Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σύσκεψη για χρήση μη πιστοποιημένου πατατόσπορου προς φύτευση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, κατόπιν καταγγελιών τόσο προς το ΥπΑΑΤ όσο και προς τον ΕΛΓΑ για χρήση μη πιστοποιημένου πατατόσπορου προς φύτευση, σε περιφερειακές ενότητες της χώρας. Από τη σύσκεψη προέκυψαν τα εξής: 
α) Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική Νομοθεσία (Π.Δ. 365/2002/Α΄307) οι

παραγωγοί πατάτας υποχρεούνται να χρησιμοποιούν πατατόσπορο που να πληροί τις προϋποθέσεις του παραρτήματος IV Μέρος Α κεφάλαιο ΙΙ του παραπάνω Π.Δ.. Τέτοιος είναι:

- ο πιστοποιημένος πατατόσπορος που φέρει ετικέτα πιστοποίησης και φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή

- η πατάτα που έχει παραχθεί από την προηγούμενη καλλιέργεια του ίδιου του παραγωγού και θα χρησιμοποιηθεί ως πατατόσπορος στην τρέχουσα καλλιέργεια και μόνο στα δικά του αγροτεμάχια αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες φυτουγειονομικές αρχές (ΔΑΟΚ) ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανωτέρω Π.Δ..

β) Ο ΕΛΓΑ σε περιπτώσεις ζημιών σε καλλιέργειες πατάτας από αίτια που καλύπτονται ασφαλιστικά υποχρεούται:

- να ζητά από τους παραγωγούς κατά την υποβολή της δήλωσης ζημιάς την προσκόμιση τιμολογίου αγοράς πιστοποιημένου πατατόσπορου από επιχειρήσεις που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού,

- να ζητά από τις ΔΑΟΚ κατάλογο με τους παραγωγούς που έχουν ελεγχθεί για χρήση προς φύτευση ιδιοπαραγώμενου πατατόσπορου,

- να αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΑΟΚ κατάλογο με τα στοιχεία των παραγωγών που υπέβαλλαν δήλωση ζημιάς καθώς και τα προσκομισθέντα τιμολόγια αγοράς.

Οι παραγωγοί που δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις:

α) Δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

β) Θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχος Κορασίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασίλης Εξαρχος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αργύρης Μποτός, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αλέξανδρος Οφίδης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.