Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η Γενοκτονία των Ελλήνων. Από την σιωπή και την άρνηση στη διεκδίκηση και την αναγνώριση

Πρακτικά του 2ου Συμποσίου
Πτολεμαίδα 2013
Επιμέλεια Χρύσα Μαρτινάκη - Κοκκίνη 
«Η γενοκτονία των Ελλήνων. Από τη σιωπή και την άρνηση στη διεκδίκηση και την αναγνώριση» ήταν ο τίτλος του 2ου Συμποσίου που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας, τον Απρίλιο του 2011, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο χώρο της Μικρασιατικής Στέγης.
Συνδιοργανωτές του Συμποσίου ήταν ο Δήμος Εορδαίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων, με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Θρακικής Εστίας Εορδαίας και του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, ενώ η Δ.Ε.Η. στήριξε οικονομικά το Συμπόσιο. 

Το Συμπόσιο, στο οποίο τιμήθηκαν οι πρώην βουλευτές και υπουργοί Γ. Καψής, Γ.Χαραλάμους και Γ. Διαμαντίδης, αποτέλεσε μια πολύ σπουδαία διοργάνωση που έγινε για δεύτερη φορά από το Σύλλογο των Μικρασιατών - τα πρακτικά του πρώτου ήδη κυκλοφορούν- και συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων απ' όλη τη χώρα

Όπως σημειώνεται και στον πρόλογο του τόμου των πρακτικών , «ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας, θεωρεί ιερή υποχρέωση να παραδώσει σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ιστορική αλήθεια, τα πρακτικά του 2ου Συμποσίου. Μέσα από τις εισηγήσεις των εκλεκτών ομιλητών διαφαίνονται οι παραλείψεις, τα στρατηγικά λάθη, η αποσιώπηση των γεγονότων, ενώ αναδεικνύεται η αλήθεια, η αποδοχή της Γενοκτονίας και η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης».

Στα πρακτικά του 2ου Συμποσίου περιλαμβάνονται οι εξής εισηγήσεις: Παυλίδης Αντώνης: «Το υπόβαθρο της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής
και το χρέος μας σήμερα»

Τσίρκας Ευάγγελος: «Μικρασιατική Εκστρατεία. Πως κερδίσαμε τις μάχες και χάσαμε τον πόλεμο» 


Λυγερός Νικόλαος: «Η στρατηγική της ανθρωπότητας πέρα της ανθρωπιάς» Μαλκίδης Θεοφάνης: «Νομικές, Διπλωματικές και Πολιτικές διαστάσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων» Μπουμπουγιατζή Ευαγγελία : «Τα οικονομικά μέτρα κατά των Ελλήνων την περίοδο 1914-1922» Φωτιάδης Κωνσταντίνος : «Πόντος. Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» Τσακόγλου Βασιλική : «Ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη» Γαλανού Χαρά : «Το έγκλημα της Γενοκτονίας εις βάρος του Μικρασιατικού Ελληνισμού και οι αρνήσεις του: Η προσέγγιση του Διεθνούς Δικαίου και της εγκληματολογίας»

Στο συνέδριο ήταν προγραμματισμένη και η εισήγηση του αείμνηστου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Νεοκλή Σαρρή με θέμα: «Η ιστορική συνέχεια της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της καθ` ημάς Ανατολής. Νοηματοδότηση της σημερινής πολιτικής της Τουρκίας», η οποία όμως δεν παρουσιάστηκε, λόγω των προβλημάτων υγεία ενός ανθρώπου που είχε πρωταγωνιστική θέση στο ζήτημα ανάδειξης της Γενοκτονίας. .

Οι εισηγήσεις, που παρουσιάζονται στα πρακτικά, καταγράφουν την κεντρική ιδέα μιας πράξης, η οποία 90 χρόνια πριν, άφησε τα αποτυπώματα της στην ιστορία της ανθρωπότητας και μέχρι σήμερα. Γιατί μια γενοκτονία, όπως αυτή των Ελλήνων, αλλά και των Αρμενίων και των Ασσυρίων, δεν αμαυρώνει μόνο τις σελίδες της ιστορίας του θύτη, δηλαδή της Τουρκίας, αλλά και εκείνες της ανθρωπότητας.

Η εισήγηση της Χ. Γαλανού σχημάτισε το ψηφιδωτό του εγκλήματος της γενοκτονίας Ελληνισμού, ενώ ο Ν. Λυγερός, ανέδειξε τεχνικές ‘ελιγμού της λογικής' και εφαρμοσμένες πρακτικές της ‘λογικής των ελιγμών' στην διεκδίκηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας.
Ο Ε. Τσίρκας, απαριθμεί τα λάθη στην Μικρά Ασία, ενώ ο Κ. Φωτιάδης, κάνει αναφορά στις διαχρονικές ολιγωρίες και αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και αυτών των ίδιων των πολιτικών, πάνω στο θέμα της γενοκτονίας των Ελλήνων.

Η Β. Τσακόγλου, αναφέρθηκε στην γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, θυμίζοντας ότι οι Νεότουρκοι, μετά την επικράτηση τους, καθ΄ υπόδειξη των Γερμανών, επεδίωξαν από το 1915, τον διωγμό των Χριστιανών, ιδιαίτερα από την Ανατολική Θράκη.

Η Ε. Μπουμπουγιατσή, φέρνει στο προσκήνιο, την οικονομική γενοκτονία, που προηγήθηκε εκείνης της εθνολογικής. Ο Α. Παυλίδης, αναζήτησε τις ρίζες της Γενοκτονίας, κάμνοντας ιστορική αναδρομή δίνοντας χρονικό βάθος στην υπόθεση, αναδεικνύοντας έτσι την επιβεβαίωση ενός από χρόνια προμελετημένου εγκλήματος, ενώ ο Θ. Μαλκίδης επισημαίνει τα σύγχρονα πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Γενοκτονία.
Κάθε Έλληνας προσφυγικής ή μη καταγωγής νιώθει πραγματικά υπερήφανος που υπάρχουν σύλλογοι όπως αυτός των Μικρασιατών της Πτολεμαίδας, που υπερβαίνουν τα γνωστά και τα τυπικά και πράττουν τα καίρια, τα μείζονα. Η ιερή υπόθεση της Γενοκτονίας, όταν οι πολιτειακοί θεσμοί αδιαφορούν, ολιγωρούν και πολεμούν ανήκει στους πολίτες, στο λαό.

Γιατί η ιστορική γνώση και απαίτηση που απορρέει από τη βασική υποχρέωση της πολιτείας που είναι απούσα είναι το στοιχειώδες καθήκον του καθενός μας. Για την ανάκτηση της ταυτότητάς μας και της αλήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.