Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τονικίδης προς Σαμαρά: "Αντώνη βοήθα την κατάσταση"

Συνάντηση Προέδρων και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων των Νομών Ημαθίας, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Κιλκίς, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του, Παύλου Τονικίδη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΔΙΒΙΠΕΚ κ. Βασίλειος Σεργιαννίδης.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το εξαιρετικά σημαντικό θέμα των εγγυημένων από το Δημόσιο τραπεζικών δανείων που έλαβαν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας.

Οι επιχειρήσεις ζητούν παράταση στην υποχρέωση καταβολής των οφειλόμενων χρεολυσίων για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι 31.12.2014, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για επιχειρήσεις - τράπεζες – Δημόσιο, να δοθεί η επιθυμητή για όλους λύση.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Χρ. Σταϊκούρας είχε δεσμευτεί απ` τον Μάρτιο του 2013 να συγκροτηθεί επιτροπή με σκοπό να προτείνει τρόπους οριστικής επίλυσής του προβλήματος, ωστόσο τέτοια επιτροπή δεν συστάθηκε ποτέ!

Έτσι οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων αποφάσισαν ν` αποστείλουν σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, μέσω της Κεντρικής τους ¨Ένωσης (Κ.Ε.Ε.Ε.), όπως πρότεινε ο κ. Τονικίδης.

Στην επιστολή, τονίζεται η αναγκαιότητα έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης, για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που θα αντιμετωπίσουν άμεσο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους.

Η επιστολή
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τον Μάρτιο του 2013 μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνάντηση εκπροσώπων μας και των Υπουργών κ. Δ. Σταμάτη και Χρ. Σταϊκούρα. Θέμα της συνάντησης ήταν η διερεύνηση οριστικής λύσης στο κρίσιμο θέμα των εγγυημένων από το Δημόσιο τραπεζικών δανείων που έλαβαν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα της Β. Ελλάδας. 

Επειδή το ζήτημα αυτό είναι αρκετά σύνθετο, προτείναμε και ο κ. Σταϊκούρας δέχτηκε να συγκροτήσει με απόφασή του επιτροπή από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, των Επιμελητηρίων και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να μελετήσει σε βάθος το θέμα και να προτείνει τρόπους οριστικής επίλυσής του προς το Υπουργείο Οικονομικών. 

Εκτιμήθηκε κατά τη συνάντηση ότι, επειδή θα είχε ήδη δοθεί με Υπουργική Απόφαση παράταση στην υποχρέωση καταβολής από τις επιχειρήσεις των οφειλόμενων χρεολυσίων μέχρι 31.12.2013, η επιτροπή θα είχε επαρκή χρόνο να ολοκληρώσει τις εργασίες της, ώστε από 1.1.2014 το ζήτημα να είχε διευθετηθεί οριστικά.

Για λόγους που αγνοούμε ο κ. Σταϊκούρας δεν εξέδωσε μέχρι σήμερα την απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής και έτσι το θέμα παρέμεινε απολύτως στάσιμο μέχρι σήμερα.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο στο Μαξίμου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, σας έθεσε το ζήτημα της παράτασης για ένα χρόνο της υποχρέωσης καταβολής των χρεολυσίων, δηλαδή μέχρι 31.12.2014, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος να εξετασθεί το ζήτημα και να υπάρξει η από όλους τους εμπλεκομένους (επιχειρήσεις - τράπεζες - Δημόσιο) επιθυμητή λύση.

Το ενδιαφέρον σας υπήρξε άμεσο και δώσατε τις σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης μέχρι την 31.12.2013.

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τώρα το Υπουργείο Οικονομικών το εμφανίζει ως δυσχερές να πραγματοποιηθεί, λόγω του ότι παρήλθε η 31.12.2013.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Θεωρούμε απαραίτητη την εκ νέου έκφραση του ενδιαφέροντός σας προς τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμα ως προς αυτό.

Έτσι θα υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την μελέτη και εξεύρεση της οριστικής λύσης του θέματος, το οποίο απασχολεί πολλές επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που θα αντιμετωπίσουν άμεσο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.