Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Σενάριο άσκησης «ΤΑΛΩΣ 2013» στη Νέα Σάντα Κιλκίς

Από τις αρχές του 2013 υπήρξε επιδείνωση σχέσεων μεταξύ ΚΛΕΩΝΙΑΣ και ΔΕΣΠΟΝΙΑΣ, με αφορμή το αίτημα της μειονότητας της ΔΕΣΠΟΝΙΑΣ , εντός του εδάφους της ΚΛΕΩΝΙΑΣ για ανεξαρτητοποίηση. Τα βαθύτερα αίτια των εντάσεων αφορούν στη διαφορά θρησκεύματος μεταξύ των δύο πληθυσμών, αλλά και σε μακροχρόνιες εθνικές αντεκδικήσεις.
Τα παραπάνω οδήγησαν σε κλιμάκωση των επεισοδίων με αποτέλεσμα τον παρελθόντα Ιούνιο να αρχίσουν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της ΚΛΕΩΝΙΑΣ και ομάδων ατάκτων, φίλια προσκείμενων στην ΔΕΣΠΟΝΙΑ. Τα γεγονότα οδήγησαν τον ΟΗΕ σε πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Την 01 Ιουλίου υπογράφηκε Συμφωνία Ειρήνης μεταξύ των αντιμαχόμενων, με κατάπαυση πυρός. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή από 20 Σεπτέμβριου, προκειμένου να επιβλέψουν την εφαρμογή της Συμφωνίας.

Από την 2 Οκτωβρίου ο Σχηματισμός Μάχης HELBROC έχει αναπτυχθεί στην Περιοχή Επιχειρήσεων ως Ειρηνευτική Δύναμη σε ετοιμότητα να αναλάβει ανάλογες αποστολές (επίβλεψη κατάπαυσης πυρός, προστασία Ευρωπαίων πολιτών, επίβλεψη διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, προστασία αμάχων κ.λ.π.). Η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να οργανώσει την εκκένωση των Ευρωπαίων πολιτών, κατά περίπτωση, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας λόγω της κλιμάκωσης των επεισοδίων κατά τόπους.

Ο Σχηματισμός Μάχης HELBROC καθορίζει Χώρους Συγκέντρωσης των πολιτών, με βάση τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί για τέτοιες επιχειρήσεις, από όπου προγραμματίζεται η μεταφορά τους σε κοντινά αεροδρόμια για εκκένωση και επαναπατρισμό.



ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
10’
Καλωσόρισμα Δκτή 71 Α/Μ ΤΑΞ – Ενημέρωση Δκτή 596 Α/Μ ΤΠ
5’
Προσέλευση πολιτών στο Χώρο Συγκέντρωσης – Έλεγχος οχημάτων (CHECK POINTMAIN GATE)
5’
Συγκρότηση φάλαγγας για εκκένωση – Κίνηση
3’
Ενέδρα – προσβολή φάλαγγας από παραστρατιωτική ομάδα
3’
Αναφορά στο Κέντρο Επιχειρήσεων και αίτηση Τμήματος ‘Άμεσης Επέμβασης (QRF) – Μεταφορά πολιτών σε ασφαλή χώρο
3’
Άφιξη QRF (3 EUH-1H) και Επιθετικών  Ελικοπτέρων (2 ΑΗ-64)
10’
Αποβίβαση QRF (Ταχεία καταρρίχηση – αποβίβαση με
αιώρηση) – Πυρά Υποστήριξης από ΕΕ/Π ΑΗ-64 – Αίτηση αεροδιακομιδής 2 τραυματιών πολιτών
8’
Ανάπτυξη QRF  στο πλευρό του εχθρού – Άφιξη Ε/Π CH-47 D με ουλαμό ΠΒ – Ταχεία Ανάπτυξη
3’
Εκτέλεση αεροδιακομιδής MEDEVAC – Αίτηση πυρών υποστήριξης ΠΒ
3’
Εκκαθάριση περιοχής από το τμήμα της QRF – Πυρά ΠΒ
3’
Κλήση Ε/Π  για εκκένωση πολιτών – Άφιξη Ε/Π CH-47-D
Άφιξη Ε/Π για απαγκίστρωση τμημάτων QRF – Αναχώρηση ΕΕ/Π ΑΗ-64
Επιστροφή στρατιωτικών τμημάτων στο Χώρο
Συγκέντρωσης
– Πέρας επίδειξης - Αποφώνηση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.