Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Νέες λίστες για απόσυρση καταθέσεων στην Κύπρο

Σάλο προκαλεί στην Κύπρο η αποκάλυψη ότι εταιρεία που ανήκει σε συγγενή του προέδρου Αναστασιάδη έβγαλε από την Κύπρο, παραμονές του πρώτου Eurogroup, 21 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Χαραυγή», η εταιρεία Λούτσιος και Υιοί, που ανήκει σε εξ αγχιστείας συγγενή του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, φέρεται να έσπασε πέντε γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ποσού 21 εκατομμυρίων ευρώ, τρεις μέρες πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, στάλθηκε σε τράπεζα στο Λονδίνο.

Η εταιρεία αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι από το ποσό των 21 εκατομμυρίων, τα 10,5 εκατομμύρια μεταφέρθηκαν όντως στην τράπεζα Barcleys του Λονδίνου για την αποπληρωμή δύο ακινήτων που αγόρασε στην Ελλάδα. Το υπόλοιπο ποσό, άλλα 10,5 εκατομμύρια, μεταφέρθηκαν -όπως αναφέρει η εταιρεία- στο λογαριασμό της στην Τράπεζα Κύπρου. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η εταιρεία αναφέρει ότι από το σύνολο των καταθέσεών της υπέστη ζημιά 15 εκατομμυρίων ευρώ λόγω του κουρέματος.

Έντονη η αντίδραση του προέδρου ΑναστασιάδηΟ πρόεδρος Αναστασιάδης, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της εταιρείας, ανέφερε χθες σε γραπτή δήλωσή του ότι η προσπάθεια διασυρμού εταιρειών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά του, στόχο έχει να πληγεί ο πρόεδρος και να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας. 

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την όποια διαπλοκή και προσθέτει ότι κανείς δεν εξαιρείται της έρευνας την οποία αρχίζει αύριο η ερευνητική επιτροπή και ότι ο ίδιος θα ζητήσει από τα μέλη της επιτροπής την πλήρη διερεύνηση της συγκεκριμένης περίπτωσης. Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ουδέποτε γνώριζε και ουδέποτε ήταν δυνατό την ώρα που έδινε μάχες για τη σωτηρία της χώρας να έδινε προνομιακές πληροφορίες, όπως αφήνεται από κάποιους να νοηθεί.

Το θέμα της διαρροής μεγάλων ποσών πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup παίρνει τεράστιες διαστάσεις εν πολλοίς λόγω ενός συνολικού καταλόγου που ζήτησε από τις τράπεζες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. 

Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται δεκάδες εταιρείες οι οποίες εμφανίζονται να έχουν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο για την ώρα να είναι σαφές εάν επρόκειτο για συνηθισμένες επιχειρηματικές πράξεις ή για κινήσεις την υστάτη στιγμή. Όλα αυτά θα τεθούν στο μικροσκόπιο της ερευνητικής επιτροπής, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα.

Deutsche Welle
Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.