Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αστυνομική τελετή αποφοίτησης δεκαεννέα (19) Αξιωματικών

Από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδος της Αστυνομικής Ακαδημίας (Kέντρο Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας), ανακοινώνεται ότι, την 15-02-2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00΄ στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Πανόραμα Βέροιας, πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης δεκαεννέα (19) Αξιωματικών Στελεχών από Υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ) της 2ης εκπαιδευτικής σειράς, εκπαιδευτικού έτους 2012-2013. Τα ανωτέρω Στελέχη φοίτησαν κατά το χρονικό διάστημα από 07-01-2013 έως 15-02-2013. 
Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες Αξιωματικούς επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ συνεπικουρούμενος από το Διοικητή της Σχολής Αστυνομικό Διευθυντή Γεώργιο ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ. 

Στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Σχολής, παρευρέθησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε και τη Δέηση προς τιμή των αποφοιτούντων Αξιωματικών, η Βουλευτής του Νομού Ημαθίας Γεωργία ΜΠΑΤΣΑΡΑ, εκπρόσωποι των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Αντιστράτηγος ε.α. Αντώνιος ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ, ο πρώην Περιφερειάρχης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ο Αντιστράτηγος Ιωάννης ΚΑΡΑΛΙΑΣ Επιθεωρητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας, ο Αντισυνταγματάρχης Βασίλειος ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ, ως εκπρόσωπος του Διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, ο Ταγματάρχης Γρηγόριος ΤΑΡΑΜΟΝΛΗΣ, ως εκπρόσωπος του Διοικητή 1ης Μεραρχίας Πεζικού, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗΣ, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος ΤΑΣΙΟΣ, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής (ΥΓ) Αριστομένης ΑΓΓΕΛΟΥ, ως εκπρόσωπος του Διευθυντή Κεντρικών Ιατρείων Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ο Πύραρχος Διονύσιος ΣΥΝΤΙΛΑΣ Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού Δήμου Βέροιας Νικόλαος ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ, ως εκπρόσωπος της Δημάρχου του Δήμου Βέροιας, ο Διονύσιος ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, ο Αντιστράτηγος ε.α. Παύλος ΑΝΤΩΝΙΟΥ Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής – Ελληνικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και ο Αντιστράτηγος ε.α. Αντώνιος ΛΑΖΑΡΑΣ ως εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Βέροιας. 

Ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, μεταξύ των άλλων στο χαιρετισμό του στους Αξιωματικούς επισήμανε ότι: «Σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και σας διαβεβαιώνω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα που παρίσταμαι στην τελετή απονομής των πτυχίων στους σπουδαστές της 2ης Εκπαιδευτικής Σειράς του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών (Τ.Ε.Μ.Ε.Σ.) του εκπαιδευτικού έτους 2012-2013. 

Σήμερα η Αστυνομία καλείται να λειτουργήσει σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον ασφάλειας, το οποίο είναι διαφορετικό, σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ασύμμετρες και μη απειλές, από ρευστότητα, από αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας, από μία νέα τυπολογία στο οργανωμένο έγκλημα. Η Ασφάλεια δεν περιορίζεται πλέον στην παραδοσιακή της ανάλυση, αλλά στην ευρύτερη διάσταση, ως βασική συνιστώσα για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και γενικά κάθε αξίας που παράγει την ανθρώπινη ευημερία και πρόοδο. 


Η ασφάλεια πλέον μας αφορά όλους, τη διεθνή κοινότητα, τα κράτη, τις κυβερνήσεις, τις κοινωνίες και τους πολίτες. Η ασφάλεια ως κοινωνικό και ατομικό αγαθό δεν είναι πλέον δεδομένη αλλά χρειάζεται καθημερινή επιβεβαίωση. 
Η Ελληνική Αστυνομία απαντά στη νέα αυτή πραγματικότητα σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική σε στρατηγικό και τακτικό επίπεδο.

Η Ελληνική Αστυνομία με εφόδια το τετράπτυχο Τεχνογνωσία-Μεθοδικότητα-Εξοπλισμός-Διαρκή Εκπαίδευση, δίνει τη δική της δυναμική απάντηση, με συνέπεια η πατρίδα μας να είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, και να έχει χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διεθνώς. 

Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία. Είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς, οργάνωσης και λειτουργίας ενός πειθαρχημένου συνόλου.

Κύριοι Αστυνόμοι, αποτελείται τη σπονδυλική στήλη του σώματος των Αξιωματικών και θα πλαισιώσετε από θέσεις Διοίκησης πλέον, τις πιο νευραλγικές Υπηρεσίες του οργανωτικού σχήματος του Σώματος.

Να θέσετε ως πρώτη προτεραιότητα τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού σας. 

Ενδιαφερθείτε για την επίλυσης των προβλημάτων Αστυνομικής αρμοδιότητας των κατοίκων της περιοχής ευθύνης σας. Μην αφήνετε περιθώρια εμφάνισης αυτόκλητων συνηγόρων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να ασελγεί σε βάρος του σώματος της Αστυνομίας - να αμαυρώνει την εικόνα της – να πλήττει τη σχέση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης Αστυνομίας και Πολιτών που με τόσο κόπο οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια. 

Να επιζητήσετε μια καλύτερη συνεργασία με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και υπηρεσιών – με τα Μ.Μ.Ε. και τους Πολίτες σε ζητήματα νομικού πολιτισμού και κοινωνικής υπευθυνότητας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους και τη δημιουργία ενός πιο θετικού περιβάλλοντος όπου η Αστυνομία θα μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην αποστολή της. 

Να επισημάνετε σε κάθε διδόμενη ευκαιρία ότι η συνεχής απαξίωση της Αστυνομίας και η δημιουργία τεχνητού κλίματος αγωγηματοφοβίας δεν συμβάλλει στην πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά αντίθετα αποθαρρύνει τους πολίτες με συνέπεια να μη συνεργάζονται και να μην παρέχουν την απαραίτητη συνδρομή στην Αστυνομία.


Να εκτελείτε τα καθήκοντά σας με σύνεση – θάρρος – αποφασιστικότητα – αντικειμενικότητα – επαγγελματισμό και με γνώμονα την ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ και να είστε βέβαιοι ότι η Πολιτεία και οι πολίτες θα αναγνωρίσουν το έργο σας.

Να είστε υπερήφανοι για την αποστολή σας για τα ιδανικά και τις αξίες που υπηρετείτε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Η Ελληνική κοινωνία δικαιούται μία Αστυνομία ικανή, σύγχρονη, αποτελεσματική, ανοιχτή στην κοινωνία, δίπλα στον πολίτη, με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους επιστήμονες καθηγητές και συναδέλφους για την σημαντική συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σας και την παροχή γνώσεων υψηλού επιπέδου έτσι ώστε να ανταποκριθείτε στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε.

Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, με υγεία, ευτυχία, ατομική και οικογενειακή».

Ο Διοικητής της Σχολής Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ μεταξύ των άλλων στην ομιλία του προς τους αποφοιτούντες Αξιωματικούς επισήμανε ότι: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Ως Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας του σύγχρονου Κέντρου Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω εδώ στην περιοχή Πανόραμα, στην πόλη της Βέροιας, στη σημερινή εκδήλωση αποφοίτησης δεκαεννέα (19) Αστυνόμων Α΄ της δεύτερης εκπαιδευτικής σειράς μετεκπαιδευομένων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποφοιτά εδώ στη Βέροια, από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο) οι οποίοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών, αποφοιτούν με ακόμη περισσότερες δεξιότητες, πνευματικά εργαλεία και γνώσεις για την αντιμετώπιση της καθημερινής πραγματικά δύσκολης επαγγελματικής τους δραστηριότητας. 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Υπηρεσία γνωρίζοντας ότι για να ανταποκριθείτε με αξιώσεις στα καθήκοντα σας, επιβάλλεται να έχετε μια άρτια επαγγελματική κατάρτιση, σας προσέφερε το χρονικό διάστημα των έξι εβδομάδων σχεδόν στο πρόγραμμα σπουδών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με πρώτιστο στόχο και σκοπό τη συμπλήρωση της επαγγελματικής και νομικής μόρφωσής σας, τη συζήτηση και ανάλυση των προβλημάτων που ανέκυψαν κατά την άσκηση των καθηκόντων σας, την έρευνα, μελέτη και ενημέρωση σε σύγχρονα και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με τη διοίκηση του προσωπικού και τον επιτελικό σχεδιασμό καθώς και σε θέματα επικοινωνίας, Σχέσεων Κράτους – Πολίτη.

Ως Ανώτεροι Αξιωματικοί θα κληθείτε να αναλάβετε ή κάποιοι από εσάς έχετε αναλάβει ήδη τη Διοίκηση διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών είτε επιχειρησιακών μονάδων είτε επιτελικών. Στη νέα λοιπόν διαμορφούμενη παγκοσμοιοποιημένη κοινωνική μας πραγμα­τικότητα, το έγκλημα και γενικότερα η εγκληματική συμπεριφορά διαπιστώνεται καθημερινά ότι έχει προ πολλού ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα και όρια, έχει σύνθετη μορφή και υφή τόσο από πλευράς εμπλεκομένων εγκληματιών (διαδίκτυο-διεθνή συνδικάτα, οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία) όσο και από πλευράς μεθόδων και μέσων δράσης.

Σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα καλείστε να προσφέρετε όχι μόνο τις γνώσεις και την εμπειρία σας αλλά και να δώσετε λύση σε σύνθετα προβλήματα που δεν άπτονται μόνο του αστυνομικού σας ρόλου αλλά πολλές φορές έχουν ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα και αντίκτυπο. Επωμίζεστε τη μεγάλη ευθύνη, να διαχειρίζεστε την εξουσία που σας παρέχει η πολιτεία, εφαρμόζοντας το νόμο, προς πάσα κατεύθυνση, έχοντας οδηγό το Σύνταγμα, με τους περιορι­σμούς και τις υποχρεώσεις που αυτό επιβάλλει. Στόχος σας πρέπει να είναι πάντα η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, τόσο από τον κίνδυνο κατάχρησης της εξουσίας όσο και από τον εξίσου σημαντικό κίνδυνο κατάχρησης της ελευθερίας. 


Το επιτακτικό μήνυμα που η κοινωνία απευθύνει στην Αστυνομία σήμερα είναι να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Σε μας ανήκει η υποχρέωση να θωρακίσουμε τους πολίτες και να τους εμφυσήσουμε το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικής ηρεμίας, γαλήνης και ευημερίας. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν επιτε­λούμε με αφοσίωση το καθήκον μας, εάν κρατούμε ζωντανή τη διάθεσή και το ενδια­φέρον μας για συνεχή κατάρτιση, επιμόρφωση και ενημέρωση, για γνώση των νέων τεχνο­λο­γιών, των νέων μεθόδων και τεχνικών αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Είναι εφικτό μόνο με τη συνεχή βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, με την αμερόληπτη και δίκαιη άσκηση των καθηκόντων μας, με τις αποφασιστικές ενέργειες μας που δε θα επιτρέπουν σκιές και έκνομες συμπερι­φορές.

Είμαι βέβαιος ότι η άριστη επιλογή του έμπειρου, αξιόλογου και υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών διδακτικού προσωπικού, που στην πλειοψηφία του απαρτίζεται από διακεκριμένους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς, ανώτατους και ανώτερους Αξιωματικούς του Σώματος, με πλούσια εμπειρία στο αντικείμενό τους, καθώς και η Σχολή με τη συνεχή φροντίδα και επίβλεψή της, επιτέ­λεσαν επάξια την αποστολή τους και σας παρείχαν όλα τα απαραίτητα εφόδια, τα οποία αξιοποιώντας τα θα πετύχετε στη δύσκολη αποστολή σας .

Σήμερα, με την αποφοίτησή σας από τη Σχολή επανέρχεστε στην ελληνική κοινωνία, με περισσότερες δεξιότητες και πιο σύγχρονοι Αξιωματικοί. Επανέρχεστε ως προσωπι­κό­τητες με μεγαλύτερη ευρύτητα σκέψης, που κατά την άσκη­ση του λειτουργή­ματος σας, δεν θα λησμονείται ποτέ να έχετε ως γνώμονα των ενεργειών σας, το γνωμικό του φι­λό­σοφου Αγάθωνα:« Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: πρώτος μεν ότι ανθρώπων άρχει, δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει και τρίτον ότι ουκ αεί άρχει».

Θα ήθελα εκ βαθέων να ευχαριστήσω τους αξιότιμους καθηγητές και όλο το διδα­κτι­κό και διοικητικό προσωπικό της Σχολής για τη συμβολή τους στην επιτυχία του καινοτόμου προγράμ­ματος Σπουδών. Και τη φετινή χρονιά στο πρόγραμμα σπουδών δόθηκε βαρύτητα σε νέες θεματικές ενότητες με έμφαση την περιπτωσιολογική σπουδή (workshops & case study),δηλαδή την πρακτική και βιωματική άσκηση θεματικών ενοτήτων από τετραμελής ή πενταμελής ομάδες εργασίας των σπουδαστών για την καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή στην πράξη, των διδασκόμενων ενοτήτων, γεγονότα που έδωσαν τη δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν, πλούσια εκπαιδευτική, παιδαγωγική και μαθησιακή εμπειρία στην κατάρτισή τους σε στοχευμένες θεματικές ενότητες .

Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω θερμά για την ά­ψο­­­­γη, άρτια και αγαστή συνεργασία μας. Όλοι ανεξαιρέτως δείξατε ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο για μάθηση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εκπαιδευτικά σας καθήκοντα. Από βάθους καρδιάς εύχομαι η μελλοντική σας πορεία, οικογενειακή και επαγγελματική να είναι γεμάτη υγεία, αγάπη, προκοπή και συναδελφική αλληλεγγύη, δείχνοντας κατά αυτό τον τρόπο με τις πράξεις και αποφάσεις σας προς τον πολίτη συνάνθρωπό μας ότι διακατέχεστε από ανθρωπιά και κοινωνική δικαιοσύνη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.