Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Παρέμβαση γονέων: "Κινδυνεύουν τα παιδιά μας"

"Κύριοι,
Έως σήμερα δεν απασχολήσαμε τον τοπικό τύπο του Κιλκίς παρά το γεγονός ότι είμαστε αναγνώστες του.
Πάραυτα είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωρίσουμε ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα, δυστυχώς επαναλαμβανόμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα που εν μέρει θυμίζει το παιδικό παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» μόνο που δεν είναι παιχνίδι αλλά πράξη, τουλάχιστον για εμάς, επικίνδυνη για την ζωή νέων παιδιών.


Για να μην πολυλογούμε το όλο σκηνικό στήνεται ως εξής:

Για την μετακίνηση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς που προέρχονται από τους οικισμούς Πεδινού και Κρηστώνης χρησιμοποιούνται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κιλκίς, δεν γνωρίζουμε αν υφίσταται σύμβαση γι’αυτό ή όχι ανάμεσα στο ΚΤΕΛ Κιλκίς και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά γνωρίζουμε σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς ότι το ΚΤΕΛ Κιλκίς πρέπει να χρησιμοποιεί συγκεκριμένων προδιαγραφών λεωφορεία και όχι αστικά λεωφορεία όρθιων.

Εδώ και μήνες το ΚΤΕΛ Κιλκίς χρησιμοποιεί πολλές φορές αστικά λεωφορεία με αποτέλεσμα οι μαθητές να μετακινούνται όρθιοι με ότι αυτό συνεπάγεται για την σωματική τους ακεραιότητα σε περίπτωση ατυχήματος.

Όταν η πράξη αυτή για πρώτη φορά το περασμένο έτος έπεσε στην αντίληψή μας, γνωστοποιήσαμε το γεγονός τηλεφωνικά στη Διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς, στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς επωνύμως.

Μετά την ενημέρωση που πραγματοποιήσαμε οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν κανονικά με λεωφορεία που κατά πάσα πιθανότητα είχαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές αλλά δεν έφεραν την ένδειξη «μαθητικό».

Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα ξανά τα ίδια, νέες επαφές, με όλους τους εμπλεκομένους και το παιχνίδι του κλέφτη και αστυνόμου επαναλαμβάνεται κάθε φορά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ηρεμίας.

Εν τέλει εφόσον με το ΚΤΕΛ υπάρχει ο συγκεκριμένος «ασφαλής» τρόπος μετακίνησης όρθιων μαθητών εκτός πόλης γιατί να μην επιτρέπεται και σε κατόχους φορτηγών Δημόσιας χρήσης η τοποθέτηση στηλών με χειρολαβές στην καρότσα για την μετακίνηση μαθητών και πολιτών; Έτσι θα υπάρξει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός και μείωση του κόστους μετακίνησης. Εξάλλου ποια η διαφορά στην ασφάλεια όταν το συγκεκριμένο λεωφορείο κινείται με ταχύτητα σε δρόμο εκτός πόλης; Μήπως η ζώνη ασφαλείας όρθιων, η χειρολαβή κολώνας-μπάρας ή ο συνωστισμός όρθιων μαθητών που λειτουργεί ως αερόσακος ασφάλειας;

Και τελικά τα συγκεκριμένα λεωφορεία είναι μαθητικά? και αν ναι αυτό δεν πρέπει να αναγράφεται; Αν όχι και εκτελούν κανονικό δρομολόγιο γιατί οι μαθητές δεν πληρώνουν εισιτήριο όπως στις άλλες μετακινήσεις τους? ή γιατί να μην δηλώνεται σε αυτούς ότι το συγκεκριμένο εκτελεί κανονικό δρομολόγιο και πρέπει να περιμένουν το «μαθητικό», μήπως γιατί μετά από αυτό το λεωφορείο δεν υπάρχει άλλο που να εκτελεί χρέη μαθητικού;

Σε σχετικές τηλεφωνικές επαφές με το Τμήμα Τροχαίας μας γνωστοποιήθηκε ότι πρέπει να γίνει έγγραφη καταγγελία με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, μα εμείς δεν θέλουμε να καταγγείλουμε κανένα, θέλουμε απλώς οι μαθητές να μετακινούνται σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες που θεσπίζονται και να τηρείται η ασφάλεια που ορίζει ο νόμος.

Παρά τις επώνυμες τηλεφωνικές ενημερώσεις και παρά το γεγονός ότι η Τροχαία ή ο οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των μαθητών και για την ορθή τήρηση της συμφωνίας μετακίνησης που θα μπορούσε να ελέγξει την ασφαλή μετάβαση των μαθητών με απλή παρουσία του στην στάση του Πεδινού ή της Κρηστώνης ή ακόμη και στην είσοδο του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ουδέποτε παρά μόνο μας γνωστοποιούνταν ότι πρέπει να καταθέσουμε γραπτή καταγγελία ή να έρθουμε σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, γεγονός που κάνουμε κάθε φορά αλλά η πράξη δυστυχώς επαναλαμβάνεται παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Όπως προείπαμε σκοπός μας δεν ήταν ουδέποτε η καταγγελία, απλά η ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

Πράγμα που θα συνέβαινε εφόσον το ΚΤΕΛ Κιλκίς σεβόταν αυτή την ασφάλεια ή τουλάχιστον την σχετική συμφωνία που έχει για την μετακίνηση των μαθητών με τους εμπλεκόμενους φορείς καθότι τα σχετικά χρήματα προέρχονται, απ’ότι γνωρίζουμε, από την φορολόγηση Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να θρηνήσουμε εκ νέου θύματα για να λάβουμε υπόψη τους νόμους και τις συμφωνίες και εντέλει να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες;

Εφόσον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους όρους μετακίνησης μαθητών τότε γιατί συνάπτουν συμφωνίες, ποιος ελέγχει την ορθή τήρηση αυτών και γιατί πρέπει πάντα ο πολίτης να υποκαθιστά τον ελεγκτικό παράγοντα που κάποιοι άλλοι έχουν επιφορτισθεί;

Επίσης με τα «μαθητικά» δρομολόγια μετακινούνται και αρκετοί πολίτες που πληρώνουν εισιτήριο, αυτό δεν είναι αρνητικό αλλά όμως απαγορεύεται, το ΚΤΕΛ ήδη αμείβεται για τον συγκεκριμένο σκοπό και αν θέλει να εξυπηρετήσει τοπικά δρομολόγια μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα λεωφορεία ή να μην λαμβάνει το αντίτιμο του εισιτηρίου από τους μαθητές σε περίπτωση μετακίνησης τους με κανονικά δρομολόγια, δούναι και λαβείν όχι μόνο λαβείν.

Δυστυχώς η περιπέτεια συνεχίζεται και παρά τις επανειλημμένες συνεννοήσεις και τηλεφωνικές ενημερώσεις το γεγονός επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μόλις ο «κουρνιαχτός» κοπάσει. Και καθώς το παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» συνεχίζεται αλλά πλέον έχει καταντήσει γελοίο, αποφασίσαμε να σας γνωστοποιήσουμε το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα τις ημέρες 6,7,8/2/2013 οι μετακινήσεις των μαθητών πραγματοποιήθηκαν πάλι με τα «μαθητικά» λεωφορεία «όρθιων» και ειδικότερα την Πέμπτη 7/2/2013 και Παρασκευή 8/2/2013 με το με αριθμό κυκλοφορίας ΚΙΕ2666 λεωφορείο. Επιπλέον σας στέλνουμε και φωτογραφία του σχετικού λεωφορείου της 7/2/2013 μπροστά στο 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς και φωτογραφία της 8/2/2013 κατά την επιβίβαση των μαθητών στη στάση της Κρηστώνης.

Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε υπερβολικοί ή γραφικοί την τρέχουσα κοινωνική στιγμή, θεωρούμε όμως ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν νόμοι, κανόνες, συνθήκες που πρέπει να τηρούνται ακόμη περισσότερο εφόσον αναφέρονται στην ζωή νέων ανθρώπων και να μην επαφιόμαστε στην καλή θέληση καθενός.

Οι Γονείς,
Μουλλάς Απόστολος
Τζίνδαλη Μαρία "



5 σχόλια:

  1. το σωστο ειναι, εφοσον δεν μπορει να βγει ακρη, να προωθησετε την καταγγελια αυτην, στον κ. Εισαγγελεα Υπηρεσιας, που υπαρχει στο Κιλκις.

    Να δειτε που καλα που θα αρχισουν να δουλευουν σωστα!!!
    Και δεν μιλαμε για θεμα χαζο, αλλα για την ασφαλεια καθημερινα, δεκαδων παιδιων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήταν χρήσιμο αν μας έλεγες και ποιός ήταν αυτός από την Τροχαία που είπε ότι πρέπει να γίνει έγγραφη καταγγελία!!!
    Στις άκρες του δρόμου που στείνουν τα μπλόκα για να γράψουν αυτόν που πάει με 70 αντί για 60 (ορθώς κατά τ'άλλα) μετά από καταγγελία το κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλώς ή κακώς οι υπηρεσίες δουλεύουν ΜΟΝΟ με έγγραφες καταγγελίες!!!!!Ευθυνόφοβοι και ανεπαρκείς είναι ΟΛΟΙ!!!!Πρωτοβουλίες μην περιμένουμε, εκτός αν έχουμε, κάποιον συνειδητοποιημένο ένστολο γονιό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά χρόνια αυτη η ιστορία! έχετε απόλυτο δίκιο και κακώς περιμένατε τόσο πολύ για να κοινοποιήσετε το πρόβλημα! Θεωρώ ότι αφού μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες συμβαίνουν τα ίδια ο εισαγγελέας είναι το επόμενο βήμα μαζί με όλους τους αριθμούς κυκλοφορίας των λεωφορείων και των ονομάτων των αρμοδίων κτελ αλλά και του σχολείου που επιτρέπει να συνεχίζεται αυτη η ιστορία! μπράβο σας για τις προσπάθειες ευχομαι όλα τα παιδιά να είναι πάντα ασφαλείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως είναι καιρός επιτέλους να σταματήσουμε τις σχολικές εκδρομές ?? Έλεος δηλαδή με τους καθηγητές που ξεσηκώνουν τα παιδιά ντε και καλά μπορούν η οχι για να πάνε εκδρομή 1η 2α 3η Λυκείου Και φυσικά οι γονείς δεν έχουν την δύναμη σε αυτή την ηλικία να αντισταθούν, άρα μια ομάδα παιδιών που δεν θα πάνε θα είναι οι περιθωριακοί του σχολείου Μαθαίνει το ίδιο το σχολείο στους μαθητές του πως να ειναι ατομιστές και να μην τους ενδιαφέρει για τίποτα και για κανένα Ντροπή..... αυτό έχω να πω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.