνωση της δημόσιας περίθαλψης, η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες και η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κερδοφορία του επιχειρηματικού τομέα και την ολιγοπωλιακή διάρθρωσή του.

Κατόπιν των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε τι ύψος κινήθηκε η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις το 2013; Τι ποσοστό κατευθύνθηκε στα βιοπαθολογικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και τι ποσοστό σε εργαστήρια που ανήκουν σε εταιρείες;

2. Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων; Σε τι φάση βρίσκεται η ενσωμάτωση διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής παραπεμπτικογραφίας;

3. Είναι στις προθέσεις σας να αναθεωρήσετε την απόφασή σας για την ανάθεση της εκκαθάρισης των δαπανών των παρόχων σε ιδιωτικές εταιρείες, δεδομένου ότι το έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς πρόσθετες δαπάνες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός

Γιάννης Ζερδελής

Νίκος Μιχαλάκης

Κώστας Ζαχαριάς

Αφροδίτη Σταμπουλή

Μαρία Διακάκη

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Βασίλης Κυριακάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.