Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

"Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί είναι κοντά στην κοινωνία"

Υπογράφει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Με αφορμή την επιστολή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών υπαλλήλων του Νομού Κιλκίς, αλλά και τη συνάντηση που είχα μαζί τους την Παρασκευή 22/3 θεωρώ αναγκαίο να εκφράσω τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την αντιμετώπιση αλλά και τις συνέπειες ενός φαινομένου όπως η μετανάστευση - που κάθε άλλο θα έπρεπε να είναι αντικείμενο αστυνομικής διευθέτησης -, αλλά και να θίξω κάποια θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελούν μέρος της ουσίας του ζητήματος. 
Όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της κρίσης και των μνημονίων (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά), προκειμένου να εφαρμόσουν τις οικονομικές επιταγές της τρόικας, περιφρόνησαν βασικές συνταγματικές επιταγές και εκφύλισαν κεντρικούς θεσμούς όπως η ίδια η Βουλή. Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιούν την αστυνομία κυρίως ως φόβητρο, εργαλείο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού απέναντι στους πολίτες που αγανακτούν και θέλουν να αντιδράσουν, σε βάρος της φυσικής αποστολής της, που είναι να διώκει το έγκλημα. 

 Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν γίνεται να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της, να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, με ένα αυταρχικό σύστημα κυβέρνησης και διοίκησης, με αστυνομοκρατία, παρακολούθηση των πολιτών, καθεστώς έκτακτης ανάγκης στους δρόμους και τις πλατείες. 

Για να υπάρξει ελπίδα για κάτι τέτοιο, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε αρχές οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, μια από τις οποίες (και σημαντικότατη) είναι η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στους θεσμούς και η κατοχύρωση των κοινωνικών, των πολιτικών και των ατομικών δικαιωμάτων όλων όσων κατοικούν στην επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της ισότιμης μεταχείρισης των μεταναστών. 

Στόχοι μιας τέτοιας πολιτικής, είναι μεταξύ άλλων, η Βουλή να αποκτήσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες ελέγχου της κυβέρνησης και της διοίκησης. Να υπαχθούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως είναι η Στατιστική Αρχή, η Αστυνομία και το Λιμενικό, η ΕΥΠ στην εποπτεία διακομματικών επιτροπών της Βουλής και άλλα πολλά.

Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έχουν τεθεί στην υπηρεσία της περιστολής των δικαιωμάτων και της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, με ειδικές μονάδες με στρατιωτική δομή και εκπαίδευση και καλλιέργεια αντιδημοκρατικού φρονήματος στο προσωπικό τους. 

Αντί για την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, εφαρμόζουν επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον μεταναστών, αστέγων και τοξικοεξαρτημένων και παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των πολιτών, παρακολουθώντας με κάμερες κάθε κίνησή τους. 

Η ύπαρξη νεοφασιστικών θυλάκων και η όλο και συχνότερα οργάνωση προκλήσεων κάνουν τη δραστηριότητά τους επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Η ένοπλη παρουσία τους σε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, αλλά και στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων δεν αποσκοπούν στην καλλιέργεια αισθήματος ασφαλείας, αλλά στον εκφοβισμό. Τέλος, τα περιστατικά ρατσιστικής βίας, απάνθρωπης μεταχείρισης, βασανισμού και αυθαιρεσίας από αστυνομικούς σε βάρος μεταναστών, πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και προσβάλλουν το σώμα της αστυνομίας.

 Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης οφείλει να διαλευκάνει αυτές τις υποθέσεις χωρίς να χρονοτριβεί, να αποδώσει τις ευθύνες στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς και να διασφαλίσει ότι στο μέλλον δεν θα συμβούν παρόμοια περιστατικά. Όσοι αποδειχθεί ότι είχαν εμπλοκή δεν έχουν θέση στο σώμα της αστυνομίας και πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. 

Ωστόσο και οι ίδιοι οι αστυνομικοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι υποχρεωμένοι να δείχνουν μηδενική ανοχή σε πράξεις συναδέλφων τους που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. 

 Η υπόθαλψη τέτοιων πράξεων προσβάλλει τους ίδιους και την αστυνομία, υπερκαλύπτει και μηδενίζει την προσφορά τους και τους βάζει απέναντι στην κοινωνία. Για να γίνουν όλα αυτά, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας με κατοχύρωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά. 

Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και θα έχουμε επιτυχίες και αποτελεσματική πρόληψη, αποτροπή και δίωξη του εγκλήματος. Η ασφάλεια των πολιτών απαιτεί δημοκρατικά οργανωμένες υπηρεσίες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Χρήσιμες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι:

· Οι υπηρεσίες Δημόσιας Τάξης να είναι πολιτικές υπηρεσίες. Να αποστρατιωτικοποιηθούν η Αστυνομία και το Λιμενικό σώμα όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και την εμφάνισή τους. Να πάψει η εκπαίδευση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Να διαλυθούν οι ειδικές δυνάμεις που αποσκοπούν στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Να απαγορευθεί η οπλοφορία και η παρουσία μυστικών αστυνομικών σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.

· Οι προσλήψεις αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών να γίνονται αποκλειστικά από απόφοιτους των παραγωγικών σχολών, στις οποίες έχουν ενταχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις. 

Το πρόγραμμα σπουδών στις παραγωγικές σχολές των Υπηρεσιών Δημόσιας Τάξης να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων με τα οποία εμπλέκεται το προσωπικό, όπως είναι η μετανάστευση, τα ναρκωτικά και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

· Σε φυλακές και κρατητήρια, σε χώρους όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, ιδιαίτερα οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά, στους δρόμους όπου συχνάζουν άστεγοι ή εξαρτημένοι από τοξικές ουσίες είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η κρατική κοινωνική φροντίδα και να επικρατήσει καθεστώς ίσων δικαιωμάτων. Κανείς δεν επιτρέπεται να ζει χωρίς δικαιώματα, ιδίως οι ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού.

· Ιδιαίτερα για τους μετανάστες/πρόσφυγες να διευρυνθεί η έννοια του ασύλου και η γρήγορη χορήγησή του. Να διευκολύνονται με ταξιδιωτικά έγγραφα, όσοι και όσες επιθυμούν να ταξιδέψουν νόμιμα σε άλλες χώρες. Να καταργηθεί η Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» που συνυπέγραψε η χώρα μας και προβλέπει επαναπροώθηση εδώ, όποιων συλλαμβάνονται σε άλλες χώρες. 

Να παρθούν άμεσα μέτρα για κοινωνική ένταξη των μεταναστών και διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων. Να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι φιλοξενίας των προσφύγων, με υπηρεσίες κοινωνικής και νομικής προστασίας, αντί για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι επινόησαν. Να καταργηθεί κάθε περιορισμός πρόσβασης στους θεσμούς δημόσιας Υγείας και Παιδείας για τους ανθρώπους αυτούς και τα παιδιά τους που γεννιούνται εδώ.

Όλα τα παραπάνω σχετίζονται και με τα θέματα που θέτουν οι αστυνομικοί συνδικαλιστές στην επιστολή τους, αλλά και με την παραδοχή από όλους μας ότι μια σύγχρονη, δημοκρατική και αξιοπρεπής αστυνομία, δεν συνάδει με την εργασιακή και οικονομική εξαθλίωση των αστυνομικών όπως γίνεται σήμερα. 

Αν περιμένουμε πολλά για την ασφάλεια και την δημοκρατία από την αστυνομία που οραματιζόμαστε και περιγράψαμε παραπάνω, δεν μπορεί να την αφήνουμε έρμαιο των συνεπειών της κρίσης των μεγαλοτραπεζιτών. Ούτε βέβαια με πρόσχημα την κρίση αυτή να μειώνονται δραστικά οι μισθοί και οι συντάξεις τους, να κόβονται επιδόματα, να μην καταβάλλονται δεδουλευμένα δικαιώματα και υπηρεσίες εκτός έδρας κλπ.

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα που θίγει η επιστολή, οι αστυνομικοί του Νομού μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πιστεύει σθεναρά ότι :

ü Είναι απαράδεκτο να κρατούνται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων οι διοικητικά κρατούμενοι μετανάστες που δεν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα.

ü Είναι απαράδεκτο να ισχύουν γενικά στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων (και δη των συνοριακών) αυτές οι άθλιες συνθήκες κράτησης, χωρίς ουσιαστική νομική και υγειονομική μέριμνα, χωρίς είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, και αυτό να υπόκειται στην προαίρεση των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί. Είναι απαράδεκτο οι αστυνομικοί που εργάζονται εκεί, να είναι εκτεθειμένοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε μεταδοτικές ασθένειες, σε κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή και την υγεία των οικογενειών τους.

ü Οι αριθμοί των μεταναστών χωρίς χαρτιά (και όχι «λαθρομεταναστών», αφού καμιά ζωή δεν είναι και δεν πρέπει να αποκαλείται «λαθραία») που ακούγονται συχνά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Χρησιμοποιούνται παραπειστικά από συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να επιβάλλουν κλίμα «κυνηγιού μαγισσών» και να φορτώσουν ευθύνες άλλων στις πλάτες φτωχών και κυνηγημένων ανθρώπων.

ü Το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» αποτελεί ντροπή για τη χώρα και τις υπηρεσίες της, τόσο σαν σύλληψη και στόχευση, όσο και στον τρόπος που υλοποιείται.

ü Η πρόταση που αναφέρεται στην επιστολή για «πραγματικές απελάσεις και όχι ανακύκλωση» δεν αποτελεί λύση. Αντίθετα υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις νομιμοποίησης και ένταξης όσων μεταναστών χρειάζονται οι εγχώριες ανάγκες εργασίας και διευκόλυνση των υπολοίπων που θέλουν να αποχωρήσουν και που σήμερα βρίσκονται σε ομηρία στην Ελλάδα. Είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι σε συνθήκες ελεύθερης μετακίνησης, οι υπεράριθμοι μετανάστες που αναζητούν όπου γης εργασία και μεροκάματο, δεν θα μείνουν ούτε λεπτό σε μια χώρα που δεν προσφέρει άλλες εργασιακές ευκαιρίες.

Για αυτά και άλλα πολλά, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν περιορίζεται στα λόγια μόνο. Παλεύει με όλες τις δυνάμεις του μέσα στην κοινωνία για μια τίμια, δίκαιη και αξιοπρεπή διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, αλλά και για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων των αστυνομικών υπαλλήλων (όπως και των υπολοίπων εργαζομένων) που πλήττονται από την κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές. Το έχουμε αποδείξει και στα λόγια και στην πράξη. 

Δεν παραλείπει ακόμα, να αξιοποιεί κάθε θεσμική ευκαιρία (π.χ. τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή) προκειμένου να ελέγχει άδικα κυβερνητικά μέτρα και να αναδεικνύει ζητήματα όπως αυτά που αναφέρονται στην επιστολή. Πρόσφατα μάλιστα (25-01-2013) κατατέθηκε ερώτηση 6 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης, με θέμα : «Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα τμήματα δίωξης μεταναστών και τα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται : 

 «Η με τυμπανοκρουσίες εξαγγελθείσα επιδίωξη του Υπουργείου διαψεύσθηκε από την ίδια την πραγματικότητα αφού από την μία οι συνθήκες υγιεινής στο σύνολο σχεδόν των Αστυνομικών Τμημάτων της χώρας εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες αλλά και από την άλλη οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης και στα Τμήματα Δίωξης ‘‘Λαθρομεταναστών’’ είναι επιεικώς απάνθρωπες. […] 

 Ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος κράτησης των μεταναστών που συλλαμβάνονται προς απέλαση, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς υπάρχει υπερσυγκέντρωση στους χώρους κράτησης που οδηγεί στην εκδήλωση μεταδοτικών νοσημάτων και παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των κρατούμενων […] Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο συγκεκριμένο ΤΔΛ το τελευταίο τρίμηνο του 2012 πραγματοποιήθηκαν 14 απόπειρες αυτοκτονίας από κρατουμένους του τμήματος […] ερωτηματικά εγείρει η απραξία και η αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο στις αλλεπάλληλες αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας. 

Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι στα περισσότερα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολλαπλάσιος από την προβλεπόμενη χωρητικότητα, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα διογκώνονται μέρα με τη μέρα εξαιτίας της μη τήρησης και εφαρμογής των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το Π.Δ. 45/2008». 

Και η ερώτηση καταλήγει ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό μεταξύ άλλων και το εξής : «Προτίθεται να απαντά και να λαμβάνει υπόψη του τις αναφορές του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, της ΠΟΑΣΥ ώστε με την αξιοποίηση της εμπειρίας τους να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας τόσο στην κατεύθυνση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων;». 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, βρίσκεται αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του Κοινοβουλίου : http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/7939457.pdf Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα είναι πάντα στο πλευρό των αστυνομικών, όπως και κάθε εργαζόμενου, στον βαθμό που συλλογικά διεκδικούν δίκαια αιτήματα που άπτονται των εργασιακών δικαιωμάτων και εν γένει της αξιοπρέπειάς τους. Το ίδιο περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν σε σχέση με τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων, είτε μιλούν ελληνικά είτε όχι. Θα ήταν δε ευχάριστη έκπληξη και για μας και για την κοινωνία ολόκληρη, να δούμε τα πανανθρώπινα και πανδημοκρατικά επίδικα που αναφέραμε παραπάνω, να συζητηθούν ως θέσεις των συγκροτημένων συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, «οι αγώνες των εργαζόμενων αστυνομικών τους έφεραν πιο κοντά στην κοινωνία και την κοινωνία κοντά στους αστυνομικούς και αυτό ακριβώς είναι που φοβάται το Υπουργείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.