Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Βόρεια Κορέα: «Τα όπλα έχουν απασφαλιστεί»

Κι αν γίνει το μοιραίο λάθος, ποιά η διαχείριση; Θα υπάρχει δρόμος επιστροφής; Εκεί εστιάζεται η ανησυχία των δυτικών. Οι διπλωμάτες έχουν ωστόσο ετοιμάσει τις αποσκευές τους και όλοι απεύχονται το χειρότερο.
Η τηλεόραση της Β. Κορέας όπως και το καθεστώς της χώρας έχουν βάλει μπροστά το μηχανάκι του πολέμου. Ανάμεσα στα πολλά στρατιωτικά φιλμ που μεταδίδονται καθημερινά υπάρχει κι ένα σύντομο βιντεάκι που δείχνει τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να επιδεικνύει στους στρατηγούς του πώς λειτουργεί ένα πιστόλι. Οι προετοιμασίες για τις ιαχές του πολέμου ωστόσο έχουν αρχίσει από καιρό.

«Τα λεφτά είναι πολλά»Τους τελευταίους μήνες στην περιοχή γίνονται δοκιμαστικές βολές με βαριά όπλα. Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε μια ακόμη πυραυλική δοκιμή. Και λίγο μετά την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τα ΗΕ, η Πγιονγκ Γιανγκ προχώρησε και σε υπόγεια δοκιμή. Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν την πολεμική τους μηχανή στην περιοχή, η Β. Κορέα πλειοδοτεί σε επιθετική ρητορική και απειλεί με "προληπτικό πλήγμα" εναντίον των Αμερικανών, ακόμη και με ενεργοποίηση πυρηνικών όπλων. 

Η τελευταία εξέλιξη αφορά τις δυτικές πρεσβείες και το προσωπικό τους. Η Β. Κορέα συνέστησε χθες την εκκένωσή τους. Πρόκειται για έναν ακόμη ρητορικό παροξυσμό ή επίκειται το μοιραίο; «Στις 15 Απριλίου συμπληρώνονται 101 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου και δημοφιλούς ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ», λέει ο Γιοχάνες Πφλουγκ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 

«Μετά από αυτήν την ημερομηνία θα δούμε ότι το καθεστώς θα κατεβάσει σταδιακά τις πολεμικές κορώνες και θα άρει τους περιορισμούς στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ. Πρόκειται για δύο δις δολάρια που χάνει η Β. Κορέα ετησίως. Και όποιος παίζει με πυρηνικές βόμβες και πυραύλους χρειάζεται πολλά λεφτά».

«Αρκεί μια απροσεξία για»…
Παρόλα αυτά οι διπλωμάτες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και με έτοιμες τις αποσκευές τους. Τα υπουργεία των Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή για να συντονίσουν τις ενέργειες εκκένωσης των πρεσβειών τους στην βορεοκορεατική πρωτεύουσα. Ο γενικότερος προβληματισμός εστιάζεται στο πώς η ηγεσία θα αποκλιμακώσει την ατμόσφαιρα πολέμου και θα επιστρέψει στην καθημερινότητα χωρίς να χάσει το γόητρό της. Και ένα τυχαίο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει στον πόλεμο.

«Ένας κινέζος στρατηγός μου έλεγε σε σχέση με το πολεμικό τοπίο, ότι τα όπλα έχουν ήδη απασφαλιστεί και αρκεί ένα λάθος για να εκπυρσοκροτήσουν», δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάνφρεντ Γκρουντ. «Που σημαίνει ότι αρκεί ένα τυχαίο γεγονός, μια απροσεξία ανεξαρτήτως πλευράς για να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση χωρίς διαχείριση και επιστροφή, κι αυτό είναι που προκαλεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες».

Deutsche Welle
Naomi Conrad/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπευθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.