Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Δήλωση Γεωργαντά για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Την ώρα που η Πατρίδα μας έχει κάνει την αποφασιστική στροφή και χάρη στις θυσίες του λαού μας ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι της ανάπτυξης, τερματίζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας, η πολιτική μας ζωή ταλαιπωρείται από το θέμα της ΕΡΤ.
Επειδή πολλά έχουν λεχθεί -και στο Κιλκίς- και περίσσεψε η παραπληροφόρηση και η υποκρισία σε ένα ζήτημα όπου και μόνο δια της απλής λογικής μπορεί να επιτευχθεί ευρύτατη σύγκλιση θέσεων επιθυμώ να μοιραστώ με τους συμπατριώτες μου ορισμένες σκέψεις μου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα της ΕΡΤ, εκκαθαρίζοντας την εταιρεία και ταυτόχρονα δημοσιοποίησε το σχέδιο νόμου για την νέα μορφή της Δημόσιας Τηλεόρασης , δεσμευόμενη ότι εντός ολίγων εβδομάδων θα εκπέμψει υπό τη νέα της μορφή το πρόγραμμά της.

Κι ενώ μέχρι τώρα όλοι όσοι σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την ΕΡΤ την αποκαλούσαν αμαρτωλή, άντρο διαφθοράς και σπατάλης, «χειραγωγούμενη», αίφνης εξεγείρονται για να την υπερασπιστούν.

Θέλουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση, ισχυρίζονται. Και ποιος αντιλέγει. Ακριβώς αυτήν τη απαλλαγμένη από κάθε μορφή κρατικού και κομματικού εναγκαλισμού Δημόσια Ραδιοτηλεόραση επιδιώκει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση αποκόπτοντάς την από το νοσηρό παρελθόν της.

Εξάλλου το ευκολότερο για τη Ν.Δ., αν επεδίωκε το κομματικό της συμφέρον, θα ήταν να την αφήσει ανέγγιχτη.

Η σπάταλη λειτουργία με πολλαπλάσιο προσωπικό, ποικίλα συμφέροντα με κυκλώματα εντός και εκτός ΕΡΤ είναι διαγνωσμένες ασθένειες που ακυρώνουν τον χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Επικαλούνται λοιπόν τα ισχύοντα στην Ευρώπη οι δήθεν οδυρόμενοι. Αλλά σε ποια δημόσια τηλεόραση της Ευρώπης είναι διάχυτα επί δεκαετίες τα φαινόμενα αυτά; Και εν τέλει, γιατί πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης να χρηματοδοτεί τον κομματισμό, τη διαφθορά και τη σπατάλη;

Ναι, διατείνονται όσοι σήκωσαν τα λάβαρα της επανάστασης χωρίς αιτία. Όντως χρειάζεται αναδιάρθρωση η ΕΡΤ, αλλά πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή.

Υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος σε αυτήν την χώρα που να πιστεύει ότι οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ θα δέχονταν να συζητήσουν π.χ. για μείωση προσωπικού; Ποιους κοροϊδεύουν άραγε με την πρόταση για «ΕΡΤ ανοιχτή»; Πάντως σίγουρα όχι τους πολίτες. Ούτε βέβαια δικαιώνουν, αντίθετα δυσφημούν και απαξιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της όταν χωρίς λόγο και αιτία, απλά για να ασκηθούν σε συνδικαλιστική επαναστατική γυμναστική, κατεβάζουν τους διακόπτες της ΕΡΤ πολλές ημέρες τον χρόνο και μάλιστα σε κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την εκκαθάριση της ΕΡΤ, την γενναιόδωρη αποζημίωση του προσωπικού της, μεγάλο τμήμα του οποίου ούτως ή άλλως θα επαναπροσληφθεί, αξιοκρατικά αυτήν την φορά, για να λειτουργήσει ξανά σε λίγες εβδομάδες η νέα Δημόσια Ραδιοτηλέοραση.

Όσοι ισχυρίζονται ότι έχουν προτάσεις που θα εξασφαλίζουν τον Δημόσιο χαρακτήρα της, τη διαφάνεια στη διαχείριση και την ποιότητα των προγραμμάτων της, έχουν πεδίο δόξης λαμπρόν ενώπιόν τους. Τη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. 

Εκεί θα αξιολογηθεί εν τοις πράγμασι το έμπρακτο ενδιαφέρον όσων σήμερα καταγγέλλουν άκριτα την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση της ΕΡΤ, στο ξεβόλεμα των βολεμένων, στη μάχη κατά απαράδεκτων προνομίων ολιγάριθμων ομάδων την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών έχει υποστεί θυσίες δυσανάλογα μεγαλύτερες από όσες της αναλογούσαν.

Εξάλλου αυτή την εντολή έλαβε η κυβέρνηση από τους πολίτες. Να συγκρουστεί με τα «προπύργια» και τα σύμβολά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιβεβαιώνει με την απόφασή του για τη νέα Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ότι εννοεί όσα δεσμεύτηκε να πράξει κατά της διαφθοράς, της οπισθοδρόμησης, της συντήρησης των κακώς κειμένων.

Ο τόπος χρειάζεται μεταρρυθμιστική πνοή και πολιτικές που θα αντιμάχονται όσα γέννησαν και συντήρησαν τα συντεχνιακά κάστρα των βολεμένων, τα κυκλώματα της διαφθοράς.

Είναι μια πολιτική που έχει την συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Είναι η ίδια η εντολή των πολιτών που απαιτεί μεταρρυθμίσεις για να μην πληρώνουν πάντα οι μισθοσυντήρητοι το κόστος της εξόδου από την κρίση. Είναι μια πολιτική για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε την Κυριακή το πολιτικό στίγμα της επιλογής του: «… είναι, πρωτίστως, μάχη Δημοκρατίας! Γιατί αν δεν πείσουμε τον κόσμο ότι εννοούμε αυτά που λέμε, καιροφυλακτούν πάσης φύσεως εχθροί της δημοκρατίας.
Μεταρρυθμίσεις και Δημοκρατία πάνε μαζί. Μεταρρυθμίσεις για να σταθεροποιήσουμε, όχι μόνο την Οικονομία, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.
Κι όλα αυτά δεν γίνονται, αν δεν είσαι έτοιμος «να σπάσεις αυγά».
Άλλωστε και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας…»

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για όλους. Τώρα το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι οι μικροκομματικοί υπολογισμοί με ορίζοντα τις εκλογές. Πάνω από κόμματα και ποσοστά και μικροπολιτικές τακτικές υπάρχει το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Κι όσοι το επικαλούνται είναι καιρός να το υπηρετήσουν με συνέπεια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.