Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας

Ο Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο διάδοχος του Βενέδικτου στον παπικό θρόνο. Ο 76χρονος Αργεντινός καρδινάλιος εξελέγη στην πέμπτη ψηφοφορία και επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος.
Με σεμνότητα παρουσιάστηκε στα 1,2 δισεκατομμύρια των Ρωμαιοκαθολικών ο νέος πάπας. «Αδελφοί και αδελφές καλησπέρα», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τους χιλιάδες συγκεντρωθέντες πιστούς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου. 

«Προτού σας ευλογήσω, προσευχηθείτε να με ευλογήσει ο Κύριος», είπε χαρακτηριστικά ο Φραγκίσκος και δεν παρέλειψε να ζητήσει από τους πιστούς να προσευχηθούν και για τον προκάτοχό του, Βενέδικτο. 

Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος Ιησουΐτης που εκλέγεται στον παπικό θρόνο. Όπως μεταδίδει το Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων, EPD, ο Μπεργκόλιο ήταν ο σημαντικότερος αντίπαλος του γερμανού καρδιναλίου Ράτσινγκερ στο κονκλάβιο του 2005.

«Η άνιση κατανομή των αγαθών είναι ένα κραυγαλέο κοινωνικό αμάρτημα»Αυτό που χαρακτηρίζει το νέο πάπα είναι η απλότητα. Ακόμη και ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να κάνει χρήση πολλών προνομίων. Δεν κατοίκησε στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο και δεν χρησιμοποίησε τη λιμουζίνα. 

Προτίμησε ένα μικρό διαμέρισμα και κυκλοφορούσε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρά την λατινοαμερικανική του προέλευση και την απλότητα που τον διακρίνει, ο Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο είναι ένας συντηρητικός καρδινάλιος. 

Ανήκει στους πολέμιους της «θεολογίας της απελευθέρωσης», στην οποία είχαν προσχωρήσει χιλιάδες λατινοαμερικανοί ιερωμένοι βλέποντας την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. 

Ωστόσο, ο Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο ανήκει στους επικριτές της κοινωνικής αδικίας. «Ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Κι όμως η φτώχεια μειώθηκε ελάχιστα», είπε πρόσφατα σε σύνοδο λατινοαμερικανών επισκόπων, προθέτοντας ότι «η άνιση κατανομή των αγαθών είναι ένα κραυγαλέο κοινωνικό αμάρτημα».

Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος, EPD, afp
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου