Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Εορτασμός της Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας στην Ουκρανία

Της Τ. Λιούμπτσενκο*
Στις 25 Μαρτίου όλη η Ελλάδα γιορτάζει την εθνική γιορτή–ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους. Τετρακόσια χρόνια σχεδόν η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους. Οι Έλληνες, όμως, δεν μπορούσαν να ζήσουν σκλάβοι για πάντα.
Στις 25 Μαρτίου του 1821 ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στους Τούρκους κατακτητές με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Αν και λίγοι, οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Τούρκους και να ελευθερώσουν την πατρίδα τους. Οι Έλληνες νίκησαν γιατί είχαν μεγάλη πίστη στον Θεό, πολύ θάρρος και αγάπη για την Πατρίδα τους–την όμορφη και δοξασμένη Ελλάδα! 

Γι’ αυτό, στις 25 Μαρτίου είναι η γιορτή της νίκης, της ελευθερίας, της αιώνιας θλίψης και της μνήμης. Ποτέ δεν θα ξεχάσει ο ελληνικός λαός ούτε τους ήρωές του, ούτε την ιστορία του, έως ότου ζούνε αυτοί που λατρεύουν την πατρίδα τους, που είναι περήφανοι για τους προγόνους τους. Ποτέ δεν θα το ξεχάσουν και όλοι οι άνθρωποι, που έδωσαν την καρδιά τους για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στις 20 Μαρτίου του 2013 στο γυμνάσιο «Ποτεντσιάλ» του Κιέβου με την ευκαιρία της 192ης επετείου της Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδήλωση «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή...». Στην γιορτή ήταν προσκεκλημένοι οι καθηγητές της Ελληνικής Γλώσσας: κύριος Αθανάσιος Γαυρογαύλος και η κυρία Ελένη Πυρρή, καθώς και οι εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία. 

Ο Αθανάσιος Γαυρογαύλος εκφώνησε ομιλία για την σημασία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας σ’ όλο τον ελληνικό λαό. Τους χαιρετισμούς εξέφρασαν η κυρία Μαλισέβσκα (η διευθύντρια του γυμνασίου «Ποτεντσιάλ») και η κυρία Λούμπτσενκο Τατιάνα (η καθηγήτρια της έδρας της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου του Κιέβου).

Την εορταστική συναυλία προετοίμασαν οι μαθητές των 5-9 τάξεων του γυμνασίου «Ποτεντσιάλ», οι οποίοι μελετούν την Νεοελληνική Γλώσσα ως δεύτερη ξένη γλώσσα (δασκάλα είναι η Ντμιτρουσένκο Μαρίνα, φοιτήτρια του 5ου έτους του Εθνικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου του Κιέβου), οι φοιτητές των 1-5 ετών της ειδικότητας «Μετάφραση (Νεοελληνική Γλώσσα)» και οι καθηγήτριες της έδρας της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας: οι κυρίες Πετρόβα Γαλίνα και Ταράνοβα Αλεξάνδρα.

Οι μαθητές του γυμνασίου παρουσίασαν τα ποιήματα στην Νεοελληνική Γλώσσα, σκηνοθέτησαν την παράσταση, τραγούδησαν για την Μπουμπουλίνα–Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι φοιτήτριες του πρώτου έτους με την καθηγήτριά τους Πετρόβα Γαλίνα παρουσίασαν το τραγούδι «Δέκα παλικάρια» και τον εθνικό ελληνικό χορό «Καλαματιανός».


Οι φοιτήτριες του τρίτου έτους σκηνοθέτησαν την παράσταση «Οι Μεσολογγίτισσες». Οι φοιτήτριες του πέμπτου έτους προετοίμασαν την παρουσίαση «Ιστορία της Μεγάλης Νίκης των Ελλήνων στον αγώνα τους για την ελευθερία». Ολοκληρώθηκε η γιορτή με το τραγούδι «Υπάρχει μόνο μία στιγμή», μεταφρασμένο στην Νεοελληνική Γλώσσα, το οποίο παρουσίασαν η Μαλικό Ιουλία και η Μαλικό Μαριάνα.


* Η Τατιάνα Λιούμπτσενκο είναι καθηγήτρια της έδρας της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού Γλωσσολογικού Πανεπιστημίου του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.