Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

ΟΝΝΕΔ Κιλκίς: "ΣΥΡΙΖΑ… από την αλήθεια"

"Παρατηρώντας τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά" στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και παρακολουθώντας τον καταιγισμό δηλώσεων που αφορούν το Τ.Ε.Ι. Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) που λειτουργεί στο Κιλκίς θα θέλαμε σαν Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς να τοποθετηθούμε πάνω στο ζήτημα αυτό. 

Απογοητευτήκαμε πλήρως από τη δήλωση της κας Ειρήνης Αγαθοπούλου η οποία εκπροσωπεί το νομό μας στη Βουλή των Ελλήνων και οφείλει να υπερασπίζεται το συμφέρον του τόπου που την εξέλεξε. Μολαταύτα από την δήλωση της μόνο πικρία μπορούμε να εκλάβουμε για τη συγχώνευση του τμήματος που ήδη λειτουργεί στο Κιλκίς με το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (Ε.Α.Δ.Σ.Α.) που λειτουργεί στο Τ.Ε.Ι. Σερρών.

Πιστεύουμε ότι είναι ευλογία στην δύσκολη εποχή που η χώρα μας περνά, να εκπροσωπείται ο λαός από νέους ανθρώπους, οι οποίοι όμως έχουν καινούργιες ιδέες και προτάσεις και όχι πανομοιότυπες πολιτικές τακτικές με το παρελθόν. Έτσι λοιπόν αναφέρει στη δήλωση της ότι δεν αποτελεί επιτυχία αφενός το μη κλείσιμο της σχολής που λειτουργεί στο Κιλκίς (Σ.Π.Ε.) το οποίο σύμφωνα με την ίδια παραπαίει και αφετέρου η αναβάθμιση του με τη μεταφορά του τμήματος Ε.Α.Δ.Σ.Α.. 


Με έκπληξη παρατηρούμε επίσης να προσθέτει, ως άλλη Πυθία το Τ.Ε.Ι. Κιλκίς σε λίστα με τα υπό κατάργηση τμήματα, μελλοντικά!!! Στη συνέχεια βλέπουμε να καταγγέλλει παλαιοκομματικές τακτικές ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει την εξέλιξη του Ελληνικού Πανεπιστημίου απορρίπτοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία 2 κύκλων σπουδών, όπως συμβαίνει στα περισσότερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Να σημειώσουμε ακόμη ότι φάσκει και αντιφάσκει κρίνοντας από τη μια ελάχιστο το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης, της οποίας τις αποφάσεις αποκαλεί προειλημμένες αλλά αναφέρει από την άλλη ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα όχι απλά δημιουργήθηκαν φήμες για τη μεταφορά του Ε.Α.Δ.Σ.Α. στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας αλλά οι φήμες διαψεύστηκαν κιόλας με την ανακοίνωση των αποφάσεων !!!

Πιστεύουμε ότι η αναβάθμιση και η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Πανεπιστημίου δεν είναι ευθέως ανάλογη με τη χρηματοδότηση αυτού από το κράτος αλλά πρωτίστως με τη διάθεση των καθηγητών, των φοιτητών και όλου του ανθρώπινου δυναμικού των Πανεπιστημίων. Αξία στα πτυχία μας δεν δίνουν οι χρηματικές απολαβές των πανεπιστημίων αλλά οι γνώσεις και οι ικανότητες που έχουμε με την απόκτηση των πτυχίων.

Ως πρωτοπόρα και η μοναδική νεολαία, αυτή της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ., η οποία έχει καταθέσει προτάσεις υλοποιήσιμες και με επιχειρήματα για την αναβάθμιση του Ελληνικού Πανεπιστημίου και ως νέοι που φοιτούμε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια θέλουμε να καταδικάσουμε το συντηρητισμό και τη καταστροφολογία. Τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας έχουν ανάγκη από ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές και όχι από ανούσιους αγώνες όπως συνέβη και με το άσυλο το οποίο αποτελεί καταφύγιο ομάδων που θεωρούν το πανεπιστήμιο σπίτι τους και αναζητώντας αφορμή προχωρούν, με το παραμικρό ζήτημα στην κατάληψη του, αποφεύγοντας το διάλογο και την επιχειρηματολογία.

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πραγματική αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Κιλκίς, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει σε ένα ποσοστό το νομό μας. Να συγχαρούμε για τη προσπάθεια που κάνει σε αυτή την κατεύθυνση τον βουλευτή κ. Γιώργο Γεωργαντά καθώς και να σημειώσουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε όποιον υπερασπίζεται και προσπαθεί να προσφέρει στον τόπο μας, ανεξαρτήτως χρώματος και πεποιθήσεων.

Οι προτάσεις μας για τη ορθή λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Κιλκίς αλλά και την μετέπειτα εξέλιξη του είναι :

1. Μεταφορά του τμήματος του Ε.Α.Δ.Σ.Α. στο Τ.Ε.Ι. Κιλκίς είτε ως ξεχωριστό τμήμα είτε συγχώνευση του με το υπάρχων τμήμα του Σ.Π.Ε. και ριζική αλλαγή του προγράμματος σπουδών και των δύο τμημάτων με τη δημιουργία καινούργιων μαθημάτων κορμού και την επιλογή κατεύθυνσης στο τελευταίο έτος των σπουδών με σκοπό την εξειδίκευση των φοιτητών στο αντικείμενο που επιθυμούν.

2. Μεταφορά των φοιτητών στο καινούργιο κτηριακό συγκρότημα και πλήρης εκμετάλλευση των προνομίων που αυτό προσφέρει.

3. Μετακίνηση των φοιτητών με αστική συγκοινωνία εφόσον υπάρξει η ανάγκη.

Με σεβασμό,

Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς"

9 σχόλια:

 1. Κύριοι της ΟΝΝΕΔ Κιλκίς,άν εσείς σπουδάζατε στο τμήμα Εσωτερικής Αχιτεκτονικής,Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Σερρών και σας έλεγαν ότι το τμήμα σας θα συγχωνευθεί με το τμήμα Σ.Π.Ε του ΤΕΙ Κιλκίς και θα πάρετε πτυχίο σχεδιαστή ενδυμάτων ή κλωστοϋφαντουργού θα ήσασταν ικανοποιημένοι;Ρωτήσατε άραγε την άποψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Ε.Α.Δ.Σ.Α;Αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κιλκίς, απαιτήστε να ιδρυθεί Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών που θα έχει τρία αντίστοιχα τμήματα με αυτά του ΤΕΙ Αθηνών όπως περιφράφονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ.Δηλαδή,τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών,τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων και τμήμα Γραφιστικής.Διαφορετικά η μοναδική λογική συγχώνευση του τμήματος Ε.Α.Δ.Σ.Α ΤΕΙ Σερρών,που μπορεί να γίνει,είναι με το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. γιατί μήπως ρώτησαν τους φοιτητές και τους καθηγητές του δικού μας ΤΕΙ???
  η παραφιλολογία στο μεγαλείο της!!!
  και οι δικοί μας φοιτητές παραπονιούνται επειδή αλλάζουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αλλά δεν έχει σημασία η κοματική γραμμή λέει ότι έιναι καλό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. και για του λόγου το αληθές ότι δηλαδή φοιτητές και καθηγητές δε ρωτήθηκαν παρά μόνο ο υπουργός, δείτε και την αξιολόγηση του σχεδίου Αθηνά από τους καθηγητές του τμήματος

  " Αξιολόγηση/Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»

  1. Αρχικά, αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο του Σχεδίου, η παραμονή και συνέχιση του μοναδικού τμήματος, για τον κλάδο Ένδυσης σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

  2. Η αλλαγή του τίτλου του τμήματος από Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) σε «Ετοίμου Ενδύματος & Κλωστοϋφαντουργίας» με δύο κατευθύνσεις, τις α) Έτοιμο Ένδυμα και β) Κλωστοϋφαντουργίας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, διότι θεωρούμε ότι θα συντελέσει στην υποβάθμιση του τμήματος και την απαξίωση του αντικειμένου σπουδών για τους εξής λόγους:

  2.1. Με τον νέο τίτλο σπουδών πιστεύουμε ότι χάνεται η μοναδικότητα και εξειδίκευση του τμήματός μας με συνέπεια την βαθμιαία υποβάθμισή του και τελικά και του γνωστικού αντικειμένου του Σχεδιασμού και της Αγοράς της Ένδυσης από τη δημόσια Ανώτατη Παιδεία.

  2.2. Ο τίτλος «Έτοιμο Ένδυμα» θεωρούμε ότι είναι αναχρονιστικός παραπέμποντας τον κλάδο στην δεκαετία του 80 με την κουλτούρα των Ετοίμων Ενδυμάτων των Επιχειρήσεων. Το σύγχρονο πρόσωπο του κλάδου της Ένδυσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε. δίνει μεγάλη βαρύτητα στο Σχεδιασμό και την Αγορά της Ένδυσης, παράλληλα με την δημιουργία ταυτότητας Σχεδιασμού για κάθε χώρα.

  2.3. Αποδυναμώνει το τμήμα, διότι το αναγκάζει να εκχωρήσει μια κατεύθυνση σε ένα ανύπαρκτου ενδιαφέροντος αντικείμενο (Κλωστοϋφαντουργία).

  2.4. Το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας που υπάρχει στο ΤΕΙ Πειραιά μεταφέρεται στο Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ με έδρα πλέον την Αθήνα και με όλους τους ΔΕΠ που διαθέτει (9). Το τμήμα αυτό έχει πολύ χαμηλή προτίμηση από τους υποψήφιους φοιτητές, διότι ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε απόλυτα φθίνουσα πορεία και οι λιγοστοί απόφοιτοι του υπερκαλύπτουν τις όποιες ανάγκες των «νησίδων» της αγοράς εργασίας. Άρα, δεν καταργείται και δεν μεταφέρεται το υπάρχων τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας, κατά συνέπεια δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη δημιουργίας ενός ακόμη τμήματος.

  2.5. Στη Βόρεια Ελλάδα ανθεί μόνον ο κλάδος της ένδυσης και το τμήμα είναι ελκυστικό μόνο με τον τίτλο του για να υπηρετεί τον κλάδο σε επίπεδο Σχεδιασμού και Τεχνολογίας της Ένδυσης.

  2.6. Τέλος οι δύο νέες κατευθύνσεις ακυρώνουν αυτόματα τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας."

  Ετσι γιατί ο μοναδικός στο είδος του παραπληροφοριοδότης (οκ, κατανοούμε δουλειά του είναι γι αυτό πληρώνεται άλλωστε)Ο ΣΟΥΛΗΣ έκοΨε έραψε και τις παρουσίασε όπως θέλει....

  Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ ΓΑΤΑΚΙΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε που μας παρακολουθείτε και γράφετε να σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας. Αυτός είναι και ο σκοπός μας να συζητάμε με όλους τα γεγονότα και να ανταλλάζουμε απόψεις και προτάσεις.
  Παρατηρούμε όμως πως σχολιάζετε σαν να μην έχετε διαβάσει όλο μας το κείμενο ή σαν να μην έχετε καταλάβει τις προτάσεις μας.
  Καταρχάς ας πάρουμε ως θετικό για τον τόπο μας ότι δεν θα κλείσει το Τ.Ε.Ι. Κιλκίς. Ας αναλογιστούμε πόσοι το είχανε για κλείσιμο (και κάποιοι το έχουν ακόμα για κλείσιμο !) πριν βγουν οι τελικές αποφάσεις ;
  Δεύτερον ως ενεργοί φοιτητές ξέρουμε πολύ καλά το πρόβλημα από μέσα. Έχουμε διαβάσει τις ανακοινώσεις των φοιτητών και των δύο σχολών και έπειτα κρίναμε και γράψαμε τη δική μας πρόταση.
  Αυτό που φαίνεται να έχετε παρεξηγήσει ή να μην έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία είναι ότι και εμείς ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ Ε.Α.Δ.Σ.Α. ΣΑΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΜΗΜΑ. Από τη στιγμή όμως που αυτό μπορεί να είναι ανέφικτο και για τη αναβάθμιση του πτυχίου των φοιτητών του δικού μας τμήματος Σ.Π.Ε. (γιατί πτυχιούχοι του άλλου τμήματος δεν υπάρχουν ακόμη, λόγω του ότι το τμήμα του Ε.Α.Δ.Σ.Α. είναι νεοσύστατο) ζητάμε τη ριζική ανανέωση του προγράμματος σπουδών του νέου τμήματος που θα προκύψει και τη δημιουργία μέσα σε αυτό κατευθύνσεων όπου ο κάθε φοιτητής θα διαλέγει που αντικείμενο που θέλει να πάρει περισσότερες γνώσεις. Απλά πράγματα, εφικτά χωρίς χρηματική ζημία για κανέναν. Εμείς δεν έχουμε μάθει μόνο να κρίνουμε αλλά και να προτείνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ρε δεν πατε να βαψετε κανα παρκο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ευχαρίστως :) Πείτε μας σε ποιο πάρκο υπάρχει πρόβλημα και εμείς να το φτιάξουμε όσο μπορούμε με μεγάλη μας χαρά για να μεγαλώσουμε το χαμόγελο στα παιδάκια που παίζουν σε εκείνο το πάρκο :)

   Διαγραφή
 6. ναι και οταν γυρισουν σπιτι και δεν εχει θερμανση και φαγητο εξαιτειας
  των μετρων θα θυμουνται τι ωραια περασαν στο παρκο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανοιχτή Επιστολή στον υπουργό Παιδείας των φοιτητών του τμήματος Σχεδιασμού & Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Κιλκίς.

  Κιλκίς, 11/2/2013
  Κύριε Υπουργέ,
  Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή καθώς με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το σχέδιο Αθηνά προτείνει για το τμήμα μας «Σχεδιασμού & Παραγωγής Ενδυμάτων», τη μετονομασία σε «Έτοιμου Ενδύματος & Κλωστοϋφαντουργίας» με επακόλουθη αλλαγή του αντικειμένου σπουδών.
  Έχουμε την άποψη πως με το σχέδιο Αθηνά διαλύεται ένα επιτυχημένο αντικείμενο με ικανό αριθμό φοιτητών & αποφοίτων, κτιριακών εγκαταστάσεων και εργαστηριακών υποδομών. . Θα θέλαμε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε το γεγονός πως το τμήμα μας είναι το μοναδικό στον τομέα αυτόν, σε όλη την Ελλάδα!

  Αφού διανύουμε την περίοδο διαβούλευσης του Σχεδίου Αθηνά και, όπως υποσχεθήκατε, έχετε όλη την καλή διάθεση να διορθώσετε ό,τι προτάσεις αποδεικνύεται ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, θα θέλαμε να στρέψουμε την προσοχή σας στα παρακάτω:

  1. Από όσο γνωρίζουμε ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά και θεωρούμε πως ένα τμήμα με αυτό το αντικείμενο (αυτό του ΤΕΙ Πειραιά) αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της περιορισμένης αυτής αγοράς εργασίας.
   Γιατί μας φορτώνετε ένα κορεσμένο αντικείμενο το οποίο θα οδηγήσει σταδιακά (και μάλιστα σύντομα) στο να μην έχει καθόλου ζήτηση? Είναι τυχαία αυτή η επιλογή του υπουργείου Παιδείας και αν όχι σε ποια λογική στηρίζεται?

  2. Το αντικείμενο «Κλωστοϋφαντουργία» αφορά έναν κλάδο βιομηχανίας που απαιτεί βαρύ εξοπλισμό στα εργαστήριά του και που διαθέτει το τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά.
   Αφού το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ Πειραιά διαθέτει το κατάλληλο πρόγραμμα και εξοπλισμένα εργαστήρια που ικανοποιούν αυτό το αντικείμενο, τι ρόλο θα παίξει το τμήμα του Κιλκίς χωρίς τα ανάλογα εργαστήρια και εξοπλισμό, τη στιγμή που έχει προετοιμαστεί ένα νέο κτίριο στο Κιλκίς με εξοπλισμένα εργαστήρια που εξυπηρετούν τον τομέα του Σχεδιασμού, της τεχνολογίας και Αγοράς του Ενδύματος?

  3. Τα γνωστικά αντικείμενα «Κλωστοϋφαντουργία» & «Έτοιμο Ένδυμα» δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν σε μία κατεύθυνση το καθένα, αλλά απαιτούν τη λειτουργία τους σε αυτόνομο τμήμα, όπως ήταν στον Πειραιά και στο Κιλκίς αντίστοιχα.
   Γιατί να φορτωθεί το τμήμα του Κιλκίς μία κατεύθυνση που ήδη υπάρχει και αυτή του Σχεδιασμού που χωρίς αμφιβολία ανθεί καλλιτεχνικά και χαίρει υψηλής επαγγελματικής αποδοχής σε όλη την Ελλάδα τι θα γίνει?

  4. Οι απόφοιτοι του τμήματός μας, με ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό προφίλ και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έχουν πετύχει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολλές διακρίσεις και απασχολούνται στις επιχειρήσεις που έχουν σχέση με το Σχεδιασμό, την κατασκευή και εμπορία ενδυμάτων, στα ΜΜΕ και έχουν μεγάλη απορρόφηση στην αγορά αυτή.
   Ποιος επιθυμεί να εισβάλει στην Αγορά αυτή και να διεκδικήσει μερίδιο? Μήπως τα ιδιωτικά κολλέγια που θα κρατήσουν για τον εαυτό τους το αντικείμενο του Σχεδιασμού αφού θα χαθεί το αντικείμενο αυτό από τη δημόσια Εκπαίδευση?

  5. Το αντικείμενο του Σχεδιασμού Μόδας και της Τεχνολογίας Ενδυμάτων (όπως ονομάζεται στα περισσότερα πανεπιστήμια της Ε.Ε.) είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και συνδέει το Ένδυμα με τη σύγχρονη αντίληψη της Αγοράς και της Τεχνολογίας.
  • Ποιος θέλει να απαξιώσει το αντικείμενο του Σχεδιασμού και να μας πάει πίσω στη δεκαετία του 80, την εποχή της κλωστοϋφαντουργίας και των ετοίμων ενδυμάτων, όταν σήμερα, το Fashion Design ανθεί στα πανεπιστήμια της Ε.Ε. και συνδέει με επιτυχία την εφαρμοσμένη τέχνη με την Αγορά?

  Η Ελλάδα κουράστηκε να βλέπει επιτυχημένες πρακτικές της να στέλνονται από την ίδια στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν αντέχει πλέον Κρόνους να τρώνε τα παιδιά τους.
  Παρακαλούμε να προβληματιστείτε πάνω στις σκέψεις που σας θέσαμε και να κοιτάξετε με διάθεση δημιουργική –τέτοια που ταιριάζει και στις δικές μας σπουδές- το μέλλον του τμήματος μας.

  Mε Εκτιμηση,
  ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή