Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Γυναίκες και διατροφή

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Υψηλή χοληστερόλη και διατροφή στις γυναίκες
Πολλοί θεωρούν ότι η υψηλή χοληστερίνη είναι ένα πρόβλημα γένους αρσενικού. Κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς μια υψηλή χοληστερίνη σίγουρα εμφανίζεται και στις γυναίκες, οι οποίες όμως μέχρι τουλάχιστον την κλιμακτήριο, προστατεύονται από τις ορμόνες τους. Από εκεί και πέρα, και μετά την εμμηνόπαυση, αρχίζουν τα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και τη διατροφή τους, καθώς μια υψηλή χοληστερίνη στην εμμηνόπαυση αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων.


Είναι καλό να μειώσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε όχι πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Να καταναλώνουν ημιάπαχα γαλακτοκομικά μέχρι 1,5 – 2 % λιπαρά. 

Να αποφεύγουν τα σκληρά κίτρινα τυριά και να επιλέγουν πιο χαμηλά σε λιπαρά τυριά. Eπίσης, υπάρχει και τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά (12%).Να τρώνε τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα, 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, π.χ αμύγδαλα ωμά και 1-2 μεγάλες σαλάτες ημερησίως.
Εβδομαδιαίως τουλάχιστον 2 φορές ψάρι και 2 φορές όσπρια. Τέλος, αν η χοληστερίνη έχει ήδη "αυξηθεί" να αποφεύγουν την ευρεία κατανάλωση αυγών και θαλασσινών, κυρίως αυτά που έχουν όστρακα και να εντάξουν στη διατροφή τους λειτουργικά τρόφιμα για τη μείωση της χοληστερίνης, που σύμφωνα με την αρχή για την ασφάλεια τροφίμων της ευρωπαϊκής ένωσης, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της μέχρι και 10 %, στα πλαίσια πάντα μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Πώς η διατροφή βοηθάει στην παράταση της νεότητας Ο τρόπος που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γερνάμε. λένε οι ειδικοί. Και μια σωστή διατροφή μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση, ενισχύοντας τους εσωτερικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού. 

Ο κυριότερος από αυτούς είναι τα αντιοξειδωτικά του συστήματα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες, με κυριότερες από αυτές διάφορα καροτενοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτείνη, το λυκοπένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, τα διάφορα φλαβονοειδή, κ.α..
Και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αντιγηραντική διατροφή; Πολλά φρούτα και λαχανικά. Ελαιόλαδο. Πολλά αρωματικά στο φαγητό μας. Ξηρούς καρπούς. Ροφήματα όπως ο καφές, το πράσινο τσάι και άλλα βότανα. Αν θέλετε γλυκό μαύρη σοκολάτα ή χαλβά από ταχίνι. Κι αν θέλετε να πιείτε λίγο αλκοόλ επιλέξτε κόκκινο κρασί ή μπίρα, αλλά λίγο.


Επίσης, ενισχύοντας τις φυσικές δομές για παράδειγμα του δέρματος με συστατικά όπως το κολλαγόνο, θα καταφέρετε όχι μόνο να αισθάνεστε αλλά και να δείχνετε νεότεροι. 
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.