Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Πυρκαγιά στην δασική περιοχή «Αλωνάρα» των Πλαγίων Παιονίας

Πρόκειται για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 19η Οκτωβρίου 2013 ημέρα Σάββατο και περί Ω/15:25΄περίπου σε δασική έκταση στη θέση «ΑΛΩΝΑΡΑ» ΝΔ και σε απόσταση 5 χλμ. του οικισμού Πλάγια του Δήμου Παιονίας.
Συγκεκριμένα κάηκαν εκατό πενήντα (150) στρέμ. περίπου δασικής έκτασης από παρεδάφια και χαμηλή βλάστηση σε δάσος αυτοφυής δρυός με μίξη από κέδρα και γαύρο καθώς και άλλα αείφυλλα πλατύφυλλα.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για την αντιμετώπιση του συμβάντος κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Γουμένισσας με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα και δέκα (10) πυροσβέστες καθώς υπήρξε και ενίσχυση τόσο από την Π.Υ. Κιλκίς με δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα και εφτά (7) Πυροσβέστες, την Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς με ένα (1) πυροσβεστικό όχημα και τρεις (3) Πυροσβέστες όσο και από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. με πεζοπόρο Τμήμα των δεκαπέντε (15) Πυροσβεστών.

Η ύπαρξη ισχυρών κλίσεων στο έδαφος, οι μεταβλητοί μέτριοι άνεμοι που επικρατούσαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης αλλά και η αδυναμία προσέγγισης των εστιών της πυρκαγιάς από τα πυροσβεστικά οχήματα, δυσκόλεψαν το έργο της κατάσβεσης από τις επίγειες δυνάμεις.

Προέβησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με μεγάλες εγκαταστάσεις «χαμηλής πίεσης» χρησιμοποιώντας σωλήνες 25mm αλλά και πεζοί χρησιμοποιώντας επινώτιους πυροσβεστήρες και σκαπτικά εργαλεία (τσάπες, σκαπάνες, φτυάρια και αλυσοπρίονα).

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχε και ένα (1) όχημα τύπου τζιπ του Κυνηγετικού Συλλόγου Παιονίας "ΤΟ ΠΑΪΚΟ" επανδρωμένο με δύο (2) μέλη του.

Το έργο της κατάσβεσης συντόνιζε ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας και ο Υποδιοικητής της Διοίκησης Π.Υ. Κιλκίς.

Κατά την διάρκεια της νύχτας παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις για «φύλαξη» της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Προανάκριση για τα αίτια του συμβάντος διενεργεί το Ανακριτικό Γραφείο της Π.Υ. ΓουμένισσαςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου