Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Στο κουρείο ξανά τα φωτοβολταϊκά

Του Γιάννη Τσατσάκη
Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών καθώς ούτε η αύξηση στο τέλος ΑΠΕ που ανακοινώθηκε πριν από μια εβδομάδα φαίνεται ότι αρκεί για να κλείσει η τρύπα στον «πράσινο» λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ. Το νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές πώλησης του ρεύματος και το οποίο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, θα έχει «εθελοντικό» χαρακτήρα θα φτάνει μεσοσταθμικά το 45%, δε θα εξαιρεί (με τα μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεδομένα) τους αγρότες, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί τελικά και στα οικιακά, τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονταν στο απυρόβλητο.

Σε αντάλλαγμα για το «ψαλίδισμα» στην ταρίφα, η κυβέρνηση προσφέρει χρονική επέκταση της σύμβασης πώλησης του ρεύματος καθώς κι επιμήκυνση –σε συνεργασία με τις τράπεζες- των δανειακών συμβάσεων. Και στις δυο περιπτώσεις το πιθανότερο χρονικό διάστημα είναι τα πέντε χρόνια.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη την περασμένη Τρίτη με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ασημάκη Παπαγεωργίου και εκπροσώπους όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, όχι όμως του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών ο οποίος για άλλη μια φορά αγνοήθηκε επιδεικτικά (βλ. παραπλεύρως).

Tι «κόβει»Ο κ. Παπαγεωργίου δεν άνοιξε τα χαρτιά του όσον αφορά τα ακριβή ποσοστά και το σχεδιασμό του υπουργείου ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα, η μείωση στις ταρίφες ξεκινάει στα φωτοβολταϊκά από 15% και θα κλιμακώνεται μέχρι και το… 60% για κάποιες κατηγορίες με στόχο να κυμανθεί μεσοσταθμικά στο 45%. Θα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το μέγεθος του έργου καθώς επίσης και το κόστος του εξοπλισμού (δεδομένου ότι οι τιμές των φ/β έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια).


Δηλαδή η μείωση θα είναι μεγαλύτερη στις παλιότερες τιμές και μικρότερη στις καινούργιες. Μεγαλύτερη, επίσης, θα είναι η επιβάρυνση και για όσους έχουν λάβει ενίσχυση μέσω Αναπτυξιακού. Για τις υπόλοιπες «πράσινες» τεχνολογίες (π.χ. αιολικά, βιομάζα κ.α.) οι περικοπές στις ταρίφες θα είναι μικρότερες και μεσοσταθμικά δεν θα ξεπερνούν το 10%.

Τι «προσφέρει» Το «αντίδωρο» που προσφέρει η κυβέρνηση για τη μείωση των εγγυημένων τιμών και, κατά συνέπεια, των εσόδων των παραγωγών είναι διπλό: Πιο συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για επιμήκυνση της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5 χρόνια, δηλαδή 25 από 20.
Επίσης, οι τράπεζες (με τις οποίες υπάρχει μια προεργασία με το ΥΠΕΚΑ) εμφανίζονται ανοιχτές στην επιμήκυνση των δανειακών συμβάσεων από 10 σε 15 χρόνια. Άλλωστε, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν αυτή την περίοδο είναι να έλθουν αντιμέτωπες με μια ακόμα γενιά «κόκκινων» δανείων.

ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Με θλίψη, παρακολουθήσαμε στις 23/7 άλλο ένα «θέατρο του παραλόγου» εις βάρος των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών. 


Στα ρεπορτάζ που αφορούσαν τη συνάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ με εκπροσώπους ΑΠΕ -προ και μετά αυτής- οι περισσότερες αναφορές έλεγαν ότι «ο Υπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΑΠΕ».Το ορθό όμως είναι ότι: Ο Υπουργός συναντήθηκε με μέρος των Εκπροσώπων των ΑΠΕ, αφού: Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών για δεύτερη φορά αγνοήθηκε και δεν προσκλήθηκε σε συνάντηση.

Να υποθέσουμε ότι οι προτάσεις του Υπουργείου περί «κουρέματος»... δεν μας αφορούν, άρα δεν είχαμε και λόγο να παρευρεθούμε στη σύσκεψη; Ο Π.Σ.Α.Φ. κατέθεσε ήδη στο ΥΠΕΚΑ τις προτάσεις του για δίκαιη προσαρμογή της έκτακτης εισφοράς (αρ. πρωτ. 3131 της 15/7/13) και συμμετείχε με συγκεκριμένες προτάσεις, όπου αλλού του ζητήθηκε, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΛΑΓΗΕ.

Το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ, δεν δημιουργήθηκε από τα Αγροτικά Φ/Β. Ο νόμος 3851/2010 έδινε τη δυνατότητα κατασκευής Αγροτικών Πάρκων, συνολικής ισχύως 750 MW. Από αυτά, δημιουργήθηκαν μόλις 140 MW. Άρα τα Αγροτικά Φ/Β «άδειασαν χώρο» για 610 MW, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν επιχειρηματίες.

Οι Αγρότες Ιδιοκτήτες Φ/Β πάρκων, δεν επιβαρύνουν το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ και δεν θα αποδεχτούν οποιαδήποτε αλλαγή σε συμβάσεις που αποτελούν περουσιακό τους στοιχείο, την ώρα που ήδη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των Πάρκων τους.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.