Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

«Πόση αξία έχει μια επιμέρους ανάπτυξη… όταν η χώρα εξαθλιώνεται»

Η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει στις χώρες της κρίσης και κυρίως στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου.

«Οι χώρες της ευρωκρίσης πηγαίνουν καλύτερα» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ στη γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που αναφέρεται στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αναφορικά με την Ελλάδα η εφημερίδα παρατηρεί ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα, μολονότι υπάρχουν και εδώ θετικά μηνύματα. 


«Εξαιτίας μιας καλής τουριστικής σαιζόν το 2013, η χώρα πέτυχε το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την εισαγωγή του ευρώ, πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια», αναφέρει η εφημερίδα. Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στα εύσημα που απέδωσε στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

«Το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά»Ωστόσο στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου προειδοποιούν πως σε κάποιες χώρες το κλίμα είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση». Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους, «η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει, κυρίως αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ελλάδα». Εκεί, καταλήγει το ρεπορτάζ, «μετά από εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις το 2012 και το 2013, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά».

Αναφορές στην Ελλάδα φιλοξενεί και οικονομική ανάλυση για την «ευρωκρίση» στην ίδια εφημερίδα. Εδώ σχολιάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα που φέρεται να πετυχαίνει η Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζεται «επιτυχία σε πολύ λεπτή βάση». Σύμφωνα με την ανάλυση, μετά από έξι χρόνια κατάρρευσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί μια μικρή αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών (μερικοί τουρίστες περισσότεροι) για να κάνει κανείς λόγο για ανάπτυξη. 

«Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στο Νταβός, ότι το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο“, αλλά πόση αξία έχει αυτή η ανάπτυξη εκεί όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η χώρα εξαθλιώνεται», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.