Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Στις Βρυξέλλες κρίνεται το μέλλον της Κύπρου

Με κομμένη την ανάσα οι Κύπριοι παρακολουθούν τις εξελίξεις διότι γνωρίζουν ότι οι επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες είναι καθοριστικές για το μέλλον της Μεγαλονήσου.

Υπό μεγάλη χρονική πίεση συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας της Κύπρου. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετέβη το πρωί στις Βρυξέλλες, όπου και θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, τα μέλλον της Μεγαλονήσου. Τον πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας Κύπρου. Χαρακτηριστικές για την κρισιμότητα της κατάστασης οι δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστους Στυλιανίδη: «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

«Μόνο επίπονες αποφάσεις»Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής προσθέτοντας ότι οι «έχουν απομείνει μόνο επίπονες αποφάσεις». Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται η κυπριακή συμβολή ύψους 5,8 δισ. ευρώ, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για τις πιστώσεις 10 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η Κύπρος για να επιβιώσει οικονομικά.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αγκάθι στις διαπραγματεύσεις τρόικας και κυπριακής ηγεσίας στην Λευκωσία ήταν το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες Ρώσοι ολιγάρχες έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων. Όπως μεταδίδουν ελληνικά και κυπριακά μέσα ενημέρωσης το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα κυμαίνεται μεταξύ 18% και 22%, ενώ για υπόλοιπες τράπεζες η έκτακτη εισφορά θα περιοριστεί στο 4% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, αποδίδει την ευθύνη για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία, προφανώς σε συνεννόηση με την διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, «κατέθετε κάθε μισή νέες απαιτήσεις».

Στο μεταξύ κλειστές παραμένουν οι τράπεζες στην Κύπρο. Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανοίξουν την Τρίτη. Μέχρι τότε οι Κύπριοι προμηθεύονται χρήματα μόνο από τα ΑΤΜ.

Deutsche Welle
DPA / Reuters / APD / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.