Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Εγκρίθηκε ο φορέας εκτέλεσης του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2013 – 2014

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, την έγκριση των οικονομικών προσφορών στο διαγωνισμό για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης των φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2013 – 2014.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία το οποίο φέτος θα εφαρμοστεί στη χώρα μας με τη διανομή φρούτων, όπως μήλο, πορτοκάλι και φρουτοσαλάτα σε φυσικό χυμό (ροδάκινο, αχλάδι, βερίκοκο), τα οποία θα μοιραστούν στα δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 3.114.745,76 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α., και για τις δύο ζώνες (Αττική και Θεσσαλονίκη), ο οποίος θα καλυφθεί από κοινοτική χρηματοδότηση και από τις πιστώσεις του Π/Υ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, η σχετική απόφαση προβλέπει την έγκριση της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας ΕΟΥΡΙΚΟΜ ΕΛΛΑΣ Α.Ε , σε συνεργασία με τις εταιρείες «Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – ΑΛ.Μ.ΜΕ ΑΕ.», «ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗΣ ΑΕ» και την TEU ΑΕ, έναντι του συνολικού αντισταθμίσματος για τη ζώνη Α (Αττική) ύψους 2.363.477,86 €, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και για τη ζώνη Β (Θεσσαλονίκη) ύψους 751.267,90 €.

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία «ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗΣ» αποτελεί την πρώτη εταιρεία νωπών οπωροκηπευτικών στη Βόρεια Ελλάδα που πιστοποιήθηκε ως «Εγκεκριμένος Έμπορος», ένα σημαντικό «εργαλείο» που θεσμοθετήθηκε στο νέο νόμο του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι στο πρώτο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με Προεδρεύοντα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη συζητήθηκε η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.

Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο την πρόταση της, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση των καλών συνηθειών των μαθητών με την υγιεινή διατροφή, στην ενίσχυση των δεσμών τους με τον αγροτικό τομέα και στην ευαισθητοποίηση τους επί των ζητημάτων αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης τροφίμων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με την έγκριση της οικονομικής προσφοράς για την ανάδειξη του φορέα εκτέλεσης του έργου, επισπεύδουμε την υλοποίηση του προγράμματος της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη μιας υγιεινότερης διατροφής του κόσμου, ιδιαιτέρα στον παιδικό πληθυσμό. Θέλουμε μέσω της διατροφής να εξοικειώσουμε τα παιδιά με τα εξαιρετικής ποιότητας τρόφιμα του τόπου μας, καθώς η κατανάλωσή τους έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγιεινή διατροφή. Ειδικά για φέτος το πρόγραμμα με τα φρούτα, θα υλοποιηθεί αυτή τη φορά στα αστικά κέντρα. Θυμίζω ότι πέρυσι έγινε στην Περιφέρεια, φέτος θα υλοποιηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Το πρόγραμμα της επιδότησης γάλακτος και της κατανάλωσης φρούτων, όπως και το πρόγραμμα επιδότησης γάλακτος στα σχολεία θα συνεχιστούν και στη νέα προγραμματική περίοδο και μάλιστα διευρυμένα και τροποποιημένα. Πρόκειται για σημαντικό θέμα που συζητείται αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Με τα προγράμματα αυτά Θέλουμε όχι μόνο να εξοικειώσουμε τα παιδιά με την κατανάλωση των φρέσκων φρούτων και φρέσκου γάλακτος, αλλά και με την παραγωγική διαδικασία από το χωράφι μέχρι τη μεταποίηση. Έτσι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, τα παιδιά θα επισκέπτονται φάρμες που παράγονται τα φρούτα ή θα παρακολουθούν πως παράγεται το γάλα, πως πηγαίνει το γάλα στη βιομηχανία παστερίωσης κλπ. Θέλουμε, λοιπόν, τα παιδιά να εξοικειωθούν με αυτή την παραγωγική διαδικασία, να τη γνωρίσουν να την καταλάβουν, να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που κάνει καθημερινά ο αγρότης και να την αγαπήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.