Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Οι ΑΝΕΛ ρωτούν γιατί καθυστερεί η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάναβης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγάνα, για την κωλυσιεργία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη βιομηχανική κάνναβη.
Η ερώτηση
"Η απελευθέρωση της καλλιέργειας της βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης στην Ελλάδα ήταν αίτημα πολλών αγροτών και επαγγελματιών λόγω των πλεονεκτημάτων του φυτού της κάνναβης στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιομηχανία.

Στη χώρα μας, η βιομηχανική κάνναβη με την υψηλή της παραγωγή σε ποσότητα και ποιότητα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στην αμειψισπορά σε ζιζανοβριθείς και εντομόπληκτους αγρούς και ως φυτού πολλαπλών και σημαντικών χρήσεων, βιομηχανικών, κτηνοτροφικών, διατροφικών κλπ.

Συνεπώς, θα συντελέσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη γεωργία, τη βιομηχανία και το εμπόριο, σε μια χώρα όπου η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας καλπάζουν.

Με δική μας συνδρομή και πίεση, ψηφίστηκε ο νόμος 4139/2013 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 74 Α’), σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης (Cannabissativa) και η εμπορία των προϊόντων της στην Ελλάδα. Στο νόμο αυτό προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλλιέργεια και εκμετάλλευση της βιομηχανικής κάνναβης.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην υπογραφή της εν λόγω Απόφασης! Γι’ αυτό, στηλιτεύει την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία τους και ζητά να μάθει πότε επιτέλους θα υπογραφεί και για ποιο λόγο καθυστερεί τόσο πολύ να διευθετηθεί ένα θέμα, που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, και το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη στην κλάδων της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας και θα συντελέσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.