Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Γιατί οι άνθρωποι παίζουν σκάκι;



Επιμέλεια: Στέλιος Κωνσταντινίδης
[Το κείμενο είναι γραμμένο και δημοσιευμένο από τον GM κ. Igor Smirnov, και το έχει μεταφράσει πιστά στα Ελληνικά ο Aggelos Kesaris . Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον GM κ.Igor Smirnov.]
Αλήθεια, γιατί; Εννοώ δεν είναι απαραίτητο για την ζωή των ανθρώπων, δεν παράγει κάποιο καλό κτλ.

Γιατί λοιπόν εσύ παίζεις σκάκι;

Φυσικά υπάρχουν πολλές πιθανές απαντήσεις. Θα σας δώσω μερικούς ισχυρούς λόγους.

Πώς να καθυστερήσουμε την γήρανση;
Εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε επιστημονική έρευνα για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Ανακάλυψαν μια κύρια αιτία (την πιο ισχυρή).

Το κύριο όργανο που έχουμε όλοι μας είναι ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ. Επομένως πρέπει να το φροντίσουμε. Η κύρια μέθοδος για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε μια καλή φόρμα, είναι μια ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.

Η ενεργή διανοητική εργασία επιβραδύνει μια γήρανση κατά 40-60%! Ως συνήθως, η καλύτερη λύση είναι και η απλούστερη. :-)
Αυτό μας φέρνει στην επόμενη ερώτηση:

Πόσο συχνά σκέφτεστε;
Πάντα; Αυτό, είναι σωστό, αλλά δεν είναι αυτό που εννοώ.

Ο εγκέφαλός σας είναι μια εξαιρετικά ισχυρή "συσκευή". Είναι τελειότερος από οποιοδήποτε υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο. Η ποσότητα νευρώνων στον εγκέφαλό σας είναι παρόμοια με την ποσότητα αστεριών στο διάστημα!

Όμως, πότε σκέφτεστε πραγματικά; Πόσο συχνά λύνετε προβλήματα που ο εγκέφαλός σας αξίζει να λύσει;

Ξυπνάτε το πρωί, πηγαίνετε στο λουτρό, παίρνετε το πρόγευμά σας κ.λπ. Εκτελείτε όλες αυτές τις διαδικασίες μηχανικά (χωρίς να σκεφτείτε πραγματικά). Εάν κάνετε μια παρόμοια εργασία επανειλημμένως, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ο εγκέφαλός σας.

" Λίγοι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερες από δύο ή τρεις φορές ετησίως. Έχω κάνει διεθνή φήμη διότι σκέφτομαι μία ή δύο φορές την εβδομάδα."
George Bernard Shaw

Και αυτό δεν είναι ένα αστείο!

Το παιχνίδι του σκακιού είναι η μέγιστη λύση!
Ενώ παίζετε σκάκι πρέπει να σκέφτεστε συνεχώς. Λύνετε σκληρούς διανοητικούς στόχους επανειλημμένως. Επίσης ένας χρονικός περιορισμός αναγκάζει τον εγκέφαλό σας για να εργαστεί ακόμα σκληρότερα!

Αυτή η κατάρτιση βελτιώνει τις διανοητικές δεξιότητές σας, και την διαδικασία σκέψης σας. Αυτό αφορά τη θετική επιρροή τη ζωή σας γενικά!

· Οι σωματικές ασκήσεις βελτιώνουν το σώμα σας.

· Οι διανοητικές ασκήσεις βελτιώνουν τον εγκέφαλό σας.


Δεδομένου ότι είμαστε “homo sapience”, σκεπτόμενοι άνθρωποι, μια δραστηριότητα εγκεφάλου πρέπει να είναι σημαντικότερη για μας!


Το σκάκι βελτιώνει τις ψυχολογικές δεξιότητές σας.
Αυτό είναι το 2ο πιο σημαντικό επιχείρημα για να παίζετε σκάκι.

Το παιχνίδι σκακιού ή τα πρωταθλήματα σκακιού δημιουργούν την ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατάσταση για σας. Πρέπει να έχετε έναν ισχυρό χαρακτήρα σε τέτοιες περιστάσεις.

"Ανέπτυξα τον ισχυρό χαρακτήρα μου, χρησιμοποιώντας το σκάκι." A.Alekhine.
Το σκάκι σας δίνει μια σταθερή και αντικειμενική ανατροφοδότηση (τα αποτελέσματά σας, η τελική θέση στο πρωταθλήματα). Σας παρουσιάζει τις ψυχολογικές (διανοητικές) αδυναμίες σας. Επομένως αυτό σας δίνει την μεγάλη δυνατότητα για την αυτo-βελτίωση (ως παίχτη σκακιού, και ως προσωπικότητα).


Μια από της καλύτερες ατάκες που έχω ακούσει ποτέ… Ένας νέος σκακιστής, περίπου 10 χρονών έπαιζε μια παρτίδα με έναν πολύ καλό σκακιστή.
Σε κάποια στιγμή του παιχνιδιού και ενώ ο καλός παίχτης έχει παραπάνω ένα άλογο και δύο τρία πιόνια, ο νεαρός λέει:
«Προτείνω ισοπαλία!»
Αιφνιδιασμένος ο καλός σκακιστής αποκρίνεται…
«Μα έχω κομμάτι παραπάνω!»
Και τότε με απόλυτη γαλήνη και αυτοπεποίθηση ο νεαρός απαντά:
«Γι’ αυτό προτείνω ισοπαλία!»
Τελικά ο νεαρός σκακιστής έχασε την παρτίδα, όμως η παιδική αθωότητα, ευστροφία και ευφυΐα δείχνουν ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος για να κυνηγήσεις ένα αποτέλεσμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.